Haber
2011-12-11 06:28:50
“21. Yüzyilda Türkiye’nin Egitim ve Bilim Politikalari” Sempozyumumuz Büyük Bir Coskuyla Gerçeklesti

10-11 Aralik 2011 tarihleri arasinda Baskent Ögretmenevi'nde gerçeklestirdigimiz "21. Yüzyilda Türkiye'nin Egitim ve Bilim Politikalari" Sempozyumu, büyük bir coskuyla sona erdi. Türkiye'nin egitim ve bilim politikalarinin masaya yatirildigi sempozyumda iki gün boyunca egitim ve bilime dair birçok konu tartisildi. Sempozyumun açilisinda konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Egitim-Bir-Sen olarak bundan önce birçok akademik çalisma ve arastirma yaptiklarini hatirlatarak, sempozyumu da egitim ve bilime dair politikalar üretme çabalarina katki sunmak amaciyla gerçeklestirdiklerini ifade etti. 

Gündogdu'nun açilis konusmasinin ardindan, Milli Egitim Bakanligi Bakan Yardimcisi Orhan Erdem, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Bakan Yardimcisi Halil Etyemez, MEB Talim ve Terbiye Kurulu Baskani Prof. Dr. Emin Karip ve Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan da birer konusma yapti.



Erdem: Bilgiyi Kullanilir Hale Getirmeyi Hedefliyoruz 
Milli Egitim Bakanligi olarak 2023 Türkiye vizyonu için egitim politikalari gelistirdiklerini ve bunu asamali olarak hayata geçirdiklerini belirten Milli Egitim Bakanligi Bakan Yardimcisi Orhan Erdem, "Bilginin kisa bir sürede degistigi ve bilgiye ulasmanin artik zaman ve mekândan bagimsiz ortamlarda gerçeklestigi bir degisim ve dönüsüm süreci yasiyoruz. Bu süreçte bilgiyi elde etmek ve kullanilir hale getirmek, degisim ve dönüsümü gerçeklestirme sürecinde olan her toplumun hedefidir. Bütün bu hizli bilimsel ve teknolojik gelismeler hükümetimizi ve bakanligimizi harekete geçirmistir. Bu amaçla bakanlik olarak 21. yüzyilda bilisim teknolojilerinde dünyada tek uygulamasi olan bir projeyle imza attik. Bu konu, bugün burada yapacagimiz konusmalarin belki de içeriklerini en hizli sekilde önümüzdeki yillarda yerine getirecek bir projedir" dedi.

 


Etyemez: Yasadigimiz Sikintilarin Sebebi Egitim ve Bilim Sahasinda Aranmalidir 

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Bakan Yardimcisi Halil Etyemez, Türkiye'nin geçirdigi krizlerin, sikintilarin sebebinin egitim ve bilim sahasinda aranmasi gerektigini kaydederek, sunlari söyledi: "Son yillardaki medeniyetler seviyesindeki itibarimiz ve yükselisimizin sebebi de egitim ve bilimde aranmalidir. Bilim ve egitim politikalari deyince sadece sonuçlari üzerinden bir degerlendirme yapmak konuyu eksik incelemek olacaktir. Bu politikalarin tasiyicisi ve belirleyici unsuru olan insani yok sayamayiz. Egitim ve bilim politikalarini belirlerken, tarihten ders alinmasi gerektigini düsünüyorum. Yavuz'un kaftanina âlimin atinin çamuru siçrayinca, çamurdan dahi seref payi çikartan anlayistan bugünlere gelmisiz. Âlim ve arifleri el üstünde tutan bir medeniyetin mensuplari olarak akademisyenlerimize, ögretmenlerimize ve arastirmacilarimiza önemli ve özel görevler düsmektedir. Ancak onlarin büyük sorumluluklarin altinda kalmamasi için hem ülke hem toplum olarak onlara özel olduklarini her firsatta ifade etme sorumlulugumuz bulunmaktadir. Ögretmen, ögrencilere bilmediklerini ögreten bir nakledici degildir. Ögretmen, tüccar degildir. Ögretmen sadece bir memur degildir. Maasi yeterli olmasa da, özveriyle görevini en iyi sekilde yapandir. Ögretmen; sanatkârdir, egitmendir, ögrenciye bilim pesinde kosmayi meslek edindiren insandir." 




Karip: Temel Bilgi, Beceri ve Degerlerin Bireye Çok Iyi Kazandirilmasi Gerekmektedir 
Talim ve Terbiye Kurulu Baskani Prof. Dr. Emin Karip, okul öncesi egitimden baslanarak temel bilgi, beceri ve degerlerin her bir bireye, mesleginde yaptigi isten bagimsiz olarak çok iyi kazandirilmasi gerektigini dile getirerek, "Bunu vermediginiz zaman iyi bilim insani, yenilikçi, teknoloji gelistiren insan da yetistiremezsiniz. Artik bizler degisime ayak uydurmaktan söz etmiyoruz. Biz yillardir degisime ayak uydurmayi konustuk. Bugün önümüzdeki on yillari dogru okumayi, o gelecege göre kendimizi konumlamayi ve degisimin bize ayak uydurmasini konusuyoruz. Egitim ve bilim politikasini konusurken de, bu konulari bu çerçevede ele almamiz gerektigini düsünüyorum" seklinde konustu. 



Kaplan: Ögretmen Politikasi Degistirilmedikçe Ciddi Bir Yol Alinamaz 
Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan ise, ögretmen politikasi degistirilmedikçe ya da iyilestirme noktasindaki çabalar çok daha iyi noktalara getirilmedikçe çok ciddi bir yol alinacagi kanaatinden olmadigini vurgulayarak, söyle konustu: 
"Ögretmenlerimiz, 24 Kasimlarda sirtlari sivazlanarak geçistirilecek bir topluluk asla degildir. 'Eli öpülesi ögretmenler' diyoruz, elini öpeceksek karni tok oldugu için, sirti pek oldugu için, bilim ve egitim disinda baska bir sey düsünmeyecegi için onun elini öpelim. Ben ögretmenlerin maasinin 25 altin oldugunu hatirliyorum. Ögretmenin maasinin, ögretmenlik mesleginin haysiyetine yakisir bir maas olmasi gerekmektedir. Ayni sey üniversiteler için de geçerlidir. Mevcut yapi devam ederse, üniversiteler temel kaynaklari durumunda olan asistanlari alamama ve giderek kisirlasma gibi bir döngünün içerisine girecektir. Ama gönlümüz arzu ediyor ki, böyle olmasin. Çünkü üniversite dedigimiz yapi, yüksek bilginin üretildigi, üretilmesi gereken, ideal anlamda bunun yapilmasi gereken ve bunu toplumun hizmetine sunan yüksek bir hizmet kurumudur." 

Sempozyuma, Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Besir Atalay, Hayati Yazici, Ismet Yilmaz, Mehmet Mehdi Eker, Zafer Çaglayan, Suat Kiliç, Faruk Çelik, Cevdet Yilmaz, Egemen Bagis, Nihat Ergün ve Fatma Sahin de birer tebrik mesaji gönderdi. Basbakan Recep Tayyip Erdogan, gönderdigi tebrik mesajinda, "21. Yüzyilda Türkiye'nin Egitim ve Bilim Politikalari Sempozyumu'na davetinizden dolayi tesekkür ederim. Bilgi ve deneyimlerin paylasilacagi akademik bir platforma sahne olacak bu sempozyumun basariyla gerçeklesmesini diliyor, hazirlanmasina emek verenleri tebrik ediyorum. Sizleri ve degerli katilimcilari en içten dileklerimle selamliyorum" ifadelerini kullandi. 



Iki gün boyunca devam eden ve Türkiye'nin egitim ve bilim politikalarinin masaya yatirildigi sempozyumda, Prof. Dr. M. Zafer Gül (Marmara Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Mahmut Özer (Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Ersan Aslan (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müstesari) ve Prof. Dr. Mehmet Sisman'in (Eskisehir Osmangazi Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekani) baskanligini yaptigi oturumlarda, Prof. Dr. Ismail Hakki Demirel (Hacettepe Üniversitesi) Dünyada Uygulanan Bilim Politikalari ve Türkiye; Prof. Dr. Kurtulus Kayali (Ankara Üniversitesi) Türkiye'nin Sosyal Bilimler Politikasi; Prof. Dr. Harun Parlar (Almanya Bavyera Arastirma Birligi Baskani) Türkiye'nin Fen Bilimleri Politikasi; Zafer Çelik Orta Ögretime Geçis Sinav Sistemi ve Politikalari; Prof. Dr. Abdullah Çavusoglu (Yildirim Beyazit Üniversitesi Rektör Yardimcisi/ ÖSYM eski Yürütme Kurulu Üyesi) Yüksek Ögretime Geçis Sinav Sistemi ve Politikalari; Prof. Dr. Bahattin Acat (Eskisehir Osmangazi Üniversitesi) Egitim, Sinavlar ve Istihdam; Prof. Dr. Arif Adli (TÜBITAK Baskan Yardimcisi) TÜBITAK'in Bilim Politikasi; Prof. Dr. Durmus Günay (YÖK Yürütme Kurulu Üyesi) Yüksek Ögretimin Bilim Politikasi; Prof. Dr. Emin Karip (Talim ve Terbiye Kurulu Baskani) Milli Egitim Bakanligi'nin Bilim Politikalari; Yilmaz Tuna (Kalkinma Bakanligi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü) Politika Belirlemede Kurumlar Arasi Koordinasyon; Yrd. Doç. Dr. Murat Özoglu (Yildirim Beyazit Üniversitesi) Türkiye'nin Ögretmen Yetistirme Politikasi; Prof. Dr. Selahattin Turan (Eskisehir Osmangazi Üniversitesi) Ögretmen Atama Politikalari ve KPSS; Prof. Dr. Yüksel Kavak (Hacettepe Üniversitesi) Ögretmenlerin Mesleki Gelisim Politikalari konularinda; Sempozyumun ikinci gününde ise, Prof. Dr. Mustafa Acar ( Aksaray Üniversitesi Rektörü) ve Prof. Dr. Ramazan Kaplan'in (Bartin Üniversitesi Rektörü) baskanligini yaptigi oturumlarda, Prof. Dr. Özer Bekaroglu (Istanbul Teknik Üniversitesi) Bilim ve Teknoloji Politikalarinin Belirlenmesinde Yöntemler ve Yönetim; Yrd. Doç. Dr. Samil Öçal (New York eski Egitim Atasesi) Yurt Disi Egitimi ve Akademisyen Yetistirme Politikasi; Doç. Dr. Mustafa Orçan (Kirikkale Üniversitesi) Akademik Yükselme ve Atama Politikalari; Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür (Yildirim Beyazit Üniversitesi) Politika Tercihlerinin Izlenmesi ve Degerlendirilmesi; Ahmet Özer (Egitim-Bir-Sen Genel Sekreteri) Politika Gelistirme Sürecinde STK'lar konularinda birer teblig sundular. Tebliglerin ardindan katilimcilara birer katilim belgesi verildi. 

 



Sempozyumun kapanisinda konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, "Iyi tasarlanmis bir vizyon trenine atlamanin, birey ve devlet olarak tarihi tersine çevirmek için yeterli olmadigini bir kez daha gördüklerini" ifade ederek, "Çünkü sözcükler, içinde basarmaya duyulan inanç, adanmislikla dolup tasan insanlar tarafindan benimsendiginde, tarihi dönüstürmek için harekete geçer. Umuyorum; MEB, Kalkinma Bakanligi, Bilim ve Sanayi Bakanligi basta olmak üzere, diger paydas kurumlarda görev yapan yetkililer, bu sempozyumun sonuçlarindan azami ölçüde istifade ederler" degerlendirmesinde bulundu.















 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen