Haber
2010-11-05 06:21:38
220 Kararin Alindigi Sura’ya Damgamizi Vurduk

Milli Egitim’in yol haritasinin belirlendigi 18. Milli Egitim Surasi ‘2023 Vizyonu’na isik tutacak önemli kararlarla ta- mamlandi. Egitim politikalarina iliskin 220 kararin alindigi Su- ra’ya, önerimizle kabul edilen 8 yillik kesintisiz egitimden 13 yillik kademeli zorunlu egitime geçme karari damgasini vurdu.

 

18. Milli Egitim Surasi kapa- nisinda konusan Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu, Sura’da, yapilacak çalismalara isik tutacak önemli kararlar alindigini söyledi. Çubukçu, bu kapsamda, Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi konusunda 33 karar alindigini, verilen 37 önergeden 15’inin kabul edildigini kaydetti. Egitim Ortamlari, Kurum Kültürü ve Okul Liderligi konusunda 61 karar alindigini ve verilen 45 önergeden 16’sinin kabul edildigini ifade eden Çubukçu, söyle devam etti:

“Ilkögretim ve Ortaögretimin Güçlendirilmesi, Ortaögretime Erisimin Saglanmasi konusunda 46 karar alinmis ve verilen 94 önergeden 56’si kabul edilmistir. Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi konusunda 46 karar alinmis ve verilen 53 önergeden 13’ü kabul edilmistir. Psikolojik Danisma, Rehberlik ve Yönlendirme konusunda da 34 karar alinmis ve verilen 25 önergeden 9’u kabul edilmistir.”

 

Sura’da toplam 220 karar alindigini bildiren Bakan Çubukçu, “Alinan kararlar, Genel Sekreterlikçe gerekli redaksiyon yapildiktan sonra Tebligler Dergisi’nde yayimlanacak, bakanligimizin stratejik planindaki öncelik sirasina göre kisa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmeye çalisilacak olup, egitim politikalarini belirlemede önemli rol oynayacaktir” seklinde konustu.

 

Çubukçu, kararlarin okul öncesinden yüksekögretime kadar bütün ögrenciler, ögretmenler, yöneticiler, akademik çevreler açisindan olumlu sonuçlar verecek çalismalara kaynaklik edecegini dile getirdi.

 

Sura’yi degerlendiren Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, sendika olarak önemli kararlarin alinmasina yardimci olduklarini söyledi. Ögretmenlerin 5 yilda bir psikolojik teste tabi tutulmasina yönelik komisyon kararinin, verdikleri önergeyle iptal edilerek, büyük bir utancin önüne geçtiklerini belirten Gündogdu, seçmeli din dersi egitiminin yolunun da yine Egitim Bir-Sen’in önerisiyle kabul edildigini vurguladi.

 

1+4+4+4 olarak önerdikleri egitim sisteminde, birinci 4 yili sadece sinif ögretmenlerinin girecegi temel egitim olarak planladiklarini anlatan Gündogdu, söyle konustu:

“Ikinci 4 yili, yönlendirme ve ortaögretime hazirlik olarak düsündük. Daha önceki Milli Egitim suralarinda alinan kararlar geregi, akademik liseler, Imam Hatip liseleri, mesleki ve teknik liseler gibi okul türlerinin de azaltildigi bir sistem kurgusu var. Buna paralel ortaögretime hazirlik ve yönlendirme. Yönlendirmeden, bu ögrencilerin gelecekte akademik bir ortaögretimle, üniversite mi düsünüyorlar, mesleki egitimle kalifiye eleman olarak kisa sürede ise atilmayi mi düsünüyorlar; Sosyal Bilimler, Sosyal liseler, Imam Hatip  liseleri ya da daha çok din egitimi almak mi istiyorlar, onlara tercih sunulacak bir 4 yil ve ortaögretimde 4 yil olmak üzere 13 yila çikartilan zorunlu egitim önerimiz var. Yani bugüne kadar var olan 8 yillik zorunlu egitimin 1+12 ile 13 yila çikarilmasini ama kesintisizlik dayatmasinin bir 28 Subat süreci ürünü olmasi dolayisiyla geçmis Milli Egitim Sura kararlari, bugünkü Sura kararlari ve çagdas dünyayla birlikte degerlendirerek, kademeli bir sisteme geçilmesini önermis bulunuyoruz.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen