Haber
2012-01-13 06:29:15
19 Mayislar Stadyum Duvarlarina Sikistirilmaktan Kurtarilip Halkla Bulusturulmalidir

Bakanlik tarafindan 81 ilin valisine gönderilen genelgede, 19 Mayis törenlerinin ögrenci ve veliler için yönetmelikte öngörülmeyen ek yükler getirmesinin önüne geçilecegi belirtilmektedir.


Yillardir
stadyumlarda yapilan gösteriler, ögrencileri ve ögretmenleri asli isleri olan egitimden uzaklastirmakta; hazirlik törenleri, üç ay öncesinden basladigi göz önüne alindiginda, egitim sürecinde büyük sikintilara yol açmakta; ögrenciler derslerinden uzak kalmaktadir.


Subat tatilinin hemen ardindan bu törenlere hazirlanmak için uzun bir mesai harcanmakta, dersler aksatilmaktadir. Bu durum veliye de ekstra bir mali külfet getirmektedir.
19 Mayis’tan sonra da okullarin bitimine az bir süre kalmasi nedeniyle ögrenciler ikinci dönemde saglikli bir egitim alamamaktadir. Bu durum, bir sorunun bile çok önemli oldugu egitim sistemimizde ögrencilerimizi dezavantajli bir konuma düsürmektedir.


Bir baska önemli konu ise, gençlik kavraminin tanimiyla alakalidir. Ülkemizde ve Bati’da 18 yas alti, çocuk kategorisi içerisinde; 18 yas üstü, gençlik kategorisinde degerlendirilmektedir. Ancak 19 Mayis Gençlik ve Spor Bayrami olmasina ragmen törenlerde çocuk kategorisindeki yas grubundan ögrenciler görev yapmaktadir. Gençlik bayraminin çocuk yastaki ögrenciler tarafindan degil, gençler ve sporla ilgili üniversiteler, spor kulüpleri, gençlik kulüpleri gibi kuruluslar tarafindan, askeri ritüellerden uzak, gençligin anlam ve önemine uygun bir sekilde kutlanmasindan yanayiz.

Milli bayramlarimizi, ülkemizde sadece stadyumlara sikistirma çagdisiligindan kurtarmaliyiz. Bu baglamda, Milli Egitim Bakanligi’nin, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami kutlamalarini halka açma yönündeki çalismalarini destekliyoruz.


19 Mayis, stadyum duvarlari arasina sikistirilmamali, tüm toplum kesimlerine açik hale getirilmeli; egitimciler ve ögrenciler, egitim süreci içerisine serpistirilmis seremonilerle zaman kaybetmekten kurtarilmalidir.


20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayrami” olarak kutlanan, 12 Eylül darbesinden sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami” olarak degistirilen
bayram, ögrencileri zorla stadyumlara doldurma anlayisindan kurtarilmali, gönüllülük esasina dayali, halkimizin kutlayacagi sekle dönüstürülmelidir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen