Haber
2009-10-05 07:19:48
15. Baskanlar Kurulu Toplantisi Erzurum’da Yapildi

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Türkiye’nin demokratik, sivil bir anayasaya ihtiyacinin bulundugunu söyledi.

 

15. Baskanlar Kurulu Toplantimiz Polat Rönesans Erzurum Otel’de yapildi. Iki gün süren toplantinin açilisinda, egitimde firsat esitligi için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuldugunu ifade ederek konusmasina baslayan Gündogdu, evrensel hukuka, demokratik degerlere ve insana göre devleti yapilandiran bir anayasanin, mevcut sorunlari giderecegi gibi yeni sorunlari da önleyecegini kaydetti.

 

Türkiye’de her alanda toplumsal barisin örselendigini, ülke insaninin yasam kalitesini düsüren pek çok sorunun var oldugunu belirten Gündogdu, Türkiye’deki temel sorunun aslinda, ‘gömlegin ilk dügmesinin yanlis iliklenmesi’nden kaynaklandigini, bunun askeri darbeler sonrasinda hazirlanan anayasadan kaynaklandigini vurgulayarak, söyle konustu:

 

“Türkiye’nin önünün açilmasi, millet iradesinin kayitsiz, sartsiz hâkim olmasi için ilk yapilmasi gereken, darbenin gölgesinde, demokratik olmayan yöntemlerle hazirlanan ve kabul ettirilen 12 Eylül Anayasasi’nin tamamen kaldirilarak, kurumlar arasi mutabakatin saglandigi yeni bir anayasanin hazirlanmasidir. Evrensel hukuka, demokratik degerlere uygun ve insana göre devleti yapilandiran bir anayasa, bugün yasanan pek çok sorunu kökünden halledecegi gibi yeni sorunlarin olusmasina da imkân vermeyecektir.” 

 

Mevcut Egitim Sistemi Sinavlara Ögrenci Hazirlamaya Dönük Bir Çabayi Yansitmaktadir

 

Egitim felsefesini yeniden kuracak bir reforma ihtiyaç oldugunu dile getiren Gündogdu, “Bugünkü egitim sistemimiz, ne yazik ki kaliteli insan yetistirmeye degil, sinavlara ögrenci hazirlamaya dönük bir çabayi yansitmaktadir. Amaç, hayata hazirlik degil, sinavlara hazirlik haline gelmistir. Bu noktada egitimde yönlendirme çalismalarinin güçlendirilmesi ve kademeler arasi geçis sistemimizin saglikli hale dönüstürülmesine isaret etmemiz gerekiyor” diye konustu. 

 

 

Egitim Çalisanlari Normal Geçim Düzeyinin Altinda Yasamaktadir

 

Gündogdu, bir yardimci hizmetler sinifi çalisaninin bin 157 TL ücret aldigini, bu rakamla dört kisilik bir ailenin ihtiyaçlarinin karsilanamayacagini ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

 

“Egitim çalisanlari normal geçim düzeyinin altinda yasamaktadir. Normal bir yasam standardi içinde aile hayatini idame ettiren bir egitim çalisaninin is hayatinda da bunu olumlu sekilde yansitacagi gözden kaçirilmamalidir. Geçim sikintisi yüzünden aile hayatinda olumsuzluklar yasayan bir egitim çalisaninin, is hayatinda verimli olmasi beklenemez. Ayrica ögretmen istihdamindaki çarpik tablo da giderilmelidir. Egitimin aciliyet kesbeden sorunlarinin basinda, ögretmen istihdaminin çarpikligi gelmektedir. Bunun yaninda ögretmen açiginin farkli sekillerde kapatilmaya çalisilmasindan da vazgeçilmelidir. Ögretmenin vekili-sözlesmelisi olmaz. Vekil ve ücretli ögretmenlik sistemine son verilmeli, mevcut sözlesmeli ögretmenler derhal kadroya geçirilmelidir.

 

Katsayi uygulamasinin kaldirilmasina da deginen Gündogdu, “Katsayi adaletsizliginin YÖK tarafindan kaldirilmasi önemlidir, ancak meslek liselerinin altyapisinin güçlendirilmesi de bir o kadar önemlidir” dedi. 

 

Özgürlüklerin Okul Kapilarinda Son Bulmasi Utanç Verici

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, en temel insan haklarindan birisinin egitim ve çalisma hayatina katilma hakki olduguna dikkat çekerek, 21. yüzyilda Türkiye’ye yakismayan uygulamalarla kadinlarin egitim ve çalisma alanindaki özgürlüklerinin önünün kapatildigini dile getirdi.

  

Kadinlar açisindan gerek çalisma hayatinda gerekse egitim ve ögretimde yasanan olumsuzluklarin; inanç hürriyetinin, egitimde firsat esitliginin, bilimsel düsüncenin birileri tarafindan sözcüklerde yer verilen soyut birer ifade olarak görüldügünü gösterdigini vurgulayan Gündogdu, “Kadinlar açisindan gerek çalisma hayatinda gerekse egitim ve ögretimde yasanan olumsuzluklar halen devam etmektedir. Inancinin geregini, düsüncesi ve yasayisi yaninda giyimine de yansitan kizlarimizin özgürlüklerinin okul kapilarinda son bulmasi, milletimizin hak etmedigi bir utanç resmidir. Bu utanç resmi, üniversitelerin ögretime basladigi su günlerde sergilenmeye devam edilmektedir” diye konustu.

 

Gündogdu’nun konusmasindan sonra Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas ve Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci, sekreteryalarinin çalismalari hakkinda bilgi verdiler.

 

Toplanti, olusturulan 6 komisyonun ileriye yönelik yapilacak çalismalara isik tutacak görüs ve önerileri belirleme çalismalariyla devam etti. Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz, Genel Disiplin ve Genel Denetleme Kurulu üyelerimiz ile Sube baskanlarimizin katildigi toplantilarin son gününde ise, Erzurum’da bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi, Aziziye ve Mecidiye Tabyalari, Çifte Minareli Medrese ile Ulu Cami gezildi.

 

 Sonuç Bildirgesini indirmek için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen