Haber
2012-03-29 07:30:07
‘4+4+4’, Tek Tip Insan Yetistirme Düzeninden Serbest Düsünceye Dogru Bir Adimdir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Ekonomik ve Sosyal Arastirmalar Merkezi’nin (ESAM) düzenledigi konferansta, ‘Milli Egitimde Model Arayislari ve 4+4+4’ basligi altinda kesintili egitim sistemini anlatti.

Kesintili egitim sistemini içeren ‘4+4+4 modelini masaya yatiran Gündogdu, gelinen nokta itibariyle degisikligin kaçinilmaz oldugunu ifade ederek, “Degisiklik, tek tip insan yetistirme düzeninden serbest düsünceye, çogulculugu ve degerleri temel alan bir sisteme dogru bir adimdir” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda tartisilan tasarinin gelisim sürecini anlatan Gündogdu, benzer bir önergeyi 2010’da düzenlenen 18. Milli Egitim Surasi’nda ilk kez Egitim-Bir-Sen olarak gündeme getirdiklerini hatirlatti. Dönemin Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu’ya sunduklari taslagin ‘1+4+4+4’ seklinde bir model içerdigini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Egitim-Bir-Sen olarak bu süreçte oynadigimiz etkili rolü hatirlatmak gerekiyor. 2010 yilinda Kizilcahamam’da yapilan 18. Milli Egitim Surasi’nda, iyi organize olmus bir ekiple suranin ana konusu olmadigi halde, verdigimiz önergelerle kesintili egitimi suranin gündemine tasidik. Önerimizde, ilk 1 yil, ailenin sosyal durumu ve çocugun fizyolojik gelisimine göre istege bagli birakilmisti. Ilk 4 yilda temel beceri, ikinci 4 yilda sistemli bilgi, son 4 yilda ise ögrenciyi hayata hazirlamaya dönüktü. Son kademede istege bagli tutulacakti. Önergemizle ortak aklin isleyisine iyi bir örnek olabilecek bir anlayisla egitim üzerindeki vesayetin kalkmasina öncülük ettik.”

Gündogdu, önerdikleri egitim modelinde, ögrenciyi merkeze alan, kisisel becerilerini ön plana çikaran bir anlayisin hâkim oldugunu kaydetti.

28 Subat’in Biçtigi Gömlek Dar Geliyor
Ahmet Gündogdu, 4+4+4 modeline karsi çikan kimi egitim sendikalarinin surada, simdiki tutumlariyla çelisen bir tavir sergilediklerine dikkat çekerek, “Biz bugünkü tasariya benzer bir çalismayi bakana sunarken, simdi ortaligi ayaga kaldiran sendikacilar da oradaydi. Ancak bugün gösterdikleri tepkinin bir benzerini orada göstermedikleri gibi, egitimle ilgili yeni bir öneri de sunmadilar” seklinde konustu.

Yeni model üzerinde yapilan tartismalarin kisir döngüden ibaret oldugunu dile getiren Gündogdu, bunlarin yapici bir anlayisin ürünü olmadiginin altini çizdi. Postmodern darbenin kalintisi kesintisiz zorunlu egitim sisteminin neden oldugu tahribatin faturasini bugüne kadar milletin ödedigini vurgulayan Gündogdu, darbeci bir zihnin ürünü olan mevcut egitim sisteminin çöpe gidecegini kaydetti. Darbe ikliminin puslu havasiyla hayata geçirilen kesintisiz zorunlu egitimin çagin sartlarini karsilamadigini ifade eden Gündogdu, “28 Subat’in biçtigi bu kirli elbise artik bu millete ve onlarin çocuklarina dar geliyor. Egitim sisteminde yapilacak degisiklikle bu elbiseyi üzerimizden atacagiz” diye konustu.

Konferansa, Saadet Partisi (SP) Genel Baskani Mustafa Kamalak, ESAM Genel Baskani Recai Kutan, Adalet eski Bakani Sevket Kazan ve çok sayida davetli katildi. 


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen