Haber
2012-06-04 07:31:06
22. Baskanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi

Egitim-ögretim ve bilim hizmet kolunun genel yetkili sendikasi Egitimciler Birligi Sendikasi (Egitim-Bir-Sen), 22. Baskanlar Kurulu Toplantisi’ni 2-3 Haziran 2012 tarihlerin de Ankara Kizilcahamam’da gerçeklestirdi.

Toplu sözlesme süreci ve 2012-2013 egitim-ögretim yilinda hayata fiilen geçecek olan 12 yillik kesintili zorunlu egitim sistemine yönelik degerlendirmelerde bulunulan Baskanlar Kurulu’nda, 7 Haziran 2012 Persembe günü Istanbul Istiklal Caddesi’nde ‘Ögretmene Saygi Yürüyüsü’ yapilmasi karari alindi.

 Sonuç bildirgesi söyle:

-Kökleri milletimizin inanç ve deger yargilarina uzanan ve çalisanlarin teveccühüyle memur sendikaciliginin yüz aki ve en büyük çinari olan Egitim-Bir-Sen’in mesnetsiz saldirilar karsisindaki direnci her geçen gün artmistir. Uydurma haberler ve gerçege aykiri iddialarla sendikacilik yapanlar, Egitim-Bir-Sen teskilatinin birlik ve beraberligi karsisinda her zaman oldugu gibi sükut-u hayale ugrayacaktir.

- Toplu sözlesme sürecinde Sayin Basbakanin sarf ettigi sözler, Hz Ali’nin “Bana bir harf ögretenin kirk yil kölesi olurum” diyerek yürüttükleri görevin önemini vurguladigi ögretmenleri derinden üzmüstür. Toplu sözlesme sürecini gölgede birakan bu yaklasim karsisinda egitim camiasi, Sayin Basbakan’dan öncelikle ögretmenlik meslegi, ögretmenin hakkini teslim edecek bir açiklama beklemektedir.

-Bütçe disiplini bahanesiyle 900 bin egitim çalisanina haksizlik etmeyi tercih edenler adalet tercihlerini gözden geçirmelidir. 666 sayili KHK ile muadili olmadigi gerekçesiyle ögretmen ve ögretim elemanlarina ek ödeme verilememsi, kurum içi esitsizliklere neden olmaya devam etmektedir. Gerçek adalet saglanincaya ve ek ödeme talebimiz karsilanincaya kadar kararli durusumuz ve mücadelemiz sürecektir.

-Toplu sözlesme süreci, toplu sözlesme hakkindan rahatsiz olanlarin desifresine aracilik etmistir. Kamu sendikaciliginda yeni bir dönemin baslangici olarak gördügümüz Toplu Sözlesme Kanunu’nda yapilan degisiklik sonucunda gerçeklesen ‘bir aylik müzakere süreci’ magduriyetlerin tamamini gidermemistir. Ayrica ilgili bakanlarin yaniltici yaklasimlari ve degisik kesimlerle çatistirmaci tavirlari, kamu çalisanlari nezdinde tepkiyle karsilanmistir. Anayasa degisikligiyle hayata geçirilen toplu sözlesme süreci, kimi kurumlarda 12 Eylül-28 Subat anlayisinin hala degismedigini belgelemistir. Anayasa degismis ancak anlayis degistirilememistir.

-Milli Egitim Bakani’nin üslup ve tavri egitim camiasinin moral ve motivasyonunu bozmaktadir. Otoriter, baskici ve tehditkâr tavri, vesayetin desifre edilmesi yönündeki bütün çalismalari maalesef gölgede birakmistir. Okullari fabrika gibi görüp isletmeci mantigiyla yönetmeye kalkmak bu ülkenin gelecegini insa etmek için alin teri döken egitim çalisanlarini anlamamaktir. Milli Egitim Bakani bundan sonra fedakâr egitim camiasinin tepkisini çeken tavir ve söylemlerden uzak durmalidir.

-7 Haziran 2012 Persembe günü Istanbul’da Istiklal caddesinde ögretmene saygi yürüyüsü yapilacaktir.

-Ögretmenlik mesleginin ekonomik ve mesleki itibarini hedef alan yaklasimlar bertaraf edilmedigi sürece 24 Kasim Ögretmenler Günü etkinlikleri yapilmamali ve hiç kimse kutlama mesaji yayinlamamalidir.

-4+4+4 kesintili zorunlu egitim sistemiyle ilgili gerçeklestirmeye çalistigi düzenlemelerde egitimin en önemli paydasi olan sendikalari devre disi birakmasindan kaynaklanacak olumsuzluklarda Bakanligi sorumlu tutacagimiz bilinmelidir.

-Egitim kurumlari dâhil kamuda sekilsel yaklasimlardan, tek tipçi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Önümüzdeki yila yetistirilecek sekilde basta basörtüsünün önündeki engeller olmak üzere kravat takma, takim elbise ve üniforma gibi zorunluluklara son veren yasal düzenlemeler yapilmalidir.

-Ögretmenlerin atama ve yer degistirme haklari kazanilmis haklari çerçevesinde saglanmalidir. Özür durumuna bagli yer degisikligi basvurularinda, atamaya esas hizmet süresinin hesaplanmasinda 30 Eylül tarihi esas alinmalidir. Es durumu ve ögrenim durumu nedeniyle özür grubu yer degistirmeleri Subat ve Agustos aylarinda olmak üzere yilda en az iki kez gerçeklestirilmeli; saglik durumu ve genel ve özel hayati etkileyen sebepler nedeniyle özür grubu yer degistirmeleri ise süre sartina baglanmaksizin gerçeklestirilebilmelidir. Özür grubuna bagli yer degistirme suretiyle talep ettikleri egitim kurumlarina atamalari yapilamayan ögretmenler, istekleri dikkate alinarak yer degistirme suretiyle atanmak istedikleri il emrine atanabilmelidir. Yine il içinde ve iller arasinda karsilikli yer degistirmek suretiyle atanma mümkün hale getirilmelidir.

-Yardimci Hizmetler Sinifi ve Genel Idare Hizmetleri Sinifi çalisanlarinin atama ve yer degistirmelerine iliskin esaslar bir an önce belirlenmeli, görev tanimlari yapilmali, 4/C’li personelin mali ve sosyal haklarinda kadro dahil iyilestirmelere devam edilmelidir.

-Üniversite çalisanlarinin ekonomik ve sosyal haklarinda iyilestirmeler yapilmali, yüksek ögretimde çalisanlari temsilen sendikalar demokratik yönetimin geregi olarak bütün yönetsel süreçlerde paydas olarak görülmeli, bilimsel ve yönetsel özerklik için 2547 sayili Kanun bir an önce çagin sartlarina göre yeniden ele alinip YÖK reformu gerçeklestirilmelidir.

-Egitim-ögretim ve bilim hizmet koluna iliskin en önemli talep olan ek ödeme hariç, egitim sendikalari kuruldugundan bugüne ilk defa 18 sorun birden çözüme kavusturulmustur. Hizmet kolu tekliflerimiz arasinda Kamu Personeli Danisma Kurulu’na havale edilen sorunlarimiz da bir an önce görüsülmeli ve çözüme kavusturulmalidir.

-Basta egitim kurumlari olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluslarinda çalisanlarin ve ögrencilerin ibadet ihtiyacini karsilayacak yer tahsisi yapilmalidir.

-Demokratik egitim hakkinin önündeki engeller kaldirilmali ve insanlarin tercihlerine ipotek koyan egitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilmelidir.

-Ögretmen kariyer basamaklarinda yükselmeye iliskin gerekli yasal degisiklikler bir an önce yapilmali ve süreç yeniden baslatilmalidir.

-2012-2013 egitim-ögretim yilinda ücretli ögretmen uygulamasina son verecek ve okullardaki ögretmen açiginin tamamini kapatacak sekilde kadrolu ögretmen atamasi yapilmalidir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen