Haber
2010-08-19 07:21:41
2010 Yili Toplu Görüsmeleri’nde 2. Tur Tamamlandi

Memur-Sen tarafindan öneri- len bu yilki toplu görüsmelerin referandum sonrasina birakil- masi önerisi, hükümet tara- findan kabul edilmedi.

Mevcut yasada toplu görüs- melerin 30 Agustos tarihine kadar tamamlanmasi gerektigi hükmü bulunduguna dikkat çeken Kamu Isveren Kurulu, bu durumun hukuki engel teskil ettigini belirterek önerinin gerçeklesmesinin mümkün olmadigina dikkat çekti.

Toplu görüsmelere geçilmesi üzerine açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, taleplerinin arkasinda olduklarini, kamu çalisanlarini beklentisi yönünde sonuç almak için çalisacaklarini söyledi.

Görüsmeler Devam Edecek
2. tur görüsmelerde, birinci turda gündeme alinan toplu görüsmelerin referandum sonrasina ertelenerek, toplu sözlesme yapilmasi yönündeki görüsün kabul edilmemesi üzerine, toplu görüsmelere geçildi.

Gündemin olusturulmasindan sonra, görüsmelerin 4 baslik altinda yürütülmesi kararlastirildi. 2009 Toplu Görüsmeleri sonrasi mutabakata varilan hususlarin gerçeklesip, gerçeklesmedigi, sendikal hak ve çalisma hayatina yönelik talepler, hizmet kollarinin sorunlari ile mali ve sosyal haklarin görüsülecegi toplu görüsmelerde, ilk 3 madde, 24 Agustos’da, mali ve sosyal haklar ise 28 Agustos’da ele alinacak.

Taleplerimizin Arkasindayiz ve Takipçisiyiz
Toplanti sonrasi açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, görüsme öncesi yaptigi açiklamayi hatirlatti ve toplu görüsme sürecinin basladigina dikkat çekti.

Yasanilan sürecin korkulari ortaya çikardigini, 'EVET'e uzak olalim da, ne olursa olsun anlayisini ibretle gözlemlediklerini söyleyen Gündogdu, çalisanlari memnun edecek sonuç için ugrasacaklarini kaydetti. Kamu çalisanlarinin beklentisinin büyük oldugunu da söyleyen Ahmet Gündogdu, fiili olarak toplu sözlesme yapma isteklerini tekrarladi.

Talep ettikleri mali ve sosyal haklarin takipçisi olacaklarini söyleyen Gündogdu, “Son toplu görüsmelerde oldugu gibi enflasyonun bile altinda olan yüzde 2,5 arti 2,5 gibi bir rakami asla kabul etmeyiz” dedi. Son toplantida konusulacak mali ve sosyal haklarda anlasilamamasi üzerine, yeni görüsme yapmak için zamanlari bulundugunu da bildiren Gündogdu, hükümete de mali ve sosyal haklarla ilgili görüsünü bir an önce kamuoyuna açiklamasi çagrisinda bulundu.

Ahmet Gündogdu, ayrica ek ödemelerin gerçeklesmesi, tedavi katilim payinin kaldirilmasi, gelir vergisi oranlarinin 5 puan indirilmesi, farkli tarzdaki istihdamlarin sona erdirilerek tek tip istihdama geçilmesi, büyüksehir ve kalkinmada öncelikli bölgelerde görev yapanlara ilave tazminat verilmesi ve 657 sayili kanunda yapilacak degisikliklerin geri çekilerek üzerinde ortak çalisma taleplerini tekrarladi.

Taleplerimiz Çarpitiliyor
Memur-Sen’in taleplerinin bazi memur sendikalariyla medya kuruluslarinca çarpitildigini da belirten Ahmet Gündogdu, “5+5 artis talebimiz ortalama 90 TL, ek ödeme en az 120 TL, yiyecek yardimi 55 TL, es yardimi 51 TL, toplu görüsme primi 20 TL olmak üzere toplam 336 TL artisa denk geliyor. Bu, en düsük maasa yüzde 26, ortalama ise yüzde 22 artis demektir. Dogum yardimi, ölüm yardimi, fazla çalisma ücretlerinin artirilmasi, ek ders ücreti göstergelerinin artirilmasi gibi taleplerimiz dikkate alindiginda yapilan elestirilerin yanlisligi ortaya çikmaktadir” seklinde konustu.
 

YSK’ya Basvuracagiz

Konusmasinin ardindan sorulari cevaplayan Gündogdu, tayini çikan memurlarin referandumda oy kullanabilmesi için bugün Yüksek Seçim Kurulu'na basvuracaklarini belirtti. YSK'nin bazi kararlari anlik aldigini vurgulayan Gündogdu, 'YSK bütün vatandaslarin sandiga gitmesini saglamalidir.' cevabini verdi.

60 bin ögretmen ve 10 bin memurun tayin oldugunu 10 binin üzerinde memurun da emekliye ayrilarak memleketlerine döndügünü ifade eden Gündogdu, "YSK’nin bunu duymazliktan gelmesini anlamakta zorluk çekiyorum. Sandiga gidilmesinin önünü tikayan engellerin kaldirilmasini istiyoruz. YSK tüm vatandaslarin sandiga gitmesini saglayacak önlemleri almalidir" diye konustu.


 

Gündogdu, 3 Seçenek Oldugunu Söylemisti

2. tur görüsmeler öncesi açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, artik toplu görüsme sürecinin geride kaldigini, fiilen toplu sözlesme yapilmasi gerektigini söyledi. Önlerinde 3 seçenek bulundugunu dile getiren Gündogdu, bunlardan birincisinin görüsmelerin referandum sonrasina birakilmasi oldugunu, bunun kabulü halinde vakit kaybedilmeden toplu sözlesme komisyonlari olusturularak ikincil mevzuat için çalisma yapilmasini istemisti.

Gündogdu konusmasinda ayrica, toplu görüsmelerin ertelenmesi önerisinin kabul edilmemesi halinde hükümetin inisiyatif alarak toplu sözlesme için fiili durum olusturmasini talep ettiklerini belirterek, bu süreç sonunda uzlasma saglanirsa ortaya çikacak metnin toplu sözlesme olarak kabul edilmesi önerisinde bulunmustu.

Ahmet Gündogdu, son seçenegin ise, önceki yillarda oldugu gibi taleplerini gündeme getirerek, toplu görüsme sürecine devam edilmesi oldugunu kaydetmisti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen