Haber
2009-08-21 07:19:37
‘Demokratik Açilim’a Memur-Sen’den Sartli Destek

Içisleri Bakani Besir Atalay, ‘Demokratik açilim’ konusunda Memur-Sen’i ziyaret etti. Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, hükümetin ‘Demokratik açilimina’ destek verdiklerini ifade ederken, çözüm yolu aranirken, sehit ailelerinin üzülmemesini ve terör örgütünün muhatap alinmamasini istedi.

 

Içisleri Bakani Besir Atalay, ‘Demokratik açilim’ çerçevesinde Memur-Sen’i ziyaret ederek, Konfederasyon Yönetim Kurulu üyelerine bilgi verdi. Atalay, konunun bir devlet projesi oldugunu, muhatabinin da millet oldugunu söyledi. Milleti temsil eden kurum ve kuruluslari ziyaret ederek projelerini anlattiklarini belirten Bakan Atalay, Memur-Sen ailesiyle de bu düsüncelerini paylasmaktan mutlu oldugunu kaydetti.

 

Memur-Sen’in memur sendikalari içinde üye sayisi en fazla ve kamu kesiminde de en güçlü konfederasyon olduguna isaret eden Atalay, Türkiye’nin en büyük memur konfederasyonunun kendilerine olan desteklerinin de öneminin büyük oldugunu dile getirdi.

 

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise, ülkemizin siyasi, ekonomik ve sosyolojik sorunlarinin tamaminin demokratiklesmeye dayandigini, millet önündeki her türlü engelin kaldirilmasindan yana olduklarini da söyleyerek, her türlü sorunun çözümünde, TBMM’nin merkez olmasi gerektiginin altini çizdi.

 

Hükümetin gündemindeki ‘Demokratik açilimi’ desteklediklerini, ancak bu açilim yapilirken, terör örgütü veya onun adina hareket ettigini söyleyenlerin muhatap alinmamasini, çözüm önerileri getirilirken de, sehit ailelerinin incitilmemesini istedi.

 

Bu riski ortadan kaldirmanin ve sorunlari daha kisa sürede çözmenin demokrasinin bütün kural ve kurumlariyla hakim oldugu, tam ve kosulsuz yasandigi Türkiye idealini somutlastiracak zihniyet degisimine bagli oldugunu anlatan Gündogdu, “Bu çerçevede, atilmasi gereken ilk adim, bu zihniyet degisimini destekleyecek ve tekemmül ettirecek yeni bir Anayasa’yi gecikmeksizin yürürlüge koymaktir” dedi.

 

Hazirlanacak yeni anayasanin ‘Evrensel degerler isiginda, demokratik, özgürlükçü ve sivil irade ürünü, alt basliklariyla birlikte demokratiklesme sorununu çözecek bir toplumsal konsensüsün olusmasini da saglayacak nitelikte olmasi gerektigini dile getiren Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sivil, özgürlükçü, erkler arasi iliskilerin ve isbirliginin tereddüt olusturmayacak biçimde tanimlandigi ve milletin degerlerine dayanan yeni bir anayasayla; ülkemizin ve insanlarimizin yasamak zorunda birakildigi sorunlar yumagindaki her konuyu, tekrar gündeme gelmeyecek sekilde çözüme kavusturabiliriz. Bu bakis açisiyla, devletin demokratiklesmesini, bireyin özgürlesmesini hedefleyen her tür girisimi ve bu girismelere yol haritasi olacak her açilimi önemseriz ve yukarida saydigimiz niteliklere sahip olmasi halinde destekleriz.”

 

‘Demokratik açilim’ basta olmak üzere, sorun olarak ele alinmaktan çekinilen konulara dair çözüm önerilerinin konusulmaktan kaçinildigi sürece, çözüme ulasamamanin yaninda sorunun kroniklestiginin de göz ardi edilmemesini isteyen Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Kimligi, kültürel bagi, inanci ne olursa olsun sorunlarla yasamak zorunda birakilanlarin önce insan oldugunu unutmamaliyiz. Türkiye Cumhuriyeti, farkliliklarini bir arada yasamanin ve bagimsizlik için birlikte savasmanin engeli olarak görmeyen farkli kimliklerin ortak mücadelesiyle kurulmustur. Devletin kurulus temellerini olusturan bu gerçege bagli kalmak ve demokratiklesme sorununun bir parçasi olarak görmek kaydiyla, farkliliklarimizdan kaynaklanan sorunlari, temeli demokrasiye ve insan hak ve özgürlüklerine dayanan, inisiyatifin sivil iradede oldugu bir eylem planini hayata geçirerek çözebiliriz.”

 

“Devlete ve kurumlarina güven sorununa kaynaklik eden faili meçhul cinayetler ve kayip kisiler konulari çözüme kavusturulmalidir” diyen Gündogdu, insan haklarina yönelik sistematik ve kurumsal ihlalleri sona erdirecek bir organizasyon kurulmasi gerektigini belirtti.

 

Terörle mücadeleden önce teröre kaynaklik eden faktörleri ortadan kaldirmaya yönelik tedbir ve tesvik paketlerinin uygulamaya konulmasini talep eden Gündogdu, sivil toplum örgütlerinin çözüme paydas yapilmasi gerektigini söyledi.

 

Siddeti amaç ve araç olarak görmedikçe düsünce ve kanaat özgürlügünün mutlaka saglanmasi gerektigini ifade eden Gündogdu, “Bireysel özgürlük alani genisletilerek herkesin anadilini konusmasi, kültürünü yasamasi ve yasatmasi hak olarak görülmeli ve bu çerçevede toplumsal algi ve kabulün olusmasina zemin hazirlanmalidir” seklinde konustu.

 

CHP ve MHP basta olmak üzere bütün siyasi partilerle siyasi diyalog sürecinin isletilmesi gerektigini dile getiren Gündogdu, siyasetin yapmasi gereken asil isin, milletin sesine kulak vermek oldugunu vurguladi.

 

Memur-Sen Genel Merkezi Mehmet Akif Inan Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen basin toplantisinin ardindan Gündogdu ‘Demokratik açilim’ konusunda Memur-Sen’in görüs ve önerilerini içeren dosyayi Içisleri Bakani Atalay’a takdim etti.

 

 Memur-Sen'in Demokratik Açilim Konusundaki Görüs ve Önerilerinin Tam Metni

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen