Haber
2010-04-22 07:20:57
‘130 Bin Ögretmen Ihtiyacinin En Az Yarisi Karsilanmalidir’

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kamuda istihdam edilmek üzere alinacak 67 bin kisilik memur aliminin yeterli olmadigini, bu rakamin en az 150 bine çikarilmasi gerektigini söyledi. Gündogdu, “Memur alimi ne kadar artirilirsa, hem issizligi önlemis olacagiz hem de ise uygun adamlari ise almis olacagiz. O nedenle bu konuyu önemsiyorum” dedi.

 

Yalova Subemizin Il Divan Toplantisi’na katilmak üzere Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ile Yalova’ya giden Gündogdu, toplantidan önce gündemle ilgili açiklamalarda bulundu. Ilk olarak Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in telaffuz ettigi, ardindan da Maliye Bakani Mehmet Simsek’in açikladigi ‘devlete 67 bin kadrolu memur alimi’ konusunda görüslerini açiklayan Gündogdu, bu rakami yeterli bulmadiklarini kaydetti. Gündogdu, Türkiye’deki memur açiginin yüzde 24’ler civarinda olduguna dikkat çekerek, söyle konustu:

“Yerinde ancak eksik, geç kalmis bir uygulama. Yerinde, çünkü gerçekten memur açigi var. Bugün sadece Milli Egitim Bakanligi verilerine göre 130 bin ögretmen ihtiyacimiz var. Saglik Bakanligi verilerine göre, ebe, hemsire, teknik eleman en az 65 bin açik oldugu kayitlardan anlasiliyor. Bugün, 12-13 yildir Milli Egitim’e hiç hizmetli alinmadigini dikkate alirsak, en az 50 bin hizmetliye ihtiyaç oldugunu görürüz. Halkin yaptirdigi camiler, kadro verilenler, verilmeyenler boyutu ile nereden bakarsaniz, 10 binin üzerinde imama ihtiyaç var. Türkiye’nin bu isi kadrolu olarak yürütecek personele ihtiyaci var. Bu memur alimi ne kadar artirilirsa, o kadar hem issizligi önlemis olacagiz hem de ise uygun adamlari ise almis olacagiz. O nedenle bu konuyu önemsiyorum.”

 

Avrupa ile Kiyaslaninca, Türkiye’nin Memur Açigi Var

Bu gerçekleri dile getirdikleri takdirde Avrupa ve Türkiye’deki memur sayilarini kiyaslayan bazi çikislar oldugunu dile getiren Ahmet Gündogdu, sayisal verilere bakildiginda bunun dogru bir yaklasim olmadiginin ortaya çiktigini vurguladi.

 

Avrupa ile Türkiye kiyaslandigi takdirde ülkemizde yüzde 23-24 memur açiginin görülecegini ifade eden Gündogdu, “Dolayisiyla 67 binin 40 bini ögretmen, 20 bini polis, 7 bini üniversite için planlanmis görünüyor, bu asla yeterli bir sayi degildir. 130 bin ögretmen açiginiz varsa, bunun en az yüzde 50’sini, yani 65 binini karsilamalisiniz. Saglik ve diger sektörlerdeki ihtiyaçlari da göz önünde bulundurdugumuzda, bunun en az 150 bine çikmasi, hem devletin istihdama öncük etmesi hem issizligin önlenmesi hem de isi kadrolu uzmanlarin görmesi adina önemli bir yaklasim olacak diye düsünüyorum” seklinde konustu.

 

Bir Yumrukla Etrafin Karismasini Istemiyoruz

Anayasa degisikligi paketine de deginen Gündogdu, bu ülkenin bir vatandasi olarak artik Türkiye’nin bir yumrukla karismasini istemedigini kaydetti. Anayasa degisikliginin, eksiklerine ragmen çok büyük bir ihtiyaç oldugunun altini çizen Gündogdu, “Bu ülkenin bir vatandasi olarak bu ülkenin demokratiklesmesini ve normallesmesini istiyoruz. Her kurumun kendi isini yapmasini istiyoruz. Bir yumrukla etrafin karismamasini istiyoruz. Atilan tokatlarin kimin canini yaktigini degil, kimlerin kar elde ettigini görmemiz lazim. Çanakkale’de bir bütün olarak destan yazan bu milletin birbirine düsürülmek istenmesini kaygiyla izliyoruz. Dolayisiyla bunun adi artik her alanda farkli kisilerin ahkam kestigi degil, herkesin kendi alaninda isini yaptigi normallesme olmalidir. Bunun, Türkiye’nin darbe anayasasindan kurtulmasinin en önemli firsati olarak algilanmasi lazim” diye konustu.

 

Prof. Dr. Eruslu: Memur-Sen’i Kutluyorum

Ahmet Gündogdu, Yalova programi kapsaminda Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ve Il Milli Egitim Müdürü Sevki Genç’i ayri ayri ziyaret ederek, bir süre görüstü.

 

Ziyarette konusan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, maddeye, enerjiye ve bilgiye sahip olanlarin ülkeye, buna sahip olan ülkelerin de dünya sahip olduklarini ifade ederek, Memur-Sen’in bu alanlarda faydali çalismalar yürüttügünü kaydetti. Prof. Eruslu, “Sizleri burada, birarada faaliyet içinde bulunmanizdan dolayi kutluyorum” seklinde konustu.

 

Gündogdu: Egemenligin Kullanimi Net Olarak Yazilmalidir

Ahmet Gündogdu ise, anayasa degisikligi paketinde hakimiyetin kayitsiz sartsiz millette olduguna dair hükümlerin olmamasinin eksikligine dikkat çekti. Gündogdu, egemenligin kullanim hakkinin tanim ve tarifinin açik bir sekilde yapilmasinin önemine vurgu yapti.

 

Demokratiklesememenin önündeki en büyük engelin mevzuat oldugunu ifade eden Gündogdu, “Askere cumhuriyeti koruma ve kollama görevi verilmistir. Dünyanin hiç bir ülkesinde böyle bir görev askere verilmemistir. Cumhuriyeti, cumhur kendisi korur. Askerin görevi, dis güvenligi saglamaktir” ifadelerini kullandi.

 

24 Anayasasi ile baslayan, 61 ve 82 anayasalari ile yok edilen millet iradesinin, daha sonra belli kurumlara devredildigini dile getiren Gündogdu, sunlari söyledi:

Agacin dallarini ates almissa, meyve derdine düsmeyiz, atesi söndürmeye çalisiriz. Sendikacilik, özünde, üyelerine ekonomik ve sosyal haklar kazandirmak için yapilsa da, ülke meselelerine karsi duyarsiz kalamayiz. Yasama, yürütme ve yargi kuvvetler ayriligi ilkesine ragmen yargi yasamanin alanina müdahale etmistir. 411 milletvekilinin ‘evet’ dedigi bir yasa degisikligi, 7 yargicin oyuyla geçersiz sayilmistir. Danistay’in verdigi kararlari anlamakta zorluk çekiyorum. Meslek liselilerin üniversiteye giriste karsilarina çikan katsayi engeli, YÖK tarafindan uygulamaya kondu. Danistay’a dava açtik, ‘Bu YÖK’ün isidir’ diyorlar. Mecburen kabul ettik. YÖK Baskani degisiyor, katsayi kaldirilmak isteniyor, ‘Pardon, bu benim isimmis’ diyorlar. YÖK’ün yeni katsayi kararlarina bakarak, uygunluk denetimi yapiyorlar.”

 

Il Divan Toplantisi Yapildi

Gündogdu, daha sonra, Subemizin Il Divan Toplantisi’na katildi. Memur-Sen Il Temsilcisi ve Sube Baskanimiz Zekeriya Yayla, toplantinin açilisinda yaptigi konusmada, faaliyetleri hakkinda bilgi verdi. Yayla, geldikleri noktaya ulasmalarinda gayretli çalismalariyla kendilerine destek veren Yönetim Kurulu üyeleri ve üyelerimize tesekkür etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen