Haber
2012-01-10 06:29:12
2012 Yili 4/C Kararnamesi Yayimlandi

10 Ocak 2012 SALIResmî GazeteSayi : 28169

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayisi : 2011/2543

Ekli “Kamu Kurum ve Kuruluslarindaki Geçici Mahiyetteki Isleri Yürütmek Üzere Geçici Personel Istihdami ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkinda Karar”in yürürlüge konulmasi; Maliye Bakanliginin görüsüne dayanan Çalisma ve Sosyal

Güvenlik Bakanliginin 25/11/2011 tarihli ve 22849 sayili yazisi üzerine, 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fikrasi ile 3/5/2004 tarihli ve 2004/7898 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan “Özellestirme Uygulamalari Sonucunda Issiz Kalan ve Bilahare Issiz Kalacak Olan Isçilerin Diger Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Geçici Personel Statüsünde Istihdam Edilmelerine Iliskin Esaslar”a göre, Bakanlar Kurulu’nca 8/12/2011 tarihinde kararlastirilmistir.



Abdullah GÜL

CUMHURBASKANI


KAMU KURUM VE KURULUSLARINDAKI GEÇICI MAHIYETTEKI ISLERI YÜRÜTMEK ÜZERE GEÇICI PERSONEL ISTIHDAMI VE BU PERSONELE ÖDENECEK ÜCRETLER HAKKINDA KARAR

Amaç, kapsam ve dayanak

MADDE 1- (1) Bu Kararin amaci, kamu kurum ve kuruluslarindaki geçici mahiyetteki isleri yürütmek üzere ekli listede kurumu, adedi ve sözlesme süresi belirtilen azami (45.000) kisinin; 3/5/2004 tarihli ve 2004/7898 sayili Kararname ile yürürlüge konulan "Özellestirme Uygulamalari Sonucunda Issiz Kalan ve Bilahare Issiz Kalacak Olan Isçilerin Diger Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Geçici Personel Statüsünde Istihdam Edilmelerine Iliskin Esaslar" çerçevesinde, bir mali yilda onbir ayi geçmemek üzere, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun 4 üncü maddesinin (C) fikrasina göre, 2012 yilinda geçici personel olarak sözlesmeli çalistirilmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesidir.

Basvuru ve aranacak sartlar

MADDE 2- (1) Bu Karar kapsaminda istihdam edilecek geçici personelin;

a) 3/5/2004 tarihli ve 2004/7898 sayili Kararnamenin eki Esaslarin 1 inci maddesinin birinci ve ikinci fikralarinda yer alan (60) günlük süre içerisinde anilan maddede belirtilen ilgili kurumlara basvurmasi,

b) 657 sayili Kanunun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (6) ve (7) numarali alt bentlerinde belirtilen sartlan tasimasi,

gerekir.

Atama teklifleri

MADDE 3- (1) Devlet Personel Baskanliginca yapilan atama teklifleri dogrultusunda, kurumlarca 30 gün içerisinde geçici personelin atama islemleri tamamlanarak 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayili Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgiliye teblig edilir.

Görev yeri

MADDE 4- (1) Geçici personel, ekli listede yer alan kamu kurum ve kuruluslarinin merkez ve tasra teskilatlari ile kamu iktisadi tesebbüsleri hariç olmak üzere bagli ve ilgili kuruluslarinda çalistirilabilir. Bagli ve ilgili kuruluslarda görevlendirilen geçici personelin ücretleri görevlendirildikleri kuruluslar tarafindan ödenir.

(2) Bu Karara göre üniversitelere tahsis edilen toplam pozisyonlarda çalistirilacak geçici personelin sayilari üniversiteler itibariyle Devlet Personel Baskanliginca belirlenir.

(3) Geçici personel öncelikle tercih ettikleri illerde, bu illerde istihdamlarinin mümkün olmamasi hâlinde diger illerde istihdam edilir.

Ise baslama

MADDE 5- (1) Geçici personel, atandiklari yerin is akitlerinin feshedildigi andaki görev yerlerinin yer aldigi mahallî sinirlar içerisinde olmasi hâlinde atama emirlerinin kendilerine teblig edildigi günü izleyen is günü, baska yerlerdeki görevlere atananlar ise atama emirlerinin kendilerine teblig tarihinden itibaren 15 günü izleyen is günü içerisinde ise baslamak zorundadirlar.

(2) Personelin raporlu olmasi tebligata engel olmamakla beraber, yukarida belirtilen süreler rapor müddetinin bitiminde baslar.

(3) Belge ile ispati mümkün zorlayici sebepler olmaksizin süresi içerisinde göreve baslamayanlarin ve belge ile ispati mümkün zorlayici sebeplerle göreve baslamama hâli iki ayi asanlarin atamalari iptal edilir.

(4) Bu madde kapsaminda istihdam edilenlerden herhangi bir sekilde görevinden ayrilanlar (askerlik

hizmeti dolayisiyla ayrilanlar hariç) ile istihdam islemleri tamamlanmasina ragmen göreve baslamayanlar ikinci kez bu haktan faydalanamazlar.


(5) Askerlik görevini yapmakta olanlar için bu maddenin bildirim ve diger esaslara iliskin süreleri terhislerini takip eden ayin basindan itibaren baslar.

Devlet Personel Baskanligina bildirim

MADDE 6- (1) Kurumlarca, atamasi yapilan personel ile atamasi yapildigi hâlde göreve baslamayan personel 30 gün içerisinde Devlet Personel Baskanligina bildirilir. Bakanliklarca bagli veya ilgili kuruluslarda görevlendirilen personel de bagli ve ilgili kuruluslar itibariyla ayri ayri elektronik ortamda adi geçen Baskanliga bildirilir.

Ücretler

MADDE 7- (1) Bu Karara göre istihdam edilecek geçici personele, tahsil dereceleri dikkate alinmak suretiyle asagidaki brüt aylik ücretler ödenir.

a) Yüksekögrenim mezunlarina 21.250 gösterge rakaminin memur maas katsayisi ile çarpimindan elde edilecek tutar.

b) Lise ve dengi okul mezunlarina 19.275 gösterge rakaminin memur maas katsayisi ile çarpimindan elde edilecek tutar.

c) Ilkögretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dâhil) mezunlarina 17.275 gösterge rakaminin memur maas katsayisi ile çarpimindan elde edilecek tutar.

(2) Geçici personelden, bu Kararda belirtilen görevleri yapmak üzere, görevli olduklari memuriyet mahalli disinda görev yapacaklara 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayili Harcirah Kanunu hükümlerine göre harcirah ödenir.

(3) Ceza infaz kurumlan ve tutukevlerinde fiilen görev yapan geçici personel, ceza infaz kurumlari ve tutukevlerinin aslî personeli gibi iase edilir.

(4) Geçici personel, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayili Kararname ile yürürlüge konulan "Devlet Memurlari Yiyecek Yardimi Yönetmeligi" hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanligi tarafindan belirlenen usul ve esaslar dâhilinde, yiyecek yardimindan faydalandirilir.

(5) Geçici personele, bu Kararda belirtilen ücretler disinda herhangi bir ad altinda ücret ödenemez ve sözlesmelerine bu yolda hüküm konulamaz.

(6) Bu ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatina göre kisiden yapilacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi disinda herhangi bir kesintiye tabi tutulmaz.

Ödeme günü

MADDE 8- (1) Ödemeler, görevin yapilmasini müteakiben her ayin 15'inde yapilir. Hizmet sözlesmesinin sona erdirilmesi hâlinde kist olarak hesaplanan ücret, ayrilma tarihini takip eden ayin basinda ödenir.

Is sonu tazminati

MADDE 9- (1) 657 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin (C) fikrasina göre yapilan çalismalarin toplam süresi üzerinden hesaplanarak bu maddedeki esaslara göre is sonu tazminati ödenir.

(2) Ücretli izin süreleri dâhil en az 12 ay fiilen çalisan geçici personelden;

a) Sosyal Güvenlik Kurumunca kendilerine yaslilik veya malullük ayligi baglanmasi veya toptan ödeme yapilmasi,

b) Ilgilinin ölümü,

c) Ilgilinin kendi istegi ile sözlesmeyi feshetmesi veya yenilememesi,

hâllerinden birinin vukû bulmasindan dolayi hizmet sözlesmesi sona erenlere, çalisilan her bir yil için, ayrilis tarihindeki hizmet sözlesmesinde yazili brüt aylik ücret tutarinda is sonu tazminati ödenir. 12 aydan artan süreler için 12 ay için hesaplanan miktardan artan süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapilir.

(3) Bu tazminatin ödenmesinde; daha önce is sonu tazminati ve kidem tazminati ile benzeri ödemelerde degerlendirilmis süreler dikkate alinmaz. Is sonu tazminatinda dikkate alinmis süreler kidem tazminati ile Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecek ikramiye hesabinda degerlendirilmez. Ölüm hâlinde, birinci fikra uyarinca hesaplanacak tutar, ölenin kanuni mirasçilarina ödenir.

(4) Bu statüde çalisanlarin sözlesme kosullarina uymamasi nedeniyle kurum tarafindan, sözlesme hükümleri disinda herhangi bir nedenle çalisanlar tarafindan, sözlesmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi hâllerinde is sonu tazminati ödenmez.

(5) Is sonu tazminati ödemesi uygulamasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye, ortaya çikabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanligi yetkilidir.

Çalisma saatleri

MADDE 10- (1) Geçici personelin çalisma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, çalistiklari kurumdaki devlet memurlari için tespit edilen çalisma saat ve süreleri uygulanir.

Izinler

MADDE 11- (1) Bu Karar geregince istihdam edilecek geçici personele, çalistiklari her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilir. Bu izinler sözlesme dönemi içinde toplu olarak da kullandirilabilir.

(2) Geçici personele, resmî tabip raporu ile kanitlanan hastaliklar için yilda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalik izni verilebilir. Hastalik sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici is göremezlik ödenegi ile is kazasi veya meslek hastaligi sonucu baglanan sürekli is göremezlik geliri ilgilinin ücretinden düsülür.

(3) Geçici personelin istegi üzerine; esinin dogum yapmasi, kendisinin veya çocugunun evlenmesi, esinin, çocugunun, kendisinin veya esinin, ana, baba veya kardesinin ölümü hâlinde ve her olay için 7 gün ücretli mazeret izni verilir.

(4) Geçici personele, dogum yapmasindan önce 8 hafta ve dogum yaptigi tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylikli izin verilir. Çogul gebelik hâlinde, dogumdan önceki 8 haftalik süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, saglik durumu uygun oldugu takdirde tabibin onayi ile geçici personel, isterse dogumdan önceki 3 haftaya kadar is yerinde çalisabilir. Bu durumda, geçici personelin çalistigi süreler, dogum sonrasi sürelere eklenir. Dogumun erken gerçeklesmesi sebebiyle, dogum öncesi iznin kullanilamayan bölümü dogum sonrasi izin süresine ilave edilir. Yukarida öngörülen süreler geçici personelin saglik durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatilabilir. Dogum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici is göremezlik ödenegi geçici personelin ücretinden düsülür. Geçici personele, çocuklarini emzirmeleri için, dogum sonrasi izin süresinin bitiminden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izninin kullaniminda annenin saat seçim hakki vardir.

Baska is yapma yasagi

MADDE 12- (1) Geçici personel, istihdam edildigi sürece disarida kazanç getirici baska bir is yapamaz.

Suç sayilan fiil ve hareketler

MADDE 13- (1) Çesitli kanun, tüzük ve yönetmeliklerde devlet memurlari için suç sayilan fiil ve hareketler ile yaptirimlar bu Karar geregince istihdam edilecek geçici personel için de geçerlidir.

Sosyal sigortaya tabi olma

MADDE 14- (1) Geçici personel, sosyal güvenlik mevzuati yönünden 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu hükümlerine tabidir.

Sözlesmenin sona ermesi

MADDE 15- (1) Bu Karar kapsaminda istihdam edilecek geçici personelin hizmet sözlesmeleri, 5510 sayili Kanun kapsaminda yaslilik veya malullük ayligina hak kazandiklari tarihte sona erer.

Vize zorunlulugu

MADDE 16- (1) Bu Karar uyarinca istihdam edilecek geçici personel için, 2011 yilindaki vizeli mevcut tip sözlesme örnekleri yeni bir vize yapilmasina gerek kalmaksizin kullanilmaya devam olunur. Ancak, bu Karar uyarinca ilk defa geçici personel istihdam edecek olan kamu idarelerinin, geçici personele iliskin tip sözlesme örneklerini Maliye Bakanligina vize ettirmeleri zorunludur. Vize islemi yapilmadan sözlesme yapilamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz.

îstihdam yasagi

MADDE 17- (1) Bu Karar kapsaminda, özellestirme uygulamalari sonucunda issiz kalan ve bilahare issiz kalacak olan isçiler disinda personel istihdam edilemez.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Karar, 1/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

LISTE

Kurum Adi Adedi Sözlesme Süresi
Adalet Bakanligi 4.500 2012 Yili
Milli Savunma Bakanligi 100 2012 Yili
Içisleri Bakanligi 4.500 2012 Yili
Maliye Bakanligi 1.000 2012 Yili
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi 500 2012 Yili
Millî Egitim Bakanligi 15.500 2012 Yili
Çevre ve Sehircilik Bakanligi 600 2012 Yili
Saglik Bakanligi 4.000 2012 Yili
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi 250 2012 Yili
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi 3.000 2012 Yili
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi 200 2012 Yili
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi 100 2012 Yili
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi 60 2012 Yili
Kültür ve Turizm Bakanligi 750 2012 Yili
Örmem ve Su Isleri Bakanligi 1.500 2012 Yili
Yargitay Baskanligi 150 2012 Yili
Danistay Baskanligi 100 2012 Yili
Devlet Personel Baskanligi 40 2012 Yili
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü 1.000 2012 Yili
Spor Genel Müdürlügü 150 2012 Yili
Üniversiteler 3.500 2012 Yili
Orman Genel Müdürlügü 1.000 2012 Yili
Emniyet Genel Müdürlügü 1.000 2012 Yili
Gelir Idaresi Baskanligi 1.000 2012 Yili
Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlügü 250 2012 Yili
Karayollari Genel Müdürlügü 250 2012 Yili
TOPLAM 45.000  


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen