Haber
2010-06-11 07:21:21
657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu Degisiyor

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu Ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Karar- namelerde Degisiklik Yapil- masina Dair Kanun Tasarisi, 9 Haziran 2010 tarihi itibariyle Devlet Personel Baskanligi tarafindan Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskanligi’na sevk edildi.

 

Konfederasyonumuzun katildigi toplu görüsmelerde mutabik kaldigimiz hususlarin hayata geçirilmesi ve toplu görüsme priminin getirilmesi, dogum izinleri, annelik, babalik izni hususlarinda yapilan düzenlemeleri olumlu degerlendirmekle birlikte söz konusu tasarida gayrimuayyen ve magduriyetlere sebep olabilecek hususlar da bulunmaktadir. Sicil uygulamasi kaldirilirken, yerine nasil bir sistem getirildigi netlige kavusturulamamis; disiplin cezalarinin agirlastirilarak; uyari cezasina karsilik gelen bir fiil maas kesme, kinamaya karsilik gelen bir fiil kademe ilerlemesinin durdurulmasi sekline dönüstürülmüstür. Tasarinin uzmanlikla ilgili maddeleri akillarda soru isaretleri birakmakta olup, devlet memurlarinin da esnek çalisma kosullariyla karsi karsiya kaldigi görülmektedir. Ayrica tasarinin son halinin sivil toplum kuruluslari ile paylasilmamis olmasi büyük bir eksikliktir.

 

Tasariya göre 657 sayili Kanun’da yapilacak degisiklikler söyle:

 

Sicil ile Ilgili Düzenlemelerin Kaldirilmasi

Tasariya göre, sicil ile ilgili düzenlemeler tamamen kaldirilarak, 6 yillik sicil notu ortalamasi 90 ve yukari olanlara verilen 1 kademe ilerlemesi uygulamasindan vazgeçilecek, bunun yerine son on yil içinde herhangi bir disiplin cezasi almayan memurlara, aylik derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alinmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulamasi yönünde düzenleme getirilecektir.

 

657 sayili Kanun’un 68’inci maddesinin (A) bendinin (d) alt bendinde düzenlenmis olan “Sicil bakimindan üst dereceleri yükselebilecek nitelikte bulundugunun saptanmis olmasi sarttir” ibaresi yürürlükten kaldirilacak olup; (B) bendinin ikinci paragrafi degistirilerek ek gösterge rakamlari 5300 olarak günümüz kosullarina güncellenecektir.

 

Kadrosu Kaldirilan Devlet Memurlari

Kadrosu kaldirilan devlet memurlarini düzenleyen 91’inci madde yeniden düzenlenerek, bu konumdaki memurlarin öncelikle kendi kurumlarinda, bunun mümkün olamamasi durumunda baska kurumlara atamalarinin yapilmasi öngörülmüstür.

 

Yabanci Memleketlerin Resmi Kurumlarinda Görev Alacak Memurlar

Yabanci memleketlerin resmî kurumlari veya uluslararasi kuruluslarda kurumlarinin muvafakati ile görev alacak memurlar için Basbakan’in onayi aranmakta iken, bu onay Bakan onayi olarak degistirilecektir.

 

Özürlü memurlarin günlük çalisma sürelerinin belirlenmesi

Özürlü memurlarin günlük çalisma sürelerinin belirlenmesinde merkezde üst yönetici, tasrada mülki amirlere yetki verilecektir.

 

Hamile Memura Gece Nöbeti Verilmemesi

Kadin memurlara tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileligin yirmi dördüncü haftasindan önce ve her hâlde hamileligin yirmi dördüncü haftasindan itibaren ve dogumdan sonraki bir yil süreyle gece nöbeti ve gece vardiyasi görevi verilememesi öngörülmüstür.

 

Annelik Izni

Dogumda veya dogum sonrasinda analik izni kullanilirken, annenin ölümü hâlinde, istegi üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilebilmesi öngörülmüstür.

 

Dogum Yapan Kadin Memura Verilen Izin

Dogum yapan kadin memura verilen 12 aylik ayliksiz izin süresi 24 aya çikarilacak olup, bunun anne ya da babadan herhangi birine verilebilmesine imkan saglanacaktir.

 

Babalik Izni

Erkek memurlara verilen 3 günlük dogum izninin, 10 günlük babalik izni seklinde düzenlenmesi öngörülmüstür.

 

Memurun Evliligi ve Yakinlarinin Vefati Halinde Kullanacagi Izin

Memura, kendisinin veya çocugunun evlenmesi ya da esinin, çocugunun, ana ve babasinin ölümü üzerine verilen 5 günlük izin 7 gün olarak düzenlenecek ve memurun esinin ana, baba ve kardesinin ölümü hâllerinde de izin verilmesine imkan saglanacaktir.

 

Memurun Bakmakla Yükümlü Oldugu Kimselerin Kaza Geçirmesi

Memurun bakmakla yükümlü oldugu veya memur refakat etmedigi takdirde hayati tehlikeye girecek ana, baba, es ve çocuklari ile kardeslerinden birinin agir bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastaliginin bulunmasi hâllerinde, bu hâllerin saglik kurulu raporuyla belgelendirilmesi sartiyla, aylik ve özlük haklarina dokunulmaksizin, üç aya kadar izin verilir. Gerektiginde bu süre bir katina kadar uzatilir hükmü getirilerek, daha önce bu durumda olan memurlarin ayliksiz izin almalari gerekirken, bu degisiklik ile 3 aya kadar aylik ve özlük haklarina dokunulmadan refakat izni verilebilmesi öngörülmüstür.

 

Kadin Memura Verilen Süt Izni

Kadin memura verilen 1,5 saatlik süt izni ilk alti ay için 3 saat ikinci alti ay için 1,5 saat olarak yeniden düzenlenecektir.

 

Ayliksiz Izin

Daha önce 10 hizmet yilini tamamlayan memura 1 defada kullanmak üzere 6 aya kadar verilen ayliksiz izin yeniden düzenlenerek, 5 hizmet yilini tamamlayan memura istegi halinde memuriyeti boyunca en fazla 2 defa kullanilmak üzere, toplam 1 yila kadar ayliksiz izin verilebilmesi öngörülmüstür.

 

Disiplin Cezalari

Memurun almis oldugu uyarma ve kinama cezalarina iliskin dogrudan disiplin kuruluna itiraz etme uygulamasi getirilecek olup, ilçede kaymakamlar tarafindan verilen disiplin cezalarina karsi valiye itirazi mümkün olacaktir.

Kendilerine disiplin cezasi olarak ayliktan kesme veya kademe ilerlemesini durdurma cezasi verilenlerin, valilik, büyükelçilik, müstesar, müstesar yardimciligi, genel müdürlük, genel müdür yardimciligi ve daire baskanligi görevlerine atanamayacaklarina iliskin hüküm yeniden düzenlenerek, ayliktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi ile tecziye edilenlerin daire baskani kadrolarina, daire baskani kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teskilatlarinin en üst yönetici kadrolarina, düzenleyici ve denetleyici kurumlarin baskanlik ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarina atanamayacaklari hükmü getirilmesi öngörülmektedir.

 

Sendika Üyelerine Toplu Görüsme Ikramiyesi Verilmesi

Sendika üyelerine yilda 122 TL toplu görüsme ikramiyesi verilmesi öngörülmektedir.

 

KIT’lerde Görev Yapan Sözlesmeli Memurlar

KIT’lerde görev yapan sözlesmeli memurlarin da sendikalara üye olabilmelerine olanak saglanmistir.

 

Kariyer Uzmani

Kariyer uzman ve uzman yardimciligi istihdamina yönelik yeni düzenlemeler yapilarak, uzman ve uzman yardimcilari arasindaki ücret dengesizliginin önüne geçilmesi amaçlanmistir.

 

Emekli Memura Ödenen Harcirah

Emekli olan memurlara ödenen 500 TL’lik harcirah 750 TL’ye çikarilacaktir.

 

Görevinde Olaganüstü Gayret ve Çalismasi ile Basari Saglayan Memurlar

Görevinde olaganüstü gayret ve çalismasi ile basari saglayan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler, illerde valiler ve kaymakamlar tarafindan takdirname verilebilmesi hükmünde degisiklik yapilmistir. Söz konusu degisiklikle birlikte görevli olduklari kurumlarda olaganüstü gayret ve çalismalari ile emsallerine göre basarili görev yapmak suretiyle, yüksek miktarda kamu kaynaginda tasarruf saglanmasinda, kamu zararinin olusmasinin önlenmesinde, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artirilmasinda veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayali olarak katki sagladiklari tespit edilen memurlara, merkezde bagli veya ilgili bakan, illerde valiler tarafindan basari belgesi verilebilmesi öngörülmüs ve üç defa basari belgesi alanlara üstün basari belgesi verilmesine imkan verilmistir. Üstün basari belgesi verilenlere ise merkezde bagli veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafindan uygun görülmesi hâlinde en yüksek devlet memuru ayliginin (ek gösterge dâhil) yüzde 200’üne kadar ödül verilebilmesi saglanmistir. Daha önceki düzenlemede yer alan kaymakamlar ibaresi madde metninden çikarilmistir.

 

Ceza Kapsamindan Çikarilan Fiiller

657 sayili Kanun’un 125/C maddesinde yer alan, ‘Ikamet ettigi ilin hudutlarini izinsiz terk etmek’, ‘Toplu müracaat veya sikayet etmek’, ‘Yasaklanmis her türlü yayini görev mahallinde bulundurmak’ disiplin cezasini gerektiren fiiller kapsamindan çikarilmistir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen