Haber
2010-02-03 06:18:19
7 Yilda Alinamayan Birçok Kazanimi Karara Bagladik

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 7 yilda alinamayan birçok kazanimin, Egitim-Bir-Sen’in Milli Egitim Bakanligi’nda yetkiyi alarak girdigi Kurum Idari Kurulu Toplantisi’nda karara baglandigini söyledi.

 

Gündogdu, Isparta’da çesitli toplanti ve ziyaretler ger- çeklestirdi. Isparta Subemizin Ögretmenevi’ndeki Il Divan Toplantisi’na katilan Gündogdu, Türkiye’nin kirlerinden arinma süreci yasadigini, bunun için bazi sancilar çekildigini kaydetti. Degerlerin öne çikarilmasinin Egitim-Bir-Sen için önemli oldugunu ifade eden Gündogdu, “Degerlerimizi koruyamazsak, yitip gideriz. Adanmisligimiz yoksa, hiçbir sey degiliz” dedi.

 

Genel yetkinin çok önemli oldugunun altini çizen Gündogdu, “Milli Egitim Bakanligi’nda yetkili olmamiz dolayisiyla Kurum Idari Kurulu’nda, 7 yilda alinamayan birçok kazanimi, iyilestirmeyi karara bagladik ama genel yetkili olarak toplu görüsme masasina oturamadigimiz için mahcubiyetimiz var. Egitim çalisanlarinin haklarinin korunmasi ve gelistirilmesi için Egitim-Bir-Sen genel yetkili olmalidir. Bu amaçla çalismalarimizi yürütmeliyiz” seklinde konustu.

 

Mevcut Anayasa’nin degismemesi durumunda toplu sözlesme hakkinin elde edilemeyecegini dile getiren Gündogdu, söyle devam etti: “Bu Anayasa degismezse, toplu sözlesme hakkini elde edemezsiniz. Ekmeginizi büyütemezsiniz, özgürlükleri genisletemezsiniz. Toplu sözlesmesiz sendikacilik yapmak; bir siyasi partiye, ‘teskilatini kur ama seçime katilma’ demek gibidir.”

 

Amacimiz, Sözlesmeli Ögretmenlik Uygulamasini Bitirmektir

Sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda Hüseyin Çelik ile baslattiklari mücadelenin devam ettigini belirten Gündogdu, “Sözlesmeli ögretmenlik uygulamasi ikinci sinif bir istihdam biçimidir. Amacimiz, sözlesmeli, vekil ögretmenlik uygulamasini bitirmektir. Çünkü is güvencesiz ögretmen verimli olmaz. Çözüme kavusturacagimiz konulardan biridir sözlesmeli ögretmenlik uygulamasi” diye konustu.

 

Ögretmen ve hizmetlilerin hak ettigi ücreti almadigina dikkat çeken Gündogdu, sunlari söyledi: “Milli Egitim Bakanligi’nda çalisan bir hizmetli, baska bir bakanliktakinden daha az ücret almaktadir. Ikisi de ayni saatlerde ise basliyor ve ayni isi yapiyor. Örnegin, Milli Egitim Bakanligi’ndaki hizmetli bin 200 lira, Saglik Bakanligi’nda çalisan hizmetli bin 500 lira maas aliyor. Hal böyle olunca da, hizmetliler maasi yüksek olan bakanliklara geçmek için can atiyor. Ayni isi yapanlar arasindaki ücret dengesizliginin izahini yapmak çok zor.”

 

Milletin Degerleriyle Yüzde 100 Örtüsen Bir Sendikaciligin Temeli Attik

Ahmet Gündogdu, daha sonra Memur-Sen Isparta Temsilciligi’nin Il Divan Toplantisi’na istirak etti. “Bizi farkli kilan, sendikacilik anlayisimiz ve hedeflerimizdir. Biz kavga için degil, kardeslik için variz” diyen Gündogdu, söyle konustu: “Milletin degerleriyle yüzde 100 örtüsen bir sendikaciligin temelini attik. Sendikaciligin birinci sarti, seffafliktir. Toplu sözlesme hakki en önemli eksigimiz. Devlet, isçisiyle toplu sözlesme yapiyor, memuruyla ise toplu görüsüyor. Çok önemli isler yapmamiza ragmen bir ilerleme kaydedemiyoruz. Uzlastirma Kurulu’ndan kurtulup, Yüksek Hakem Kurulu’na isi götürürsek, çok daha iyi durumda olacagiz.”

 

Özelde üyelerinin haklarini korurken, genelde insanligin dertlerini dert edinerek sendikacilik yaptiklarini ifade eden Gündogdu, “Bürokratik oligarsinin darbe yapma hastaligi deprestiginde, biz farkimizi, darbesavarligimizi ortaya koyarak gösteriyoruz” ifadesini kullandi.

 

Sendikali kamu çalisanlarinin avantajli olduklari konulara da deginen Gündogdu, “Burada, birçok önemli avantajdan birini örnek vermek istiyorum. Disiplin cezasi… Sendikaliya, sendikasinin temsilcisi olmadan soru bile sorulamaz. Yüz kizartici suçlar disinda ceza verilemez. Bu, sendikali olmanin güzel yanlarindan sadece biri” degerlendirmesinde bulundu.

 

Toplantidan sonra bir yemek verildi. Yemege, Isparta Milletvekili Mehmet Sait Dilek, AK Parti Il Baskani Mehmet Ugur Gökgöz, Memur-Sen Il Temsilcisi Osman Akçil, Sube Baskanimiz Ihsan Arici ve Sube Yönetim Kurulu üyeleri, Ilçe temsilcileri ile Memur-Sen’e bagli sendikalarin yöneticileri katildi.

 

Ahmet Gündogdu, yemek sonrasi düzenlenen “Sivil Toplum ve Kusatilmis Demokrasi” konulu konferansinda, Memur-Sen’in bagimsiz ve halktan yana, milletin ve milli iradenin tarafinda oldugunu vurgulayarak, sunlari söyledi:

“Memur-Sen, ilkeleri ve hedefleriyle ülkemizi, insanimizi ve insanligi ilgilendiren her konuda ve olayda bizatihi taraftir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtulus, kurulus ve var olus temelini olusturan ‘Egemenlik bila kayd-u sart milletindir’ ilkesini önceleyen ve önemseyen bir sivil toplum örgütü olarak ülkemiz ve insanlarimiz adina en önemli talebimiz, çagdas demokrasinin bütün kurallari ve kurumlari ile tam ve kosulsuz bir sekilde hayata geçirilmesidir. Bunun ön sarti ise, demokratiklesmeye dönük adimlarimizin sayisini ve hizini artiracak sivil idare ve irade ürünü yeni bir anayasaya sahip olmaktir.”

 

Askeri Yargi karari Demokratiklesmeye Frendir

Askerlerin sivil mahkemelerde yargilanmasi düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildigini hatirlatan Gündogdu, “Bu düzenlemeyi demokratiklesme ve sivillesme adina son derece önemli görüyoruz. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilmesi, demokratiklesme konusunda frene basanlari bir kez daha ortaya çikarmistir. Askeri mahkemelerin baris zamaninda sivilleri yargilayamamasi kadar önemli buldugumuz bu düzenlemenin iptali, beklentilerin aksine demokratiklesme ve sivillesme konusunda gelecek dönemde karsilasacagimiz engelleri bertaraf edecek motivasyonu üretmelidir” diye konustu.

 

Özgürlükler, Demokratiklesme Testidir

Düsünce ve kanaat hürriyeti ile din ve vicdan özgürlügünün demokratik hukuk devleti testinde vazgeçilmez ölçme araçlari olduguna dikkat çeken Gündogdu, bu iki temel hakkin düzenlenmesinde ve teminat altina alinmasindaki her eksikligin devletler açisindan ‘Demokratik Devlet’ sifatini kullanma hakkini kaybetme sonucu dogurdugunu belirtti. Basta Alevi açilimi olmak üzere, toplumun farkli kesimlerine yönelik diyalog sürecini desteklediklerini de kaydeden Gündogdu, oldukça genis bir kitleyi ilgilendiren basörtüsü sorununun halen devam etmesini de kaygi verici bulduklarini ifade etti. Kuran egitiminde 12 yas yasaginin onuncu yilinda bulunuldugunu kaydeden Gündogdu, bu sinirlamanin her türlü uluslararasi sözlesmelere aykiri oldugunu vurguladi.

 

Gündogdu, daha sonra, Memur-Sen’e bagli sendikalarin baskanlariyla birlikte Isparta Valisi Ali Haydar Öner ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’i ziyaret ederek, görüs alisverisinde bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen