Haber
2010-03-04 06:20:36
‘Egitim Çalisanlarinin Sorunlari ve Çözüm Önerileri’ Surasi Yapiyoruz

Türkiye’de ilk defa egitim çalisanlarinin bizzat içinde yer aldigi ve sorunlarini tespit ederek, bunlara yönelik çözüm önerilerini ortaya koyacagi bir sura gerçek- lestiriliyor.

 

Egitim-Bir-Sen olarak düzen- ledigimiz “Egitim-Ögretim-Bilim Hizmet Kolu Çalisanlari Sorunlari ve Çözüm Önerileri Surasi” ile ilk önce yerelde görev yapan egitim çalisanlarinin karsilastigi sorunlari bizzat kendilerinin tespit ederek, çözüm önerilerini ortaya koymalarini amaçladik. Bu çerçevede, ilkin 5 Aralik 2009 tarihinde subelerimiz tarafindan tüm illerde Il suralari yapildi. Ikinci asamada ise 11 bölgede illerden delegelerin katilimiyla Bölge suralari gerçeklestirildi.

 

Sura çalismalarinin son asamasi olan Sura Genel Kurulu, sura komisyonlarinda görev yapanlarin da katilimiyla 6/7 Mart 2010 tarihlerinde Ankara Baskent Ögretmenevi’nde gerçeklestirilecek.

 

Egitim-Bir-Sen olarak, emegin sayginliginin, ekmegin bereketinin, yarinlarin aydinlik Türkiyesi’nin ancak ülkemizin demokratiklesmesiyle mümkün olacagina inaniyoruz. Özde demokratiklesme; millet iradesinin egemenliginin önündeki engellerin kaldirilmasi ve evrensel hukuka, demokratik degerlere uygun, insana göre devleti yapilandiran bir anayasa ile saglanabilir. Bu anayasada olmazsa olmazlarimiz, egitim-ögretim ve çalisma hayati ile din egitiminin önündeki engellerin kaldirilmasi, kamu çalisanlarina grevli-toplu sözlesmeli sendikal hak taninmasi ve memurlara dayatilan siyaset yasaginin kaldirilmasidir.

 

Bireylerin kendisini ifade edebildigi demokratik bir sistem kuruldugunda, kalkinmanin itici gücü olarak egitimin niteligi ve egitim çalisanlarinin her türlü sorundan arindirilmis biçimde egitim hizmetine odaklanmasi karsimiza çikmaktadir.

 

Bugünkü egitim sistemimiz, ne yazik ki, kaliteli insan yetistirmeye degil, sinavlara ögrenci hazirlamaya dönük bir çabayi yansitmaktadir. Bu sistemde, amaç, hayata hazirlik degil, sinavlara hazirlik haline gelmistir. Egitim sistemimizin bir paradigma degisikligine ihtiyaci oldugu inkâr edilemez bir gerçektir. Sistem, tek tip insan yetistirme amacina endekslenmistir. Egitimde, egitim felsefesini yeniden kuracak bir reforma ihtiyaç vardir.

 

Egitim çalisanlari, hayatlarini normal geçim düzeyinin altinda sürdürmektedir. Normal standartlarda aile hayatini idame ettiren bir egitim çalisaninin is hayatina da bunu olumlu sekilde yansitacagi gözden kaçirilmamalidir. Geçim sikintisi yüzünden aile hayatinda olumsuzluklar yasayan bir egitim çalisaninin is hayatinda verimli olmasi beklenemez. Egitim çalisanlarinin ekonomik kosullarin disinda özlük haklarina ve çalisma ortamlarina iliskin çözüm bekleyen pek çok sorunu da bulunmaktadir.

 

Aslinda egitimin önemine ve egitim çalisanlarinin egitimden beklenen neticeye etkisine toplumun her kesimi inanmaktadir. Bu inanci en üst düzeyde tasiyan Egitim-Bir-Sen, egitimin önceligini de önemsemektedir. Egitim-Bir-Sen, kuruldugu günden bugüne sempozyum, panel, konferans ve kongrelerle, egitimin önemine ve önceligine dikkat çekerek; egitimin niteliginin artirilmasina yönelik birçok çalisma gerçeklestirdi. Bu hizmetler bundan sonra da devam edecektir.

Geçen yillarda yaptigimiz ‘Ögretmen Sorunlari Arastirmasi’, ‘Egitim Çalisanlarinin Yol ve Barinma Memnuniyeti Arastirmasi’ ve son olarak 24 Kasim Ögretmenler Günü’nde kamuoyuyla paylastigimiz ‘Ögretmenlerin Meslek Memnuniyeti Arastirmasi’, egitim camiasi tarafindan takdir gören çalismalar olmustur. Bu çalismalar ne kadar takdir, takip ve ilgi görürse, tespit edilen sorunlarin çözümlerinin de o oranda kolaylasacagina inaniyoruz.

 

Egitimin önemi, önceligi ve niteligi, egitim çalisanlarinin görevlerinin basina sorunsuz gitmeleriyle daha anlamli bir boyut kazanacaktir. Dolayisiyla egitimdeki sorunlar da en aza indirilmis olacaktir. Egitim çalisanlarinin sorunlarinin tespiti ve çözüm yollari ise, ancak bu sorunlara muhatap kisilerin duyarliliklari, talepleri, katkilari ve sorumlu yaklasimlariyla mümkün olacaktir.

 

Örnek hizmetlere imza atan bir sendika olarak istedik ki, ihtiyaç duyulan bu platformu bizler olusturalim. Böylece hizmet kolumuzda görevli tüm egitim çalisanlarinin sorunlarinin tespitinin ve çözüm önerilerinin yine kendileri tarafindan yapilmasinin aracisi olalim.

 

Daha önceleri hiçbir kurum tarafindan gerçeklestirilemeyen, herkesin, her kurumun bir baskasi tarafindan yapilmasini bekledigi bu hizmeti, Türkiye’de ilk kez yine birçok ilkte oldugu gibi Egitim-Bir-Sen olarak biz gerçeklestiriyoruz.

 

Ülkemizde 17 defa Milli Egitim Surasi yapilmis, ancak bu yapilan suralarin yalnizca ikisinde egitim çalisanlarindan sadece ögretmenlerin sorunlari kismen seslendirilmis fakat çözüme iliskin maalesef bir mesafe alinamamistir.

 

Bu anlayis ve sorumlulukla “Egitim-Ögretim-Bilim Hizmet Kolu Çalisanlari Sorunlari ve Çözüm Önerileri Surasi” yapiyoruz.

 

Çalismanin daha anlamli olmasi, daha verimli geçmesi, ülkemizin her yerinde görev yapan tüm egitim çalisanlarini kapsamasi ve ortaya basarili sonuçlar çikarmasi için üç asamali olarak düsünülen suranin ilk asamasi, 5 Aralik 2009’da Il suralari olarak gerçeklestirildi. Kadinlar Komisyonu, Hizmetliler Komisyonu, Memur, Teknisyenler ve Sefler Komisyonu, Ögretmenler Komisyonu, Okul Yöneticileri Komisyonu, Müfettisler ve Sube Müdürleri Komisyonu, Üniversite Idari Personel Komisyonu ve Üniversite Akademik Personel Komisyonu olarak sekiz ayri komisyon çalismasi seklinde gerçeklestirilen il suralarindaki müzakerelerde elde edilenler raporlar, komisyon baskanlari tarafindan 9 Ocak 2010 tarihinde 11 bölgede yapilan Bölge suralarina yansitildi.

 

Bölge suralarinda hazirlanan raporlar, 6/7 Mart 2010’da Ankara’da yapilacak olan Sura Genel Kurulu’nda ele alinacak. Yurt-Kur Çalisanlari Komisyonu’nun da yer alacagi Sura Genel Kurulu’nda ortaya çikacak ‘Egitim çalisanlarinin sorunlari ve çözüm önerileri’ ilgili kurum ve kuruluslara ulastirilacak.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen