Haber
2009-08-27 07:19:38
2+2’nin Kabul Edilmesi Mümkün Degildir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, hükümetin yüzde 2+2 seklindeki zam teklifini kabul etmeyeceklerini ifade ederek, “Ortalama enflasyon tahmini 5.3 iken, Kamu Isveren Kurulu’nun bize getirdigi teklif, 2+2. Bu rakam, mutabakat metnine kamu çalisanlarinin imza atmasini isteyen bir teklif degil” dedi.

 

Memurlarla hükümet arasindaki 2010 yili zam görüsmelerinde hükümet ilk teklifini yüzde 2+2 olarak açikladi. Teklifi degerlendiren Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, “Merkez Bankasi’nin enflasyon hedefine baktigimiz zaman, asgari 3.7, azami 6.90; ortalamasi 5.3 iken, Kamu Isveren Kurulu’nun bize getirdigi teklif, 2+2. Bu rakam, mutabakat metnine kamu çalisanlarinin imza atmasini isteyen bir tekif degil. Memur-Sen olarak söylüyorum; hem toplu sözlesme talebimize yönelik bir ifadenin yer almamasi hem de önerilen rakam kamu çalisanlarina müjde olamamistir” seklinde konustu.  

 

Bazi maddelerde iyilestirmelerin de kararlastirildigini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yüzde 100 yapilmasi üzerinde anlastigimiz 17 madde, üzerinde ortak çalisilip özlük haklari boyutunda giderilmesi yönünde 18 madde var. Mali haklara iliskin önemsedigimiz, çocuk yardiminda 0-6 yasin 0-14’e çikarilmasi ve çocuk sinirlamasinin kaldirilmasiydi. Yasa dokunulmadi, ancak iki çocuk sinirlamasi ortadan kalkti. Iki çocuktan fazlasina yardim yapilmiyordu, simdi çocuk sinirlamasi kalkti.”

 

Imza Atmamamiz Için Açik Bir Davet Var

Emekliye ayrilma asamasinda ödenen 500 TL’nin 750 TL’ye yükseltildigini kaydeden Gündogdu, “Teknik yöneticilerle teknik olmayan yöneticiler arasindaki ek ödeme magduriyetlerinin de giderilmesi gibi mali birkaç konuda mutabakata varildi, ancak gerek es yardimi gerek ek ödeme gerekse toplu görüsme primi gibi devasa konularda hiçbir açilim yok. Yüzdelik zam da 2+2 ve bu hedeflenen enflasyonun da altinda bir rakam. Merkez Bankasi’nin açikladigi rakamlarin da oldukça altinda bir rakam” seklinde konustu.

 

“Bakan bizlerden teklifi degerlendirmemizi istedi” diyen Gündogdu, “Biz de kendilerinden, tekliflerini gözden geçirerek Cuma günü saat 14.00’te gelmelerini istedik. Bunu biz de yetkili kurullarimiz da degerlendirip tavrimizi koyacagiz ama görünen o ki, imza atmamamiz için açik bir davet var” ifadelerini kullandi.

 

Gündogdu, masada dile getirdiklerini, son saniyeye kadar artirmak için çalisacaklarini belirterek, “Cumartesi günü de bu ortam olursa, imza atmayacagiz” dedi.

 

Memurlarla Ilgili de Açilim Yapilmasi Gerekiyor

Zam konusunda sicak bir yaklasim olmadigini dile getiren Gündogdu, söyle konustu: “Teklif bu dediler, Biz de, ‘bu teklif hayal kirikligi olusturdu, memurlari mutlu etmeyecek’ dedik. ‘Biz neye razi oluruz, masaya koyalim; siz de hangi orana çikabilirsiniz, bunun çalismasini yaparak gelin’ dedik. Ülkede demokratiklesme adina atilmis onlarca adim var. 10 sene önce ‘hiç olmayacak sey nedir?’ diye sorulsaydi, ‘MGK Genel Sekreterligi’nin sivillesmesi’ denirdi. Bu adimlar atildi. Bugün de belli bölgelerdeki sorunlar için açilimlar yapiliyor, demokratik açilimlar konusuluyor. Isçilerle ilgili toplu sözlesmeler var. Memurlara gelince açilim yok. Memurlarla ilgili de açilim yapilmasi gerektigini belirtelim.”

 

Basbakan ve ilgili bakanlarla görüserek taleplerini aktaracagini vurgulayan Gündogdu, önerilen zam oraninin artirilmasi ve kamu çalisanlari yararina yeni kazanimlar saglanmasi için ellerinden geleni yapacaklarini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen