Haber
2010-06-07 07:21:20
‘Egitim Çalisanlarinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri Surasi’ Raporlarini Bakan Çubukçu’ya Sunduk

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu ve Bakanlik bürok- ratlariyla kahvaltili toplantida bir araya gelerek, egitim çalisanlarinin sorunlarini ve çözüm önerilerini konustuk.

 

Toplantida, 6/7 Mart 2010’da Baskent Ögretmenevi’nde dü- zenledigimiz ‘Egitim Çalisan- larinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri Surasi’ raporlarini da Bakan Çubukçu’ya sunduk.

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Ekim 2009 Kurum Idari Kurulu toplantisinda mutabakata varilarak imza altina alinan 20 karardan 11’inin çözüme kavusturuldugunu, geriye kalan kararlarin da ivedilikle hayata geçirilmesi konusunda adim atilmasini ve Nisan 2010 Kurum Idari Kurulu toplantisinda sundugumuz önerilerin degerlendirilmesi sürecinin hizlandirilmasini istedi.

 

Ekim 2009 Kurum Idari Kurulu’nda alinan kararlarin bir kisminin henüz yürürlüge girmedigini, Bakanlik yetkilileriyle birlikte imza altina alarak, kamuoyu ile paylastigimiz bu kararlarin ivedilikle yürürlüge girmesini isteyen Gündogdu, sunlari söyledi:

“Egitim kurumlari yöneticilerinin aylik karsiligi haftada 6 saate kadar derse girmelerinin saglanmasi bakimindan ilgili mevzuatinda degisiklik yapilmali, ders yili içerisindeki is günlerinde çesitli nedenlerle tatil edilen günlerde ders görevlerini fiilen yerine getiremeyen ögretmenlerin söz konusu günlere denk gelen ders görevlerini yapmis sayilmalari hususunda Millî Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’da degisiklik yapilmali, Milli Egitim Bakanligi personelinin uzaktan egitim yoluyla yüksek lisans egitimi yapabilmelerine imkân saglanmasi için Bakanlikça YÖK nezdinde girisimde bulunulmali, egitim-ögretim hizmetleri sinifi disindaki diger hizmet siniflarinda görev yapan personelin yer degistirmelerine iliskin mevzuat çalismalari yapilmali, Bakanlik kadrolarinda görev yapan tekniker, teknisyen, mimar ve mühendis kadrolari için ihtiyaç durumu da dikkate alinarak unvan degisikligi sinavinin yapilmasi çalismalari baslatilmalidir.”

 

Ek Dersler

Ek ders ücretlerinde simdiye kadar bir artis olmadigini belirten Gündogdu, “Ekonomik kriz gerekçesiyle ek ders ücretlerine artis yapilmadi. Hiç degilse, ek ders ücretleri vergiden muaf tutularak, vergi matrahina dahil edilmesin. Bu, bir nebze ögretmenleri rahatlatacaktir” diyerek, sunlari kaydetti:

“Ögretmenlerin 2006 yili öncesinde oldugu gibi, dersleri aylik ve ücret karsiligi ayrilarak haftalik ders dagilim çizelgelerinde ayri ayri belirlenmeli ve alani disinda girilen derslerin aylik karsiligi ders saati ile iliskilendirilmeksizin ek ders ücreti ödenmelidir. Ögretmenden kaynaklanmayan, çesitli sebeplerden dolayi ögrencilerin derse (sinav dönemlerinde ögrencilerin derse girmemesi gibi) girmemesi nedeniyle ders islenememesi halinde ögretmenlere ek ders ücreti verilmelidir. Bir devlet memurunun haftalik çalisma süresi 40 saat olup, 40 saatten fazla yapilan mesaiye ücret ödenmektedir. Ikili egitim yapan okullarin yöneticileri 07:00-18:00 saatleri arasinda görev yaparak, haftada 40 saatten fazla çalismaktadir. Ikili egitim yapan okul yöneticilerinin çalisma süreleri dikkate alinarak, ek ders ücretlerinde iyilestirme yapilmalidir.”

 

Kariyer Basamaklarinda Yükselme

Gündogdu, 2005 ve 2006 yillarinda yapilan Kariyer Basamaklarinda Yükselme sinavlarinda basarili olup ancak kontenjan sinirlamasindan dolayi degerlendirme sonucunda uzman ögretmenlik sertifikasi alamayan ögretmenlere, Anayasa Mahkemesi karari dikkate alinarak uzman ögretmenlik sertifikasi verilmesi gerektigini söyledi.

 

Sözlesmeli Ögretmenler

Sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçisi için yapilan çalismalarin sonuçlandirilmasi yönündeki talebini tekrarlayan Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Kadroya geçis sürecine iliskin bir takvim belirlenmesi, kadroya geçisleri saglanan ögretmenlere, sözlesmeli olarak çalistiklari hizmet bölgeleri ve çalisma süreleri dikkate alinarak hizmet puani verilmesi, sözlesmeli ögretmenlikte geçen süreler dikkate alinarak adaylik sürecinden muaf tutulmalari,  zorunlu hizmet bölgelerinde görev yaptiklari sürelerin, Egitim Kurumlari Yönetici Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde yöneticilik için öngörülen 3 yil görev yapma süresinden sayilmasi, Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde öngörülen zorunlu çalisma sürelerinden sayilmasi yönünde düzenleme yapilmalidir.”

                  

Genel Idare ve Yardimci Hizmetler Sinifi Çalisanlari

Genel Idare ve Yardimci Hizmetler Sinifi kadrolarinda görev yapanlarin görev tanimlarinin ivedilikle yapilmasi gerektigini kaydeden Gündogdu, kadro, unvan ve hizmet siniflari itibariyle kendileriyle iliskisi olmayan alanlarda görevlendirme yapilmamasini, gerek il içi ve gerekse iller arasi yer degistirmelerine iliskin usul ve esaslarin bir yönetmelikle düzenlenerek, atama ve yer degistirme usulü ögretmenlerde oldugu gibi belli dönemlerde puan esasina göre il içinde valiliklerce ve iller arasinda ise Bakanlikça yapilacak sekilde düzenlenmesini istedi.

        

Ögretmen Yer Degistirme

Gündogdu, Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin degistirilmesiyle birlikte bazi sorunlarin meydana geldigini, bu sorunlarin bir kisminin Bakanlik tarafindan yapilan açiklamalarla giderileceginin belirtildigini, ancak henüz düzenleme yapilmadigini dile getirerek, “Ayrica ögretmen yer degistirme kapsaminda; geçici süre ile baska egitim kurumlarinda çalisan ögretmenlerin geçici görevde geçirdikleri süre yer degisikliginde çalisma süresine dahil edilmelidir. Egitim kurumlarinin sartlari dikkate alinarak hizmet puanlarinin adil dagilimi yapilmamis, kosullari olumsuz olmasina ragmen bazi egitim kurumlari zorunlu hizmet alanlari disinda birakilmistir. Egitim kurumlarinin sartlari dikkate alinarak, hizmet puanlari ve zorunlu hizmet alanlari tekrar gözden geçirilmelidir” seklinde konustu.

 

Kalkinmada Öncelikli Yörelerdeki Ögretmen Açigi

Gündogdu, Anadolu liselerine dönüstürülen egitim kurumlari ögretmenlerinin, dönüstürülme ile birlikte normlarinin dönüstürülen egitim kurumu ile iliskilendirilmesini de istedi.

 

Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde Dogu ve Güneydogu Anadolu’da görev yapan ögretmenlere haksizlik yapildigina dikkat çeken Gündogdu, “Kalkinmada öncelikli yörelerde, özellikle Dogu ve Güneydogu Anadolu’da ögretmen açigi hizla artmaktadir. Bu açigin kapatilabilmesi için bu yörelerde çalisan ögretmenlere ücret anlaminda pozitif ayrimcilik yapilarak, illerin durumuna göre, ücretler artirilmalidir” diye konustu.

 

Zorunlu hizmet affinin 2010 olmasi itibariyle kalkinmada öncelikli yörelerdeki ögretmen açiginin daha da artacagini ifade eden Gündogdu, ayni sinava tabi tutulan ögrencilerin haksizliga ugramamasi için, ögretmen açiginin acilen kapatilmasi gerektigini vurguladi.

 

Gündogdu, Bakanligin verilerine göre 141 bin, tespitlerimize göre ise 149 bin ögretmen açigi bulundugunun altini çizerek, “Bu açigin hiç degilse 100 bini kapatilsa, iyi olacaktir” ifadesini kullandi.

 

Bakan Çubukçu: Önerileri Degerlendirecegim

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu ise, sorunlarin çözümünün diyalogdan geçtigini belirterek, kendisine sunulan önerileri degerlendirecegini söyledi.

 

Çubukçu, derslerin vergiden muaf tutulmasi yönündeki önerimizi olumlu bularak, bunu degerlendireceklerini bildirdi.

 

Sözlesmeli ögretmenlerin kadroya alinmasi konusunu birçok defa Bakanlar Kurulu’na tasidigini ifade eden Çubukçu, hazirladiklari yasal düzenlemenin Basbakanlikta oldugunu kaydetti.

 

Kariyer Basamaklarinda Yükselme ile ilgili yasal düzenlemenin komisyondan geçtigini hatirlatan Bakan Çubukçu, bunun Meclis Genel Kurulu’na gelmesi için ugrastigini ifade etti.

 

Toplantiya, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas ve Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci da katildi.

 

 Sura Raporu

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen