Haber
2012-12-19 06:34:21
4/C’lilerin Sorunları Biran Önce Çözülmelidir

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme masasında 4/C’lilerin yıllık çalışma süreleriyle ilgili sıkıntılarını çözdüklerini belirterek, “Aile ve çocuk yardımı, kadroya geçirilmeleri gibi taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü 4/C’lilerin sorunu bizim sorunumuzudur. Sorunları biran önce çözülmelidir” dedi.

Bayburt Şubemizin il divan toplantısı Genel Başkan Ahmet Gündoğdu’nun katılımıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Gündoğdu, 4/C’lilerin 11 ay olan çalışma sürelerinin toplu sözleşme görüşmeleri sırasında 11 ay 28 güne çıkarılmasını sağladıklarını ifade ederek, bu kazanımı kadroyla taçlandırmak istediklerini söyledi.

İlk toplu sözleşme masasında önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydeden Gündoğdu, şunları söyledi: “Toplu sözleşme masasında 63 kazanım elde ettik. 4/C’lilerin 11 ay olan çalışma sürelerini 11 ay 28 güne çıkartarak, bir maaş daha almalarına öncülük ettik. Her yıl bin 450 TL kıdem tazminatının yanı sıra, fazla mesai ücreti almalarını sağladık. 4/C’lilerle ilgili mücadelemiz devam ediyor. Bundan sonraki hedefimiz 4/C’lilerin kadroya geçişlerini sağlamak olacaktır.”

 

Çalışanın Saygın Olması Ülkenin Saygın Olmasıyla Eşdeğer

İş güvencesinden taviz vermeden, toplu sözleşme hakkını almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bundan sonra iş güvencesine asla göz dikilmemesini, en önemli güvence olan iş güvencesi müktesep hakkını tehdit altına alacak yaklaşımlardan uzak durulmasını bekliyoruz. Toplu sözleşme süreci, 10 yıllık toplu görüşmeden sonra 6 ay hükümetle uzlaştığımız yasa maddelerinin bile Bakanlar Kurulu’ndan ters çevrilerek yürürlüğe konulmak istenmesiyle kavgalı, stresli geçti. Sadece bir maddeyi paylaşayım. Hizmet kolu sendikacılığın esasıdır ama Bakanlar Kurulu’ndan hizmet kolu çıkarılarak yasamız geri dönmüştü. 3,5 aylık mücadele ile yeniden sayın bakan ile uzlaştığımız noktaya geldik. O stresle girilen toplu sözleşmede 63 kazanıma imza attık. Sürecin en mağdurları öğretmen ve öğretim elemanlarıdır.”

Toplu sözleşme sürecinin mağdurlarının ek ödeme alamayan öğretmen ve öğretim elemanları olduğunu söyleyen Gündoğdu, öğretmelik mesleğinin saygınlığının anlaşılması gerektiğini kaydetti. Gündoğdu, “Milli Güvenlik Kurulu’nun dayattığı kesintisiz eğitim sisteminden, halkın istediği 4+4+4 sistemine geçiş sürecinin lokomotifi öğretmenlerin küstürülmüş olması, bugünün olduğu gibi yarının da en önemli sorunudur” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, çalışanın saygın olmasının ülkenin saygın olmasına eşdeğer olduğu gerçeğinin görülmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

Sendikacılık Anlayışımızda Darbecilere Yer Yok

Sendikacılığa 1992 yılında Merhum Akif İnan ile birlikte ‘niçin’ sorusunu sorarak başladıklarını anlatan Gündoğdu, şöyle konuştu: “Biz sendikacılığa, vesayeti deşifre etmek için başladık. Anlayışımızda ve değer yargılarımızda; darbelere, bürokratik oligarşiye, antidemokratik yaklaşımlara yer yok. Demokrasinin ve katılımcılığın artık hayat bulmasını bekliyoruz. Vatandaşını döven devlet anlayışından, vatandaşına saygı gösteren devlet anlayışına geçilmesini arzuluyoruz.”

 

Derse Değil Bireye Özgürlük İstiyoruz

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatiplerde Kur’an ve Siyer derslerinde başörtüsüne serbesti tanımasının yerinde bir uygulama olduğunu dile getiren Gündoğdu, ancak bunun yeterli olmadığının altını çizerek, “Bu serbesti sağlıklı ve yeterli değil. Çünkü bireyi merkeze alan bir yönetmelik değildir” diye konuştu. 

İmam hatip lisesinde okuyan bir öğrencinin isterse başını örtebileceğini ancak aynı öğrencinin ticaret lisesine geçiş yapması halinde bu hakkın elinde alınacağını söyleyen Gündoğdu, bunun kabul edilmez olduğunu belirterek, “Burada okula özgürlük var, bireye değil. Kur’an ve Siyer derslerinde istersen başını örtebilirsin diyoruz ama matematik dersinde örtemezsin. Diğer okullarda da derse özgürlük var. Biz okula ve derse özgürlük istemiyoruz. Bireye özgürlük istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, programı kapsamında, Bayburt Şube Başkanımız Fikret Özbey ve Birlik Haber-Sen İl Temsilcisi Kemal Çetin’le birlikte Vali Hasan İpek’i ziyaret etti. Vali İpek, Gündoğdu’ya plaket takdim etti.

Gündoğdu ve beraberindekiler, daha sonra Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak’ı, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ı ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fatih Uluca’yı ziyaret etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen