Haber
2011-02-02 06:22:31
‘Çok Geç Olmadan’ Yargi Reformu Yapilmalidir

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, yargida söndürülmesi gereken bir yangin oldugunu, yangini söndürmek için ya- pilmasi gerekenin ise, ‘çok geç olmadan’ yargi reformunun hayata geçirilmesi oldugunu söyledi.

 

Gündogdu, ‘hakkinizi sokakta arayin’ diyerek vatandasa “ihkaki hak” daveti yapmanin, vatandasin kendisine yükledigi görevi yerine getirmekteki aczin ifadesi oldugunu kaydetti.

 

Yargitay ve Danistay Kanun Tasarisi üzerinde yasananlarla ilgili yazili bir açiklama yapan Ahmet Gündogdu, 12 Eylül 2010’da gerçeklestirilen referandumla milletimizin vesayet zincirlerini kirma ve ileri demokrasiye dogru yol alma kararliligini ortaya koydugunu, askeri ve sivil bürokratik vesayetin sürmesini isteyenlerle onlarin güdümünde olmayi tercih edenlerin bu gerçegi görmemekte israr ettigini ifade etti.

 

Ergenekon’un avukatligini yapmaktan Anayasa degisikligiyle ilgilenmeye zaman ayiramayanlarin, simdi de yargi reformunu engelleme çalistiklarini dile getiren Gündogdu, yapilanin statükonun avukatligina devam etmek oldugunu vurguladi.

 

Demokrasiden Vesayet Anlayanlar Karsi Çikiyor

Yargitay’daki ve Danistay’daki dairelerle hakim sayisinin artirilmasina, yargi bagimsizliginin zedelenmesi ve kuvvetler ayriliginin çökmesi gerekçesiyle karsi çikanlarin, bunu ‘Demokrasi ve Hukuk Devleti Için’ yaptiklarini iddia ettiklerine dikkat çeken Gündogdu, “Oysa, yapilan açiklama içerigine göz atildiginda anlasiliyor ki, demokrasiden kasitlari ‘vesayet’, ‘hukuk devleti’nden kasitlariysa hukukçularin üstünlügüne dayanan ‘elitist hukuk.’ Dogru bir basligin altinda, düzeltmek için oldukça zaman alacak birçok yanlis bulunuyor” dedi.

 

Yargidaki tikanikligi, Yargitay Baskani Hasan Gerçeker’in, ‘yargida yangin var’ diyerek özetledigini hatirlatan Ahmet Gündogdu, “Biz de ayni kanaatteyiz. Yargida söndürülmesi gereken bir yangin var. Yangini söndürmek için yapilmasi gereken gün gibi ortada: ‘Yargi reformu.’ Üstelik reformu engellemeye çalisanlarin farkli bir amaçla olsa da, dogru bir sekilde ifade ettigi gibi, ‘çok geç olmadan’ ” dedi. 

 

Sokaga Davet Etmek Aczin Ifadesidir

‘Hakkinizi sokakta arayin’ diyerek vatandasa “ihkaki hak” daveti yapanlarin, vatandasin kendisine yükledigi görevi yerine getirmekteki acziyetlerini ifade ettiklerini belirten Gündogdu, milletin, siyasetçilerden, kendisini sokaga çagirmayi degil, ileri demokrasiye yükseltecek, dünya ekonomi liginde ilk siralara çikaracak seçenek ve projeler bekledigini kaydetti.

 

Her Alandaki Artis Daire Sayisina da Yansimalidir

Yargitay’daki daire sayisi ile hakim/savci mevcudunun artirilmasiyla ilgili, ‘Avukat sayisi artarken, dava sayisi artarken Yargitay’in daire sayisi sabit kalmali’ görüsünü makul bulmadiklarini dile getiren Gündogdu, sunlari söyledi:

“Daire sayisinin artirilmasinin, yargi bagimsizligi ve kuvvetler ayriligi ilkelerini çignemek oldugu tezini gülünç buluyoruz. Nüfusun 45 milyon oldugu bir dönemdeki daire sayisi ile 74 milyonun bekledigi adalet hizmetini sunmasini beklemek her seyden önce Yargitay’a ve Yargitay’da görev yapan yargi mensuplarina ve çalisanlarina haksizlik olacaktir. Bu mantigi dogru kabul ettigimizde, nüfus ne kadar artarsa artsin, talep ne kadar yogun olursa olsun, doktor sayisini, ögretmen sayisini artirmayacak miyiz? Hal böyle iken, dün ögretmen kadro sayisinin artirilmasi için ögretmen adaylarini sokaga ve eyleme davet edenler, bugünse daire sayisinin veya görev yapan hakim/savci sayisinin artirilmamasi için bütün ülkeyi sokaga davet ediyorlar.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen