Haber
2009-08-13 07:19:33
20 Soruda Yönetici Atama Yönetmeligi

Ögretmenlerin talep ettigi, sendikamizin da israrli takibi sonucu bugün yürürlüge giren Millî Egitim Bakanligi Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Atama ve Yer Degistirmelerine Iliskin Yönetmelik ile ilgili bilinmesi gereken hususlari 20 soru ve 20 cevapta sizler için degerlendirdik.

 

 

 

 

 

 

 

Soru -1: Egitim kurumlari yönetim kademeleri kaç baslikta düzenlenmistir?

Cevap-1: Egitim kurumlari yönetim kademeleri Yönetmelikte;

Birinci Kademe: Egitim kurumu müdür yardimciligi,

Ikinci Kademe: Egitim kurumu müdür basyardimciligi,

Üçüncü Kademe: C tipi egitim kurumu müdürlügü,

Dördüncü Kademe: B tipi egitim kurumu müdürlügü,

Besinci Kademe: A tipi egitim kurumu müdürlügü olmak üzere bes kademe olarak düzenlenmistir.

 

Soru-2: Egitim kurumu yöneticiliklerine atama kriterleri nelerdir?

Cevap-2: Yönetmelikte egitim kurumu yöneticiliklerine atamalar, genel ve özel sartlar olmak üzere iki asamada düzenlenmistir.

 

1) Egitim kurumu yöneticiligi görevlerine atanacaklarda aranilan genel sartlar sunlardir:

 

a) Yüksekögrenim görmüs olmak,

b) Okul öncesi egitim kurumlarina atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelisimi ve egitimi ögretmeni olmak; halk egitimi merkezi ile ögretmenevi ve aksam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan ögretmeni olmak; rehberlik ve arastirma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber ögretmen veya özel egitim ögretmeni olmak; mesleki ve teknik egitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri ögretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; turizm egitim merkezlerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri ögretmeni olarak atanabilecek nitelikte olmak; mesleki ve teknik egitim okul ve kurum müdür yardimciligi ve müdür basyardimciligi ile diger egitim kurumlarinin her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu kararlarina göre atamasina esas olan alanlarin karsilarinda gösterilen derslerle sinirli olmak üzere, atanacagi okul ve kurumda aylik karsiligi okutabilecegi ders bulunmak,

c) Bakanlik kadrolarinda en az 3 yil ögretmen olarak görev yapmis olmak,

ç) Varsa son üç yillik sicil notu ortalamasi olumlu olmak,

d) Yöneticilik görevi, son üç yillik hizmet süresi içinde adli veya idari sorusturma sonucu üzerinden alinmamis olmak,

e) Zorunlu çalisma yükümlülügü öngörülen yerler disindaki egitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatina göre zorunlu çalisma yükümlülügünü tamamlamis, bu yükümlülükten muaf tutulmus ya da saglik veya es durumu özrüne dayali olarak bu yükümlülügü ertelenmis olmak,

f) Varsa atanacagi görev için öngörülen seçme sinavinda basarili olmak.

 

2) Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, bilim sanat merkezleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liseleri yöneticiliklerine bu egitim kurumlari her biri kendi içinde olmak üzere, ilgili mevzuatina göre seçilerek ögretmen olarak atanip,  görev yapan ya da bu egitim kurumlarinda görev yaptiktan sonra herhangi bir nedenle ayrilmis olmakla birlikte yeniden bu egitim kurumlarina sinavsiz atanabilecek nitelikte olanlar arasindan atama yapilir.

3) Anadolu statülü mesleki ve teknik egitim kurumlari yöneticiliklerine atanacak meslek dersleri, atölye ve laboratuvar ögretmenleri bakimindan bu statüdeki kurumlarda görev yapma veya yapmis olma sarti aranmaz.

4) Bu maddenin ikinci fikrasinda belirtilen sartlari tasiyan aday bulunamamasi durumunda bu fikrada sayilanlar da dâhil olmak üzere diger egitim kurumlarinda görev yapan adaylar arasindan da atama yapilabilir. Bu sekilde atamasi yapilanlar, atanmis olduklari egitim kurumu yöneticiliginden ayrilmalari halinde durumlarina uygun egitim kurumlarina ögretmen olarak atanirlar. Bu sekilde atanmis olanlar baska bir yönetim kademesine atanmak istemeleri hâlinde bu yönetmelikle belirlenmis olan genel sartlari tasimalari gerekir.

 

Soru-3: Egitim kurumu müdürü atamalarinda genel sartlarin yaninda aranan özel sartlar nelerdir?

Cevap-3: Egitim kurumlarina müdür olarak atanacaklarda aranacak özel sartlar;

1) (C) tipi egitim kurumlarina müdür olarak atanacaklarda; egitim kurumlarinda en az bir yil yöneticilik yapmis olmak,

2) (B) tipi egitim kurumlarina müdür olarak atanacaklarda; egitim kurumlarinda en az iki yil yöneticilik yapmis olmak,

3) (A) tipi egitim kurumlarina müdür olarak atanacaklarda; egitim kurumlarinda en az üç yil yöneticilik yapmis olmak seklinde 3 baslik altinda belirlenmistir.

 

Soru-4: Egitim kurumu müdür yardimcisi atama kriterleri nelerdir ve nasil yapilir?

Cevap-4: Müdür yardimciligi sinavini kazanmis olan yönetici adaylari;

- Duyurusu yapilan bos müdür yardimciliklarina atanmak üzere, bu yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik Istek Formu ile en fazla on egitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda (ILSIS) basvuruda bulunabilirler.

- Basvuruda bulunan adaylarin atamalari sinav puani üstünlügüne göre yapilir ve atama sonuçlari elektronik ortamda duyurulur.

 

Soru-5: Egitim kurumu müdür basyardimcisi atama kriterleri nelerdir ve nasil yapilir?

Cevap-5: En az bir yil süreyle yöneticilik yapmis olmak kaydiyla, duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde duyurusu yapilan bos müdür basyardimciliklarina atanmak üzere, bu Yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik Istek Formu ile en fazla on egitim kurumunu tercih etmek suretiyle basvuruda bulunmak,

- Basvuruda bulunanlar arasindan bu yönetmelik eki Ek–2 Yönetici Degerlendirme Formu üzerinden yapilan degerlendirme sonucunda olusacak puan esas alinarak, tercihleri dogrultusunda puan üstünlügüne göre atama yapilacaktir.

 

Soru-6: Egitim kurumu yöneticiligi sinavlari ve basvurulari ne zaman ve nasil yapilir?

Cevap-6: Egitim kurumu müdür ve müdür yardimciligi için sinavlarin yapilacagi tarihten en az bir ay önce Bakanlikça ülke genelinde duyuru yapilir.

Söz konusu duyuruda; sinavlarin yapilacagi yer, zamani, sinavlarda toplam kaç soru sorulacagi ve puan degerleri, basvuru süreleri, sekli ile sinavlara iliskin diger hususlar sinav komisyonunca belirlenerek yapilacak duyuruda belirtilir.

 

Soru-7: Egitim kurumu müdür yardimciligi sinavina kimler basvuruda bulunabilir?

Cevap-7:- Egitim kurumu müdür yardimciligi sinavina, Bakanlik kadrolarinda en az üç yil ögretmen olarak görev yapmis olanlar basvuruda bulunabilecektir.

 

Soru-8: Egitim kurumu müdürlügü sinavina kimler basvuruda bulunabilir?

Cevap-8: Egitim kurumu müdürlügü sinavina bir yil yöneticilik yapmis olan yönetici adaylari basvurabilir.

Soru 9- Bir aday hem müdür hem de müdür yardimciligina basvurabilir mi?

Cevap 9- Yönetmelikte egitim kurumu müdürlügüne ve müdür yardimciligina iliskin genel ve özel sartlar belirtilmis olmakla birlikte, her iki sarti birlikte tasiyan adaylarin belirli araliklarla açilan her iki yöneticilige de basvuruda bulunup bulunamayacagi ayrintili olarak düzenlenmemistir. Ancak, sinavlara basvurulara iliskin esas ve usullerin hazirlanacak sinav kilavuzunda belirlenecegi belirtilmistir. Bu nedenle, sinav kilavuzunda müdür ve müdür yardimciligi basvuru sartlarini tasiyanlarin her ikisine de basvuru hakki verilmesi halinde, basvuruda bulunmasinda herhangi bir sakinca olmayacagi degerlendirilmektedir.

 

Soru-10: Norm kadro fazlasi konumuna düsen egitim kurumu yöneticilerinin durumu ne olacak?

Cevap-10: Egitim kurumu yöneticiliklerinin hangi hallerde ve durumlarda sona erecegi yönetmeligin ilgili bölümlerinde düzenlenmistir. Bu düzenlemede,  norm kadro fazlasi konumuna düsen yöneticilerin Milli Egitim Bakanligina Bagli Okul ve Kurumlarin Yönetici ve Ögretmenlerinin Norm Kadrolarina Iliskin Yönetmeliginde belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarinin tamami ya da bir kismi kaldirilan egitim kurumlarinda görevli yöneticiler, istek ve ihtiyaç birlikte degerlendirilerek uygun görülecek egitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanirlar. Durumlarina uygun bos egitim kurumu bulunmamasi ya da kendilerine önerilen egitim kurumlarina atanmak istemeyenlerin yöneticilikleri iki ögretim yili daha devam eder ve bu süre içerisinde yapilacak duyurulara basvuruda bulunabilirler. Bu sürenin sonunda yapilan norm kadro belirlemelerinde, durumlarinda herhangi bir degisiklik olmayan ve durumlarina uygun egitim kurumu yöneticiligine atanamayan egitim kurumlarinda görevli yöneticiler, istekleri de dikkate alinarak durumlarina uygun egitim kurumlarina ögretmen olarak atanirlar.

 

Soru-11: Egitim kurumu yöneticisi olup yurtdisina gönderilen yöneticilerin durumu ne olacaktir?

Cevap-11:- Yurtdisinda veya uluslararasi kuruluslarda bir yil ve daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilikleri sona erer ve bu sekilde yöneticilikleri sona erenler daha sonra yeniden atama kapsaminda duyurusu yapilan egitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere basvuruda bulunabilirler.

 

Soru-12: Egitim kurumu müdür yardimciligi seçimine yönelik sinav konulari ve puan degerleri nelerdir?

Cevap-12: Yönetmelikte;

- Türkçe-Dilbilgisi: %10,

- Resmî Yazisma Kurallari: %5,

- Atatürk Ilkeleri ve Türk Inkilâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik %10,

- T.C. Anayasasi (Toplam %9)

- Genel Esaslar: %3,

- Temel Hak ve Ödevler:%3,

- Cumhuriyetin Temel Organlari:%3,

- Genel Kültür %6,

- 4982 Sayili Bilgi Edinme Hakki Kanunu, 3071 Sayili Dilekçe Hakkinin Kullanilmasina Dair Kanun, 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu, 4483 Sayili Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun, 5018 Sayili Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu dâhil görevin gerektirdigi diger temel mevzuat %60 olarak belirlenmistir.

 

Soru-13: Egitim kurumu müdürlügü seçimine yönelik sinav konulari ve puan degerleri nelerdir?

Cevap-13:- Yönetmelikte;

- Türkçe-Dilbilgisi: %10

- Resmî Yazisma Kurallari %4,

- Halkla Iliskiler ve Iletisim Becerileri %4,

- Okul Yönetimi %4,

- Yönetimde Insan Iliskileri %4,

- Okul Gelistirme %4,

- Egitim ve Ögretimde Etik %5,

- Türk Idare Sistemi ve Protokol Kurallari %5,

- 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu, 5442 Sayili Il Idaresi Kanunu, 4982 Sayili Bilgi Edinme Hakki Kanunu, 4483 Sayili Memurlar ve Diger Kamu Görevlilerinin Yargilanmasi Hakkinda Kanun, 3071 Sayili Dilekçe Hakkinin Kullanilmasina Dair Kanun, 5018 Sayili Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dâhil görevin gerektirdigi diger temel mevzuat %60 olarak belirlenmistir.

 

 

Soru 14- Ek–2 Degerlendirme Formu’nda yer alan kriterlere göre kaymakamlarin verdigi takdir dikkate alinacak mi?

Cevap 14- Milli Egitim Bakanligi Personeline Takdir ve Tesekkür Belgesi Verilmesine Iliskin Yönergenin 6’nci maddesinde, kaymakamlarin ilçe sinirlari içinde görevli personele Takdir Belgesi verebilecekleri düzenlendiginden, bu hükme bagli olarak kaymakamlarin vermis oldugu takdir belgeleri de geçerli olacaktir.

 

Soru 15- Ek–2 Degerlendirme Formunda yer alan kriterlere göre hangi Tesekkür belgeleri dikkate alinacak?

Cevap-15: Takdir Belgesi vermeye yetkili amirlerce verilmis olan her Tesekkür Belgesi dikkate alinacaktir. 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 122. maddesinde düzenlenen Merkez’de atamaya yetkili amirler, illerde valiler ve kaymakamlar tarafindan verilen Tesekkür belgeleri degerlendirilecektir.      

 

Soru 16- Kimler iller arasi yer degistirebilecektir?

Cevap 16- Yöneticilerin iller arasi yer degistirmeleri, yapilacak duyuru üzerine Bakanlikça gerçeklestirilecektir.

- Iller arasi yer degistirme basvurularinin son gününden geriye dogru bulundugu ilde ez az üç yil yöneticilik görevi yapmis olanlar, halen bulunduklari yönetim göreviyle ayni kademedeki yönetim görevine olmak üzere iller arasi yer degistirme isteginde bulunabileceklerdir.  

- Zorunlu çalisma yükümlülügü öngörülen yerler disindaki egitim kurumu yöneticiliklerine iller arasi yer degistirme yoluyla atanmak üzere basvuracaklarin, ilgili mevzuatina göre zorunlu çalisma yükümlülügünü tamamlamis, bu yükümlülükten muaf tutulmus ya da saglik veya es durumu özrüne dayali olarak bu yükümlülüklerini erteletmis olmalari sarttir.

- Iller arasi yer degistirmeler Eylül ve Ekim aylarinda yapilabilir. Iller arasi yer degistirmelere iliskin is ve islemler bu yönetmelik hükümlerine göre Bakanlikça hazirlanacak kilavuz çerçevesinde Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu’na göre puan üstünlügü dikkate alinarak yapilacaktir.

 

Soru 17-Kimler zorunlu yer degistirmeye tabi tutulacaktir?

Cevap 17- Yönetmelik hükümleri çerçevesinde egitim kurumu müdürlerinde, bulunduklari egitim kurumunda bes yillik çalisma süresini tamamlayanlarin görev yerleri, il içinde ayni veya daha üst tipteki egitim kurumlari olacak sekilde tercihleri dikkate alinmak suretiyle bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu üzerinden yapilacak degerlendirme sonucu puan üstünlügü esasina göre degistirilecektir. Zorunlu yer degistirmelerde bes yillik çalisma süresinin hesaplanmasinda o yilin temmuz ayinin ilk günü esas alinacaktir.

Görev yapmakta olduklari egitim kurumunun niteligine ve durumlarina uygun atanabilecekleri egitim kurumu bulunmayanlarin atamalari bir sonraki zorunlu yer degistirme döneminde yapilacaktir.

Zorunlu yer degistirmeye iliskin yapilacak duyurular üzerine bu kapsamda bulunan yöneticiler, bu yönetmelik eki Ek-1 Yöneticilik Istek Formu ile en fazla on egitim kurumunu tercih etmek suretiyle basvuruda bulunacaklardir. Basvuruda bulunmayanlarin zorunlu yer degistirmeleri durumlarina uygun ihtiyaç bulunan egitim kurumlarindan birine yapilacaktir. Tercihlerinden birine atanamayanlarin atamalari bos bulunan egitim kurumu yöneticiliklerine bilgisayar kurasi ile yapilacaktir.

 

Soru 18-Kapatilan, dönüstürülen, birlestirilen okullarin yöneticilerinin durumu ne olacaktir?

Cevap 18- Yönetmelige göre;

a) Birlestirilme yolu ile olusan egitim kurumu yöneticiliklerine, birlestirilen egitim kurumu yöneticilerinden basvuruda bulunanlar arasindan bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu’na göre yapilacak degerlendirme sonuçlarina göre en yüksek puan alan yöneticilerin atamasi yapilir.

b) Dönüstürülme yoluyla olusan egitim kurumu yöneticiliklerine, önceki kurum yöneticilerinin norm kadro imkânlari ölçüsünde atamalari yapilir. Dönüsen egitim kurumunun yönetici norm kadrosunun mevcut yöneticiden az olmasi durumunda ise bu yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu’na göre yapilacak degerlendirme sonuçlarina göre en yüksek puan alan yöneticilerin atamasi yapilir.

c) Kapatilan egitim kurumlarinin yöneticileri, istek ve ihtiyaç birlikte degerlendirilerek uygun görülecek egitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanirlar.

-Yukarida yapilan açiklamalar uyarinca; yöneticiler, istekleri de dikkate alinarak varsa durumlarina uygun ihtiyaç bulunan bir baska egitim kurumu yöneticiliklerine, durumlarina uygun bos egitim kurumu yöneticiligi bulunmamasi hâlinde ise istekleri de dikkate alinarak kendi okullarina ya da ihtiyaç bulunan bir baska egitim kurumuna ögretmen olarak atanabileceklerdir.

 

Soru 19- Atama ve yer degistirmelerde belli bir takvim var mi?

Cevap 19- Seçme sinavina göre müdür ve müdür yardimciligina yapilacak atamalar yil boyunca ihtiyaca göre,

Il içi istege bagli yer degistirmeler ile yeniden atama ve yönetmeligin 25’inci maddesinde sayilan görevlerde bulunmus olanlarin atamalari mayis ve haziran aylarinda,

Zorunlu yer degistirmeler Temmuz ve Agustos aylarinda gerçeklestirilecektir.

Iller arasi yer degistirme, Eylül ve Ekim aylarinda gerçeklesir.

 

Soru 20- Daha önce yöneticilik görevine sinavsiz olarak atanan birisi nasil yer degistirebilecektir?

Cevap 20- Egitim kurumu yöneticilerinin yer degistirme islemleri; ilgili yönetmelikte yer degistirmeler için aranan sartlari tasimasi halinde egitim kurumu yöneticiligine sinavli atananlar ile sinavsiz atananlar arasinda herhangi bir ayirim bulunmadigindan Ek-2 Yönetici Degerlendirme Formu’na göre puan üstünlügü esas alinarak yapilacaktir. 

 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen