Haber
2008-05-06 06:48:17
2007-2008 Egitim-Ögretim Yilsonu Basin Açiklamasi

Sendikamiz, TBMM, Hükümet, Milli Egitim Bakanligi  ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’na ev ödevi  verdi.

 

Sendikamiz 2007-2008 egitim-ögretim yilinin sonu münasebetiyle bir basin toplantisi düzenledi. Ankara Ilci Otel’de düzenlenen basin toplantisinda Anayasa Mahkemesi’nin egitim özgürlügünü kisitlayan ve TBMM’nin görev alanina müdahale eden kararini degerlendiren sendikamiz Genel Sekreteri Halil Etyemez, “Cumhuriyet idaresinin uygulanis biçimi olan demokrasinin gereklerine uygun olarak tesekkül eden TBMM’de milletin vekilleri millet adina bir karar alamayacaklarsa cumhuriyet ve demokrasi sözcüklerinin tanimi üzerinde bir anlasmazlik var demektir.

Bu anlasmazligi giderecek ve Cumhuriyet idaresinin uygulanis biçimini demokratik cumhuriyet olarak sürdürecek olan yine bu millettir. Milletin önünde durmak mümkün degildir.” dedi. 

 

         Egitim camiasi olarak millet iradesinin fanus içerisine hapsedilerek islevselliginin yok edildigi bir dönemde 2007-2008 egitim ögretim yilinin sonuna gelmis bulunuyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin son karariyla yeryüzünde bulunusunun hamuru olan iradesine sahip olma yetisinin elinden alinmasi milletimizi derinden sarsmistir. Özgürlügü temel karakteri olarak vasiflandiran milletimiz, millî iradenin tecelligahi olan TBMM’nin aldigi kararlarin Anayasa Mahkemesi tarafindan yok sayilmasini özgürlügüne indirilmis bir darbe olarak degerlendirmekte ve en önemli degerini yitirmis olanlarin bunalimini yasamaktadir. 1. Dünya Savasi sonrasinin nâ-müsâit sartlarinda kendi gelecegiyle ilgili kararlari kendisi alarak istiklalini temin için cani basta olmak üzere bütün varligini Milli Mücadele’ye sarfeden bu millet, egemenliginin hiçe sayilmasi anlamina gelen bu kararla tüm bünyesiyle travma geçirmistir. “Hâkimiyet bilâ kayd u sart milletindir” esasi ugruna fedakârliklar ortaya koyan, zaferle neticelenen mücadeleler veren muazzez milletimiz hâkimiyetine kayit sart koyanlarin kim adina kimin için hareket ettiklerini ve kaynagini kimden aldiklarini merak etmektedir. 

         Cumhuriyet idaresinin uygulanis biçimi olan demokrasinin gereklerine uygun olarak tesekkül eden TBMM’de milletin vekilleri millet adina bir karar alamayacaklarsa cumhuriyet ve demokrasi sözcüklerinin tanimi üzerinde bir anlasmazlik var demektir. Bu anlasmazligi giderecek ve Cumhuriyet idaresinin uygulanis biçimini demokratik cumhuriyet olarak sürdürecek olan yine bu millettir. Milletin önünde durmak mümkün degildir.

         Ülkemizde yasanan son sikintilarin egitime iliskin kimi düzenlemelerden kaynaklandigi herkesin malumudur. Egitim yasaklarla degil özgürlüklerle yüceltilir. Ülkemizde uygulanan basörtüsü yasagi çagdisidir. Çagcil bakista insanin kafasinin disina degil içine bakilir, üretim kapasitesine bakilir. Basörtüsü inanan insanlar için Allah’in emridir. Basörtüsünü yasaklayan irade Allah’la kul arasina girmekte, inanci geregi basörtüsü takanlarin ögrenim haklarini ve çalisma haklarini ellerinden alarak vatandaslarindan bir kismina ikinci sinif vatandas muamelesi yapmaktadir. Bunun dünyadaki örnegini Afrika’da ve Amerika’da beyazlarin siyahlara karsi uygulamalarinda görmek mümkündür.

         Tarihi günleri yasadigimiz su günlerde bir egitim ögretim yilinin sonuna gelmis olmamiz hasebiyle genel degerlendirmelerimizin ardindan basta TBMM, Hükümet, Milli Egitim Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi olmak üzere yasama ve yürütme organlarinin yeni dönemde yerine getirmesi gereken bazi sorumluluklari(ev ödevlerini) bu vesileyle hatirlatmak istiyoruz. Öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yaz boyu çalisma karari almasini takdirle karsiliyoruz. TBMM ve Hükümet Anayasa Mahkemesi’nin son karariyla tikanan sistemi açmak için milleti kucaklayan, demokratik, özgürlükçü ve sivil bir Anayasa’yi yaz sonuna kadar mutlaka çikarmalidir. Sivil Anayasa’ya paralel olarak 4688 Sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Yasasi’nda da restorasyona gidilmeli, Kamu Görevlileri Sendikalari Yasasi örgütlenmeyi kolaylastiracak, toplu sözlesmeli ve grevli demokratik bir yasa haline getirilmelidir. Yine çikarilacak yeni Anayasa’nin demokratik ruhuna uygun olarak YÖK yasasi yeniden düzenlenmelidir. Milli Egitim Bakanligi da yaz ayini iyi degerlendirmeli, asagida özetle bahsedecegimiz konulari çözüme kavusturmalidir.         

Erken Tatilden Dolayi Ögretmenler Magdur Edilmemelidir

         Milli Egitim Bakanliginca lise son sinif ve ilkögretim 8. sinif ögrencilerinin birer hafta izinli sayilmalari nedeniyle bu siniflarda görevli ögretmenlerin okula gelmelerine ragmen ek ders ücreti alamamalari söz konusu olacaktir. Erken tatilden dolayi ögretmenlerimiz magdur edilmemelidir.         

Sözlesmeli Ögretmenlerin Magduriyeti Giderilmelidir

         Sözlesmeli ögretmenler ile kadrolu ögretmenler arasindaki farkliliklar giderilmelidir. Acilen sözlesmeli ögretmenlere il içi ve iller arasi istege bagli yer degisikligi hakki verilmelidir.        

Ögretmen Kariyer Basamaklari Sinavi

         Ögretmen Kariyer Basamaklari Sinavini kazanip her hangi bir nedenle uzman veya basögretmen olamayanlarin kazanilmis haklari dikkate alinarak magduriyetleri giderilmeli, konu ile ilgili mevcut yasal düzenleme dikkate alinarak yeni sinav açilmalidir.        

Yönetici Atama

         Yönetici Atama Yönetmeliginin sürekli yargidan dönmesi okullarimizin yönetilmesinde ciddi sikintilara sebebiyet vermistir. Bu sikintilardan dolayi okullarimiz yönetilemez duruma gelmis, bu durum ögretmenlerimizin motivasyonunu olumsuz etkilenmistir.         

Anadolu Lisesi Ögretmenlerin Magduriyetleri Devam Ediyor

         2005/73 sayili genelge geregi Anadolu Liselerine atanan daha sonra Danistay 2. Dairesinin karari geregi atamalari iptal edilen ögretmenler magdur edilmislerdir. Magduriyetleri en kisa sürede giderilmelidir.        

Yer Degistirme Yönetmeligi Magdur Ediyor

         Ögretmenlerin il içi ve iller arasi yer degistirmelerinde ciddi sikintilar yasanmaktadir. Yer degistirme yönetmeligi ve kilavuzundan kaynaklanan sikintilardan dolayi ögretmenlerin aile bütünlügü bozulmustur. Ögretmenlerin çalisma kosullari, özür durumlari ve aile bütünlügü göz önünde bulundurularak yeni bir düzenleme yapilmalidir.        

Mali Kaygilarla Egitim Yönetimi Yapilamaz

         Bakanlar Kurulu’nun “Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Kararda Degisiklik Yapilmasina Dair 2008/13567 sayili karari ile yapilan degisiklik ögretmenlerin hastaligi cezalandirilmistir. Ek ders kararnamesindeki bu degisiklik kabul edilemez. Bakanlik bu magduriyeti giderici düzenleme yapmalidir.        

Denge Tazminati Tüm Egitim Çalisanlarina Verilmelidir

         Bakanlikça veya Valiliklerce; AB Birimlerine, Milli Bayramlarin Teknik Komitesine, Il Lig Heyetine, Bilgisayar Koordinatör Ögretmenligine, Formatör Ögretmenlige görevlendirilen ögretmenler ile sube müdürleri, sefler ve müfettislere de denge tazminati verilmelidir.        

Hizmetli ve Memurlar Üvey Evlat Muamelesi Görmeye Devam Ediyor

         Hizmetli, memur, soför, bekçi, kaloriferci gibi genel idare ve yardimci hizmetler sinifinda çalisanlar üvey evlat muamelesi görmeye devam ediyor. Söz konusu çalisanlarin basta özlük haklari ve ekonomik haklarinda ciddi iyilestirmeler yapilmalidir.         

Velilerimize Hatirlatmalar

Velilerimiz tatile giren çocuklarinin küçük de olsa basarilarini ödüllendirmeli, karnelerindeki muhtemel olumsuzluklari, kendilerine karsi sevgisini saygisini yitirmesine, okula ve hayata bakisini olumsuzlastirmasina neden olacak boyutta bir görüsmenin konusu yapmamalidir. Ders kitabi disindaki roman, hikâye, siir, deneme, inceleme, arastirma eserleri gibi kültür kitaplarinin egitimi destekleyici rolü bilinenden çok daha büyüktür. Bu sebeple velilerimiz ögrencilerimizi kitap okumalari için yönlendirmeli, tesvik etmelidirler. En güzel karne hediyesi, dünyaca ünlü seçkin yazar ve düsünürlerimizden seçilmis bir kitap setidir. 100 Temel Eser, bu manada olumlu bir seçmedir.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen