Haber
2009-03-11 06:18:54
12 Mart Istiklal Marsi Günü Kutlu Olsun

Istiklal Marsi, üzerinde yasadigi topraklari vatan olarak kabul eden herkesin ortak duygularini dillendiren bir milli mutabakat metnidir. Çaglari taksim eden, kit’alari yöneten bir milletin varolus mücadelesine girismek zorunda kaldiginda hangi duygularla kiyam ettigini ortaya koyan hisli bir bildiridir. Istiklal Marsi, gelecekte türlü buhranlara tutuldugunda milletimizi ihya edecek kodlari da barindiran bir manifestodur.

 

Tarihin bir cilvesi olarak türlü süreçlerden sonra bagimsizligi tehlikeye düsen, topraklari düsman tarafindan isgal edilen milletimiz, kendi gelecegini yine kendisinin ortaya koyacagi çabanin belirleyecegi düsüncesiyle milli mücadeleye giristi. Milletimizi çesitli yoksunluklara ragmen milli mücadelede azimkâr kilan “vatan”, “bayrak”, “ezan”, “sehadet”, “hakk”, “hürriyet”, “iman” , “mabet” gibi mefhumlardi.  Istiklalimiz elde edilmeseydi namus ayaklar altina alinacak, ezan susturulacak, mabetlere dokunulacak, degerler tarumar edilecekti. Istiklal Marsi, milletimizin aidiyet unsurlarini belirtmekte, hangi zemin üzerinde yeniden var oldugunu ortaya koymaktadir. Bu yönüyle bu topraklar üzerinde yasayan herkesin altina imza atabilecegi bir kusaticiligi tasimaktadir.

 

Istiklal Marsi’na ne kadar yüzeysel yaklasiliyorsa milletten o kadar uzaklasiliyor, ne kadar derinligine iniliyor, sahipleniliyorsa milletle o denli kucaklasiliyor demektir. Tarihimize baglilik ve tarihimizi yapan kisi ve kurumlara sayginin bir ifadesi olarak 4 Mayis 2007 tarihinde TBMM’ce 12 Mart günü, “Istiklal Marsi’nin Kabul Edildigi Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” olarak kabul edilmistir. Istiklal Marsi’ni 12 Mart 1921 tarihinde milli mars olarak kabul eden, okunmasini ayakta dinleyerek ayakta alkislayan birinci Meclis nasil tarihe geçtiyse 12 Mart’i Istiklal Marsi olarak kabul eden 22. Dönem TBMM de tarihe geçmistir.

 

Istiklal Marsi, sairinden bagimsiz bir metin degildir. Siirlerinin hünerini ancak samimiyeti olarak kabul eden, “Oku, sâyed sana bir hisli yürek lazimsa” diyerek hissettiklerini söyledigini belirten Mehmet Akif Ersoy, gençligimize örnek olabilecek abidevî bir sahsiyettir.

 

Mehmet Akif Ersoy’un vefat yildönümlerinde ülke genelinde yüzlerce anma programi düzenleyen, her 12 Mart’ta Istiklal Marsimizin ortaya koydugu manayi heyecanla yeniden kusanan, Safahat okumalariyla Akif’i anlama gayreti içerisinde olan Egitim-Bir-Sen teskilatlari 12 Mart’in Istiklal Marsi Günü olarak kabul edilmesi için büyük gayret göstermis ve sonuçtan en büyük memnuniyeti duymustur.

 

Istiklal Marsi’nin yazildigi mes’um günlerin milletimizin basina yeniden gelmemesi için Istiklal Marsi’ni yeniden, anlayarak okumak gerekmektedir. Milletimizin içine fitne sokmak isteyenlere karsi “Iman dolu gögsüm”üzle karsi durmak, Bati’nin degerlerini milletimize çagdas yasam standardi olarak dayatanlara “Hakkidir hakka tapan milletimin istiklal” diye haykirmak gerekmektedir.

 

Istiklalimizi borçlu oldugumuz aziz sehitlerimizi minnetle aniyor, Istiklal Marsi sairimiz Mehmet Akif Ersoy’a rahmet diliyor, milletimizin Istiklal Marsi Günü’nü kutluyoruz.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen