Haber
2010-02-03 06:19:13
2. Üniversite Temsilcileri Toplantisi Antalya’da Gerçeklestirildi

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, 28 Subat süre- cinde dik duran aydinlar ve akademisyenler olsaydi, dar- becilerin bu kadar ileri gidemeyeceklerini, toplumun da bu kadar zarar gör- meyecegini söyledi.

 

2. Üniversite Temsilcileri Top- lantisi Antalya’da yapildi. Toplantinin açilisinda konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, devletin milleti degil, milletin devleti olmasi gerektigini ifade ederek, “Devletin milleti mi, milletin devleti mi; biz tereddütsüz ‘milletin devleti’ diyoruz. Güvenlik olmadan özgürlük, özgürlük olmadan da güvenlik olmaz” dedi.

 

61 Model Anayasaya Göre Çikarilan Iç Hizmetler Kanunu Ile Devleti Milletten Koruyoruz

Gündogdu, 61 model Anayasa’ya göre çikarilmis olan Iç Hizmetler Kanunu ile devleti milletten koruma görevinin Türk Silahli Kuvvetleri’ne verildigini hatirlatarak, “Cumhuriyeti cumhurdan koruma anlayisini kabul etmemiz mümkün degildir. Cumhur olmadan cumhuriyet olur mu. Siz kimi kimden koruyorsunuz. Bu garabet sona ermelidir” seklinde konustu.

 

Darbe lafini agzina alanlara bile ceza verilmesi gerekirken, Anayasa’daki geçici 15. madde sayesinde darbecilerin korundugunu belirten Gündogdu, “Anayasamizin 104’üncü maddesinde Cumhurbaskani ordunun baskomutani. 108’inci maddesine bakiyorsunuz, denetleme kurulu olusturma yetkisi ve denetleme yetkisi var. Ama ordu denetim disi. Kozmik odaya bakiyorsunuz; sirlara yüzbasi vâkif, baskomutan vâkif degil. Sirlara, belgeleri yaktigi kamuoyuna çikan er vâkif, hâkim vâkif degil. Baskomutan’a, yargiya ‘sir oda’ olmaz, olamaz. Yasama, yürütme, yargi kuvvetler ayriligi ilkesinde isleyis yolunda gitmiyor. Demokratik, sosyal hukuk devletine inaniyorsak, hukukun üstünlügüne de inanmali ve ona göre hareket etmeliyiz” degerlendirmesinde bulundu.

 

Hadleri Bildirilenler Avrupa’da Parlamenter Oluyor

Inancinin geregini hayatina da yansitan, basörtüsüyle okumak isteyen, milletin onayini alarak Meclis’e giren kizlarimiza burada hadleri bildiriliyorken, onlarin bugün basta Belçika olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde basörtüsüyle okula gittigini ve parlamentoya girdigini kay- deden Gündogdu, “Basörtüsü dogustan gelen bir haktir. Yasalarla, Anayasa ile kisitlanamaz veya verilemez” ifadesini kullandi.

 

Siyaset ile sendikacilik arasindaki farka dikkat çeken Gündogdu, “Siyaset, idare etme sanatidir; sendikacilik ise, hak ile idare etme sanatidir. Gerçek sendikacilik, zülfü yare dokunan sendikaciliktir” diye konustu.

 

Eski Aliskanliklarin Terk Edilmesi Gerekiyor

Örgütlenme hakki ile ilgili üniversitelerde hala sikinti yasadiklarini belirten Gündogdu, iklimin olusmasi için mücadele ettiklerini vurguladi. Bazi rektörlerin hala eski aliskanliklari sürdürdüklerini dile getiren Gündogdu, Türkiye’nin gelistigini, degistigini ifade ederek, artik ‘Ordu Göreve’ pankartinin altinda yürümekle rektörlük yapilamayacagini herkesin anladigini, anlamak istemeyenlerin de geçmiste kalan aliskanliklari terk etmeleri gerektiginin altini çizdi.

 

Gündogdu, Kurum Idari Kurulu Toplantisi’nda egitim çalisanlari adina önemli kararlari imza altina aldiklarina da dikkat çekerek, söyle konustu:

“Artik idarecilerin promosyonlari örtülü ödenege çevirme imkanlari ortadan kalkmistir. Kurum Idari Kurulu’nda ‘promosyonlarin yüzde 100’ü çalisanlarindir’ kararini imza altina almistik ve Bakan’in genelgeyi imzalamasiyla bu durum uygulamaya konulmustur.”

 

Özlük Haklari ile Akademik Çalismalari Birlikte Yürüten Tek Sendikayiz

Üniversitelerin bilimin merkezi olmasini ve özgür bireyler yetistirmesini istediklerini belirten Ahmet Gündogdu, üniversite çalisanlarinin örgütlenerek, gelecegin insasinda görev almalari gerektigini kaydederek, “Üniversitelerde hak ettigimiz yerde degiliz. Özlük haklari ile akademik çalismalari birlikte yürüten tek sendikayiz. Üniversitelerde örgütlenme baglaminda daha iyi yerde olmayi hak ediyoruz” dedi.

 

Türkiye’nin cesur bilim adamlarina ihtiyacinin olduguna da isaret eden Gündogdu, “28 Subat sürecinde dik duran aydinlarimiz ve akademisyenlerimiz olsaydi, darbeciler bu kadar ileri gidemeyeceklerdi, toplum da bu kadar zarar görmeyecekti” diyerek sözlerini tamamladi.

 

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci’nin da birer konusma yaptigi toplantida, üniversite temsilcilerimiz söz alarak karsilastiklari sikintilari ve yapilmasi gereken çalismalari anlattilar.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen