Haber
2010-10-06 07:21:47
30 Günden Fazla Rapor Alan Sözlesmeli Personelin Hizmet Sözlesmesinin Feshedilmesi Yargi Kararina Aykiridir!

Sendikamizin, 2009 yilinda sözlesmeli ögretmenlerin 30 günü asan hastalik izni kullanmalari halinde sözles- melerini fesheden; Hizmet Sözlesmesi’nin 11. maddesinin (b) fikrasinda geçen “30 günü geçmemek üzere” ibaresinin ve genel bütçeye dahil dairelerde, katma bütçeli idarelerde, döner sermayeli kuruluslarda, belediyelerde, özel idarelerde ve kamu iktisadi tesebbüslerinde sözlesme ile çalistirilacak personele uygulanan  “Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslarin” 10. maddesinde yer alan “30 günü geçmemek üzere” ibaresinin iptali için Danistay’da açmis oldugu davada Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu, 04.02.2010 tarihli ve 2009/921 Esas sayili kararinda; söz konusu bu ibarelerin yürütmesinin durdurulmasina karar vermisti.  

 

Bu karar uyarinca, sözlesmeli ögretmenlerin 30 günü asan rapor almasi halinde hizmet sözlesmesinin feshedilmeyecegini, bu konuda kadrolu ögretmenlerin tabi oldugu hükümlerin sözlesmeli ögretmenler için de uygulanacagini; 30 günü asan rapor aldigi gerekçesiyle hizmet sözlesmesi feshedilen sözlesmeli ögretmenlerin  de görevine geri dönebilecegini belirtmis, bu kararin sözlesmeli ögretmenlerle birlikte üniversitelerde çalisan sözlesmeli personeli ve diger kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapan “tüm sözlesmeli personeli” ilgilendirdigini açiklamistik. Ancak; ilgili makamlar tarafindan bu konudaki kararin geregi yerine getirilmemis, kamu kurum ve kuruluslarinda ( Milli Egitim Bakanligi, Üniversiteler, diger kamu kurumlari) çalisan sözlesmeli personelin hizmet sözlesmesinde ve Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Dair Esaslar da, henüz bir düzenleme yapilmamistir. Bu nedenle; bir yilda 30 günden fazla saglik raporu alan çok sayida sözlesmeli personelin sözlesmelerinin feshedildigi bilgisini almaktayiz. Özellikle kanser gibi uzun süren hastaliklara yakalananlar ve kisa sürede ayaga kalkamayacak derecede kaza geçirenler, hizmet sözlesmelerinin feshedilmesi sonucu hem islerinden olmakta, hem de saglik giderlerini karsilayamayarak magdur olmaktadir. Bu konuda basta üyelerimiz olmak üzere bir çok sözlesmeli personel, yargi kararinin bir an önce yerine getirilmesini istemektedir. Bakanliklarin 30 günden fazla saglik raporu alan sözlesmeli personele hizmet sözlesmelerinin feshine yönelik uygulama yapmasi insani olmadigi gibi hukuki de degildir.

 

Anayasa ve 2577 Sayili Idari Yargilama Usulü Kanunu uyarinca; yargi kararlarinin uygulanmasi gerekliliginden dolayi Sendika olarak, Basbakanlik basta olmak üzere, Maliye Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi’ndan Danistay Idari Dava Daireleri Kurulunun, 04.02.2010 tarihli ve 2009/921 Esas sayili yürütmenin durdurulmasi karari uyarinca bir an önce gerekli düzenlemeleri yapmalari hususunda talepte bulunduk.

 

 Konu Ile Ilgili Basbakanliga Gönderdigimiz Talep Yazimiz

 Konu Ile Ilgili Maliye Bakanligi'na Gönderdigimiz Talep Yazimiz 

 Konu Ile Ilgili Milli Egitim Bakanligi'na Gönderdigimiz Talep Yazimiz

 Ilgili Haberimiz

 Ilgili Yargi Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen