Haber
2011-07-05 07:23:58
19. Baskanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi

Egitim-Bir-Sen, 15 Mayis 2011 tarihi itibariyle 195.670 üyesi ile Egitim-Ögretim ve Bilim Hizmet Kolunda “Genel Yetkili”, kamu çalisanlari sendikalari içerisinde ise Türkiye’de en büyük sendikadir. 2011 Yili Toplu Sözlesme masasinda egitim çalisanlarini temsil edecek sendika olarak 19. Baskanlar Kurulu toplantimizi Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi’nin daveti üzerine 29 Haziran-2 Temmuz 2011 tarihleri arasinda Bosna-Hersek’in baskenti Saraybosna’da gerçeklestirmis bulunmaktayiz.

Toplu sözlesme süreci öncesi gerçeklestirdigimiz 19. Baskanlar Kurulu toplantimizda çalisma hayati, Türkiye ve dünya gündemine iliskin konulari teskilatimizla degerlendirdik.

Degerlendirmelerimiz neticesinde; yeni Anayasa, özgürlükler, yargi reformu, toplu sözlesme, siyaset ve grev hakki ile Ortadogu, Kafkasya ve Balkanlarda yasanan gelismelerle ilgili olarak asagida yer verdigimiz tespit, teklif ve kararlarimizi “Sonuç Bildirgesi” olarak kamuoyuna deklare ediyoruz.

 

-Türkiye tasidigi tarihi misyonu geregi olarak Balkanlar, Kafkasya ve Ortadogu basta olmak üzere medeniyet paydasi oldugumuz topraklarda proaktif politikalarini artirarak devam ettirmelidir.

 

-Ortadogu halklarinin özgürlük arayislarina herkes duyarli olmalidir. Halka dayanmayan, ülkesine ve dünya Müslümanlarina gelecek vaat etmeyen baskici, kukla rejimlerin özgürlük taleplerini bastirmaya yönelik siddete basvurmasina basta BM olmak üzere herkes tepki göstermelidir.

 

-Gazze’ye Insani Yardim için yola çikip uluslararasi sularda Korsan Devlet Israil’in 9 Türk’ü sehit etmesi ile dünya gündemine oturan Mavi Marmara Gemisi’nin teknik sebeplerle katilamadigi, 22 ülkeden 400 aktivist ve 10 gemi ile “Gazze’ye Özgürlük Filosu-2” girisimine destek veriyor, mazlum Filistin halkinin çigliklarini duyuyor ve dünyadan destek bekliyoruz. 

 

-Medeniyet paydasi oldugumuz ülkelerdeki emek eksenli örgütlenmelerin güç ve ideal birlikteligi yapmasina acil ihtiyaç vardir. Insani durusun ve insan onurunun gereklerini haysiyetleri kabul eden sivil toplum örgütlerinin acilen dayanisma içerisine girmesi gerekmektedir.

 

-12 Haziran 2011 tarihinde milletvekili genel seçimi yapilmis ve yeni anayasayi da yapma sorumlulugu olan yeni Meclis tecelli etmistir. Halk iradesinin en yüksek oranla yansidigi Meclis’i yemin boykotu ile kilitlemeye çalismanin kimseye faydasi olmayacaktir. Ülkemizde, basta yeni bir anayasa olmak üzere, çözüm bekleyen birçok kök sorun bulunmaktadir. Halk iradesini ipotek altina almaya yönelik girisimler, bölgesinde ve uluslararasi arenada sayginlik kazanan ülkemize ayak bagi olmaktan baska bir ise yaramamaktadir. Milletin oylari ile seçilip meclise gelen vekiller, milli iradenin tecelligahi olan TBMM’de yerini alarak halkin yükledigi sorumluluk bilinciyle üzerine düsen görevi bir an önce yerine getirmelidirler. Sorunlarin çözüm yeri TBMM’dir.

 

-61. Hükümet ve yeni Meclis elbirligi ile bireyi merkeze alan, ötekilestirmeyen, toplumun bütün kesimlerinin hassasiyetlerini önemseyen, temel hak ve özgürlükleri genisleten yeni bir Anayasa yapmalidir.

 

-28 Subat sürecinin egitime giydirdigi deli gömlegi çikarilmali, kesintisiz egitim kesintili hale getirilmeli, subaylarin Milli Güvenlik Dersi’ne girmelerine son verilmeli, egitimdeki vesayet ortadan kaldirilmali ve 18. Milli Egitim Surasi’nda alinan kararlar bir an önce hayata geçirilmelidir.

 

-Kamusal alan adi altinda ayrimcilik yapilmasina, üniversiteler basta olmak üzere, Meclis dahil bütün kamu kurum ve kuruluslarinda kilik kiyafet dayatmasina son verilmelidir.

-Üniversiteler demokratiklestirilmeli, çagin gereklerine göre YÖK ve ÖSYM yeniden yapilandirilmali ve yüksekögretim Bologna Süreci’ne göre yeniden sorgulanmalidir.

 

-61. Hükümet, Toplu Sözlesme sürecinin baslayabilmesi için 12 Eylül Referandumu geregi ‘ikincil mevzuat’i olusturmali ve 4688 sayili Kanunu bir an önce degistirmelidir.

 

-Srebrenitsa soykirimini ve bu soykirimda hunharca katledilen 8 bin 372 Bosnak’in acisini yüreklerimizde hissetmek ve dünyaya unutturmamak amaciyla 9-10 Temmuz’da Istanbul Taksim’de düzenlenecek eyleme Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen olarak katilim saglayarak destek olacagiz. 8 bin 372 Bosnak kardesimizin katledilisini simgelemek üzere Taksim Meydani’nda 8 bin 372 çift ayakkabinin sergilenecegi bu eylem ve etkinlikle, insanlik suçu oldugu tartismasiz olan soykirimi yapanlari, soykirima ortak olanlari ve seyirci kalanlari unutmadigimizi ve unutmayacagimizi da deklare edecegiz. Herkesi de bu anlamli eyleme davet ediyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen