Haber
2009-12-26 06:20:14
2010 Bütçesi Bütünlemeye Kaldi

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, 2010 bütçesinin bütün- lemeye kaldigini söyledi. 2010 bütçesi hazirlanirken, hükümet ve ekonomi bürokrasisinin kamu görevlilerini ve onlarin temsilcisi olan sendikalari yok saydigini ifade eden Gün- dogdu, ekonomideki düzel- meye paralel kamu görev- lilerinin durumunda iyiles- tirmeye gidilmesi gerekirken, bunun yapilmadigini ve kamu çalisanlarinin üzüldügünü kaydetti.

 

Gündogdu, 2010 Bütçe Tasarisi’nin TBMM’de kabul edilmesiyle ilgili yazili bir açiklama yapti.

 

TBMM Duyarsiz Kaldi

Kamu görevlileri ve sendikalarinin hakli talepleriyle meydanlardan yükselen seslere karsi hükümetten sonra TBMM’nin de kayitsiz kaldigini belirten Gündogdu, Uzlastirma Kurulu’nun kamu görevlilerine yüzde 4+4 maas zammi yapilmasi, ek ödemelerin devam ettirilmesi ve refah payi verilmesi teklifinin TBMM tarafindan da bütçe kanununa yansitilmaktan kaçinildigini dile getirdi.

 

Hükümetin hazirladigi Orta Vadeli Ekonomik Program’da 2010 yili enflasyon hedefini yüzde 5.3 olarak belirledigine dikkat çeken Gündogdu, “Merkez Bankasi’nin beklentisi hükümetin tahmininin daha üzerindedir. Hem hükümetin hem de Merkez Bankasi’nin enflasyon beklentisi yüzde 5’in üzerinde iken, kamu görevlilerine yüzde 2,5+2,5 maas zamminda israr edilmesini anlamak mümkün degildir” dedi.

 

Açiklamasinda, hükümetin 2010 yili büyüme hedefinin yüzde 3,5; IMF ve OECD’nin büyüme tahmininin ise yüzde 3,7 ile 5,5 arasinda oldugunu vurgulayan Gündogdu, bu tablo isiginda kamu görevlilerine en azindan hükümetin büyüme öngörüsü olan yüzde 3,5 oraninda refah payi verilmesi gerektigine dikkat çekti. 2010 yili bütçesiyle refah payi verilmedigi gibi enflasyondan arindirilmis memur maas zamminin sifirin altinda oldugunu söyleyen Gündogdu, “Dolayisiyla 2010 yilinda memur maaslarinda reel bir artis söz konusu degildir. 2010 Yili Merkezi Bütçe Kanunu konusunda iktidar da, bürokrasi de,  TBMM de çalisanlar ve kamuoyu nezdinde bütünlemeye kalmistir. Memur-Sen olarak,  iktidarin 2010 yili içinde ortaya çikacak ekonomideki iyilesmeleri dikkate alarak bütçede ve memurlarin özlük haklarinda yapacagi ek düzenlemelerle bütünlemeden geçmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

 

Memur-Sen’in, demokratik sinirlar içinde elestiri hakkini kullandigi kadar, yapilan hizmetleri de takdir etmesini bilen bir örgüt oldugunu bildiren Gündogdu, toplu görüsmelerde kendi teklifleri üzerine mutabakat tutanaginda yer alan çocuk yardiminda sayi sinirinin kaldirilmasi, emekli olurken yapilan 500 TL’lik yol tazminatinin 750 TL’ye çikarilmasi ve kalan KEY ödemelerinin yapilmasina yönelik yasal düzenlemeden dolayi da tesekkür etti.

 

Kamuda istihdama yönelik hükümete yaptiklari öneriye de deginen Ahmet Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi:

“Memur-Sen olarak, ekonomik krizin basladigi günden beri basta ögretmen, doktor, hemsire, hizmetli olmak üzere kamuya en az 350 bin personel alinmasini sürekli dile getirdik. Ancak bu teklifimiz kamudan emekli olanlarin yerine yüzde 25 personel istihdam edilebilecegiyle ilgili kriterden dolayi yerine tam olarak getirilemedi. Bu teklifimizin dikkate alinarak, bu kriterin yüzde 50’ye çikarilmasini olumlu buluyoruz, ancak yeterli görmüyoruz. Bu kriter tamamen kaldirilarak, emekli olanlarin sayisi kadar degil, ihtiyaci karsilayacak sayida personel alimi yapilmalidir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen