Haber
2010-10-14 07:21:49
‘Askerlik Nedeniyle Göreve Baslayamayan Ögretmenin Atamasinin Iptal Edilmesi Hukuka Uygun Degil’

Askerligini yaparken, Aralik 2009 kadrolu ögretmen atamalarinda Usak’in Sivasli Ilçesi Cumhuriyet Ilkögretim Okulu’na kadrolu ögretmen olarak atanan, ancak Milli Egitim Bakanligi tarafindan, göreve baslamadigi gerek- çesiyle atamasi iptal edilen üyemiz adina islemin iptali, özlük ve mali haklarin tazmini ve yürütmenin durdurulmasi talebiyle Manisa Idare Mahkemesi’nde açtigimiz dava sonuçlandi.

 

Mahkeme, dava konusu islemin yürütmesini durdurdu. Söz konusu kararda, “ …Olayda her ne kadar davaci 657 sayili Kanun’un 62 ve 63. maddelerinde öngörülen sürede göreve baslamamissa da, bu durum askerde olmasi nedeniyle olusan hukuki mücbir sebep nedeniyle gerçeklestiginden, davacinin atama onayinin iptali yönündeki islemde hukuka uyarlik görülmemistir” ifadelerine yer verildi. 

 

Konuya iliskin olarak, Milli Egitim Bakanligi Personel Genel Müdürlügü’nün 30/03/2010 tarih ve 17676 sayili ‘askerde iken atanan ögretmen adaylari’ konulu isleminde, “…askerlikleri esnasinda atamasi/görevlendirilmesi yapildigi halde 48’inci madde hükümleri geregince atamalari yapilmayan adaylar tarafindan açilan davalarda yargi mercileri, askerlik hizmetinin bir kamu hizmeti oldugu ve adaylarin sinava girerken ne zaman atanacaklarini bilmediklerinden bahisle çogunlukla adaylar lehine karar vermektedirler.

 

Bu itibarla, Bakanligimiza bagli egitim kurumlarina kadrolu veya sözlesmeli ögretmen olarak atanan veya görevlendirilenlerden askerde olmalari nedeniyle görevine baslayamayan adaylarin askerliklerini bitirmelerini müteakip basvurmalari halinde görevlerine baslatilmalari gerekmektedir” denilmesine ragmen, askerlik nedeniyle göreve baslayamayanlarin atamasi iptal edilerek magduriyetlerine neden olunmaktadir.

 

Bu nedenle; gerek Milli Egitim Bakanligi Personel Genel Müdürlügü’nün 30/03/2010 tarih ve 17676 sayili islemi gerekse yargi kararlari, bu durumda olanlarin atamasinin iptal edilmemesi gerektigini açikça ortaya koydugundan, idarelerin islem tesis ederken, bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

 Ilgili Yargi Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen