Haber
2011-02-21 06:22:38
4. Olagan Genel Kurulumuz Yapildi

4. Olagan Genel Kurulumuz, Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu, YÖK Baskani Yusuf Ziya Özcan ve çok sayida davetlinin katilimiyla ya- pildi. Seçim sonucuna göre, Ahmet Gündogdu baskanli- gindaki liste kazandi.

 

MEB Sura Salonu’ndaki Genel Kurul’un açilisinda konusan Egitim Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kamu çalisanlarinin, Anayasa degisikligiyle elde ettikleri toplu sözlesmenin ikincil mevzuatina yönelik isteklerini dile getirdi. Gündogdu, “Toplu sözlesme hakkini fiilen kullanmamizi saglayacak yasal düzenlemeler, seçimden önce yürürlüge konulmalidir. Bu saglanmazsa, ‘yeni Anayasa yapacagiz’ iddiasina inanmamiz çok zor olacak” dedi.

 

Sendikaciliga Tartismasiz Yeni Bir Soluk Getirdik

Egitim-Bir-Sen olarak, sendikaciliga tartismasiz yeni bir soluk getirdiklerini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bir yandan ücret ve özlük haklari mücadelesini verirken, diger taraftan da Türkiye’nin geleceginin sekillenmesinde öncü olduk. Basta egitim ve demokrasi olmak üzere ülkemizin temel sorunlarina çözüm üretmede üzerimize düsen her türlü çalismayi severek yaptik. Çalismalarimizda, medeniyetimizi ve insani temel almak idealimizden asla taviz vermedik. Ancak, bugünkü noktaya kolayca ulasmadik. Yaradanin rahmetine mazhar olduguna inandigim kurucu genel baskanimiz merhum Mehmet Akif Inan’in öncülügünde 1992 yilinda baslayan bu soylu mücadeleyi, 2001 yilinda 4688 sayili Kanun’un yürürlüge girmesiyle birlikte sifirdan baslattik. Soylu mücadeleye hizmet etme emanetini 22 Aralik 2002 tarihinde bize teslim ettiginizde, bizim 18 bin, sagimizdakilerin 125 bin, solumuzdakilerin 149 bin üyesi oldugunu hatirlayin. Bu tablo karsisinda, bir taraftan uzun dönemli planlamalar yapmak, diger taraftan da kisa vadede üye sayimizi artiracak projeler üretmek zorundaydik. Sizlerin destegiyle, çabasiyla, hizmet askiyla, gecesini gündüzüne katmasiyla emanetin hakkini verdik insallah. Rakamlar öyle söylüyor. Rakiplerimizin feverani bunu gösteriyor. Egitim-Bir-Sen, Subat 2011 itibariyle 170 bin üye sayisina ulasmistir. Bu rakami, bu büyüme hizini, egitim çalisanlarimizin güveniyle ulastigimiz sayisal gücümüzü, sadece nicel yönümüzü ortaya koymak için ifade ettim, ama Egitim-Bir-Sen sadece 170 bin üyeden olusan sayisal bir güç degildir. Egitim-Bir-Sen’i güçlü kilan, güce kavusturan, daha da güçlendirecek olan medeniyetimizin ve kültürümüzün desenleriyle bezenmis nitelikleridir. Bu yönüyle Egitim-Bir-Sen, nitelikli güçtür. Egitim-Bir-Sen, kimligi olan bir örgüttür. Her yönüyle mükemmel olan inancimizin pinarlarindan beslenmis, bu topraklarin hamuruyla yogrulmus Egitim-Bir-Sen, patenti millete ait olan rakipsiz sendikal markadir.”

 

Egitim-Bir-Sen Artik Yetkilidir

Demokrasiyi kavramis, özgürlükleri saglamis, yasakçi olmayan, hukukun üstünlügüne inanmis, sosyal devlet olmayi basarmis, bölgesinde güç, dünyada söz sahibi olan; dostlarina güven, düsmanlarina korku veren, hem mutlu hem de gelecekten umutlu bir nesil ve bir Türkiye var etmek istediklerini kaydeden Ahmet Gündogdu, “Biliyor ve inaniyoruz ki; Egitim-Bir-Sen’in üyeleri, Egitim-Bir-Sen’in delegeleri, Egitim-Bir-Sen’in yöneticileri, sizler ve bizler, bu salonun heyecanini bizimle birlikte yasayan Türkiye’deki tüm Egitim-Bir-Sen’liler bütün bunlari basaracak, hayata geçirecek güce ve birikime fazlasiyla sahiptir ve etkilidir. Bu güç ve birikim sayesinde, henüz resmilesmis olmasa da Egitim-Bir-Sen artik yetkilidir. Kurulusumuzun temellerini atanlar; bize, rakiplerimizin henüz hayal dahi edemedikleri bir miras biraktilar. Akademik ve kültürel hizmet sendikaciliginin mesalesini yaktilar. Okullarda, siniflarda, rektörlüklerde, üniversitelerde, fakültelerde gögsünüzü kabartan, gözlerinizi kamastiran o isigi sizler ve bizler hep gördük. Bu isiga sahip olanlari, bu isigi sahiplenenleri, Egitim-Bir-Sen’in farkini, Egitim-Bir-Sen’li olmanin farkliligini iliklerimize kadar hep birlikte hissettik, hissettirdik” ifadelerini kullandi.

 

Basörtüsü Yasagina Son Verilmelidir

Üniversitelerdeki basörtüsü yasaginin kaldirilmasini isteyen Ahmet Gündogdu, üniversite ögrenimi bitiren kizlarin, basörtülerini çikarmadan kamu kurumlarinda görev yapmasi gerektigini söyledi.

 

“Yeni bir Merve Kavakçi kabusu yasamak istemiyoruz. Bayan milletvekillerimize yapilan tayyör dayatmasina son verilmesinin, bu ülkenin basörtülü giyimi benimseyen kadinlarinin da milletin vekili olarak Meclis’te yer almasinin temel insan haklarinin geregi olduguna inaniyoruz” diyen Gündogdu, sendikal anlayislarini ise su sözlerle anlatti: “Sagimizdakiler gibi içimize kapanamazdik. Solumuzdakiler gibi kaldirim tasi söküp, cam çerçeve kiramazdik. Biz, diyalog sendikasiyiz. Çünkü biz, konusarak anlasmayi, bir araya gelerek uzlasmayi, çözümleri paylasmayi ilke edinen medeniyetimizin sendikal alandaki temsilciyiz.” 

 

 

Sura Kararlari Geciktirilmeden Hayata Geçirilmelidir

18. Milli Egitim Surasi’nda alinan 200’e yakin kararin, geciktirilmeden hayata geçirilmesini isteyen Gündogdu, “18. Milli Egitim Surasi’na Egitim-Bir-Sen damgasini vurmustur. Bütün komisyonlarda ‘aktif olma’ kararimizi, Sura boyunca uyguladik.

 

‘Milli Güvenlik dersini askerler degil, sivil ögretmenler vermeli’ önerimiz, Türkiye’de gündemi degistirdi. Önerideki cesarete sasiranlar kadar önerimizdeki ferasete karsi çikanlar da oldu. Bütün karsi çikmalara ragmen, önerimizin Sura kararlari arasinda yer almasini sagladik. Temel egitimin yeniden yapilandirilmasini, zorunlu egitimin kesintili olmasini,  karma egitim zorunlulugunun kaldirilmasini, sözlesmeli ögretmen alimina son verilerek sadece kadrolu ögretmen istihdami yapilmasini, ek ders ücretinin 12 TL’ye çikartilmasini, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi yaninda ders programlarinda seçmeli Din Egitimi dersine yer verilmesini, egitim sisteminin 28 Subat artigi bütün dayatmalardan kurtarilmasini istedik. Bu vesileyle, Sayin Bakanimizdan, çözüme paydas olmak iradesiyle büyük katkilar sagladigimiz 18. Milli Egitim Surasi’nda alinan 200’e yakin kararin, geciktirilmeden hayata geçirilmesini bekledigimizi ifade etmek istiyorum” seklinde konustu.

 

Türkiye’nin Demokratiklesmesine Katkida Bulunduk

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen’in, ülkenin demokratiklesmesine yaptigi katkilara da deginen Gündogdu, Ortak Akil mitingleri ile egemenligin kayitsiz sartsiz milletin oldugunu haykirdiklarini, Israil’i Tel’in mitingleriyle akan kanin durmasini istediklerini, Istanbul Çaglayan Meydani’nda “Israil Vahsetine Isyan Mitingi”ne katilarak, zalime nefretlerini, mazluma desteklerini ortaya koyduklarini kaydetti.  

 

“Toplu sözlesme hakkinin” bulundugu Anayasa degisikligi için “Toplu Sözlesmeye de Toplumsal Sözlesmeye de Evet” sloganiyla büyük bir kampanya baslattiklarini hatirlatan Gündogdu, söyle konustu:

“Rakiplerimizin, sahiplerinin emriyle hayir kitapçiklari bastirdigi bir süreçte böyle bir kampanyayla ‘Evet’ demek, egitim çalisanlarimizdan, kamu görevlilerinden hatta bütün milletimizden ‘Evet’ demesini istemek, gelecek kusaklara anlatmaktan onur duyacagimiz büyük bir sendikal basari oldu. Bu mücadelemizin tek ödülü, Anayasa degisikliginin kabul edilmesi olurdu. Anayasa degisikliginin yüzde 58’le kabul edilmesiyle, çok sükür ödülümüzü bizzat milletten aldik.”

 

Bakan Çubukçu: Egitim Bir-Sen’in Çalismalarini Takdirle Izliyorum

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu, Egitim-Bir-Sen’de demokratiklesmeye yönelik çalismalari baslatan kurucu genel baskan merhum Mehmet Akif Inan’i saygiyla andigini söyledi.

 

Akif Inan’in, degisimin tepeden degil, sivil toplum örgütleri vasitasiyla olacagina inandigini belirten Bakan Çubukçu, düsünce dünyasinin merkezine ise insani koydugunu ifade etti. 

 

Toplumun gelisiminde önemli iki unsur olan yönetici ve egitimcilerin ne derece degisime açik oldugunun sorgulanmasi gerektigini söyleyen Bakan Çubukçu, “Günümüz insani elestirel olmali, elestirel degerler de bilimsel olmalidir” ifadelerini kullandi.

 

Günümüzde, bilgiyi stoklayan degil, bilgiye rehberlik eden, bilgiye ulasmada yol gösteren ögretmen profiline geçildigini kaydeden Çubukçu, “Sosyal becerilerini en iyi sekilde kullanabilen, bilgiye ulasimi en iyi bilen, degisim ve gelisime açik, en önemlisi de insan sicakligini ögrencilerine hissettiren ögretmenlerdir” diye konustu.

 

Sendikalarin insan hak ve özgürlüklerini merkeze alan, sorunun parçasi olmayip, çözümün parçasi olan sivil toplum örgütleri olmasi gerektigini vurgulayan Bakan Nimet Çubukçu, “Egitim-Bir-Sen kuruldugu günden bugüne kadar problemlerin çözüme kavusturulmasina yönelik ciddi akademik çalismalar yapmistir. Sendikaciligi sadece sokakta degil, masada yapan bir sendikadir. Egitim Bir-Sen’in yaptigi çalismalari takdirle izliyorum. Bize iletilen raporlari bizzat okuyorum, ekibimizle degerlendiriyorum. Bu raporlar, bize yol gösterici olmustur” dedi.

 

Sivil toplumun, demokrasinin vazgeçilmezi oldugunu bildiren Çubukçu, anayasa degisikligi ile kamu çalisanlarina toplu sözlesme hakki verildigini hatirlatarak, anlasmazlik halinde son sözün Bakanlar Kurulu’ndan alinarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na verildigini dile getirdi.

 

YÖK Baskani Özcan: Kapilari Herkese Açtik

YÖK Baskani Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise, YÖK’ün eskisinden en büyük farkinin kapilarini herkese, özellikle de sendikalara açmak oldugunu söyledi. Sendikalarin eskiden YÖK’ün önünden bile geçemezken, simdi ellerini kollarini sallayarak YÖK’e gelebildiklerini ve taleplerini ileterek çözüm yollarini aradiklarini belirten Özcan, “En büyük farkimiz budur, milletle kucaklasmak” dedi.

 

Egitim-Bir-Sen’e özel bir tesekkürü oldugunu ifade eden Özcan, “Özellikle katsayi ve basörtüsü konusunda gerçekten kirilma noktalarinin yasandigi anlarda sendikayi her zaman yanimizda bulduk ve desteklerini hiç esirgemediler. Bundan dolayi tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

 

Daha sonra, Genel Kurul’a katilan TBMM Milli Egitim Komisyonu Baskani Mehmet Saglam, BBP Genel Baskani Yalçin Topçu, HAS Parti Genel Baskan Yardimcisi Seref Malkoç, Saadet Partisi Genel Baskan Yardimcisi Necmettin Aydin ve Türkiye Partisi Genel Baskan Yardimcisi Ihsan Isik birer selamlama konusmasi yapti. 

 

 Genel Baskan Ahmet Gündogdu'nun 4. Olagan Genel Kurul Konusmasi Tam Metni

 

Ahmet Gündogdu’nun Listesi Kazandi

Konusmalardan sonra faaliyet ve bütçe raporlariyla, tüzük tadilat çalismalari ele alindi. Pazar Günü ise, Baskent Ögretmenevi’nde zorunlu organlarin seçimi yapildi.

 

Seçimi, Ahmet Gündogdu baskanligindaki liste kazandi. Buna göre, Genel Merkez Yönetim Kurulu su isimlerden olustu:

Genel Baskan Ahmet Gündogdu, Genel Sekreter Halil Etyemez, Genel Mali Sekreter Esat Tektas, Genel Teskilatlanma Sekreteri Ahmet Özer, Genel Basin Yayin Sekreteri Ali Yalçin, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreteri Murat Bilgin, Genel Mevzuat ve Toplu Sözlesme Sekreteri Ramazan Çakirci.

 

Ahmet Gündogdu, Genel Kurul’un kapanisinda kisa bir konusma yaparak, katilan ve katki sunan herkese tesekkür etti. Gündogdu, 5 Mart’ta gerçeklestirilecek ‘Büyük Bulusma’ya kadar en az 5 bin yeni üye daha yapilmasini istedi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen