Haber
2010-11-04 06:21:37
‘Istege Bagli Din Ögretimi Verilmesi’ Önerimiz Sura’da Uygun Bulundu

18. Milli Egitim Surasi’nda, isteyen anne babalarin, çocuklarina seçmeli din egitimi verilerek ahlaki ve manevi degerlerin korunmasi yönünde tavsiye karari alindi.

 

Sura çalismalarina, Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi Komisyonu raporunun görüsülmesiyle devam edildi. Sura Genel Kurulu’nda, Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi Komisyonu Raporu görüsmelerinde, Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu’nun, “Anayasa’nin 24. maddesinin ‘Din ve ahlak egitim ve ögretimi devletin gözetim ve denetimi altinda yapilir. Din kültürü ve ahlak ögretimi, ilk ve orta ögretim kurumlarinda okutulan zorunlu dersler arasinda yer alir. Bunun disindaki din egitim ve ögretimi ancak, kisilerin kendi istegine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine baglidir’ hükmü geregince, isteyen anne babalarin çocuklarina seçmeli din egitimi verilerek, ahlaki ve manevi degerlerin korunmasi” seklindeki önergesi kabul edildi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin, Anayasa’da yer aldigi gibi ilkögretimin bütün siniflarinin müfredatina eklenmesi yönündeki önergemiz ise kabul edilmedi.

 

Önergelerle ilgili konusan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, tek tip insan yetistiren egitim sistemi yerine, düsünen, karar veren, kendi zekâsiyla hareket eden bir nesil yetistiren sisteme geçilmesi gerektigini söyledi.

 

Sendikaciligi üyelerinin, ülkenin ve insanligin sorunlarini dert edinerek yaptiklarini belirten Gündogdu, üye aidatlarinin yüzde 70’lik kismini egitim sisteminin gelecegi üzerine yapilan çalismalara harcadiklarini kaydetti. Gündogdu, akademik ve süreli yayinlarin yani sira, ulusal ve uluslararasi birçok sempozyum ve toplanti gerçeklestirdiklerini de ifade ederek, “Burada sizlere bu çalismalarimizin ürünü olan basili eserler takdim edildi. Biz, burada bir sey öneriyorsak, bunun çalismasini yapip, öyle geldik. Burada hiç kimse, ‘Ahmet Gündogdu önerdi’ diye ‘evet’ demiyor. Önergelerimizin kabul edilmesi, yapilan çalismanin takdir edilmesi ve karsilik bulmasidir” dedi.

 

Sendika olarak Atatürk’ün belirledigi muasir medeniyet seviyesinin üstünü hedeflediklerini dile getiren Gündogdu, bunun da uluslararasi standartlara uygun egitimle mümkün oldugunu vurguladi. Din egitiminin Avrupa’da tercihe bagli olarak serbest oldugu bilgisini de veren Ahmet Gündogdu, ayni uygulamanin Türkiye’de de hayata geçirilmesini istediklerini belirtti.

 

Gündogdu, kabul edilmeyen önergeleriyle de, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin Anayasa’daki, ‘Din Kültürü ve Ahlak ögretimi ilk ve ortaögretim kurumlarinda okutulan zorunlu dersler arasinda yer alir’ hükmü dogrultusunda verilmesini istediklerini söyledi.  

 

Kabul edilen önergemiz söyle:

18. Millî Egitim Sûrasi Genel Kurulu Divan Baskanligina

Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi Komisyonu’ndan Sûra Genel Kurulu’na gelen raporun Degerler Egitimi Bölümü’ne asagidaki teklifimizin madde olarak ilave edilmesini arz ve teklif ederim.

 

Teklif:

“Anayasanin 24. maddesinin, “Din ve Ahlak egitim ve ögretimi devletin gözetim ve denetimi altinda yapilir. Din Kültürü ve Ahlak ögretimi ilk ve ortaögretim kurumlarinda okutulan zorunlu dersler arasinda yer alir. Bunun disindaki din egitim ve ögretimi ancak, kisilerin kendi istegine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine baglidir” hükmü geregince isteyen anne babalarin çocuklarina seçmeli din egitimi verilerek ahlaki ve manevi degerlerin korunmasi”

Ahmet Gündogdu

Egitim-Bir-Sen Genel Baskani

 

Kabul Edilmeyen Önergemiz ise su sekilde:

18. Millî Egitim Sûrasi Genel Kurulu Divan Baskanligina

Spor, Sanat, Beceri ve Degerler Egitimi Komisyonu’ndan Sûra Genel Kurulu’na gelen raporun Degerler Egitimi Bölümü’nün 14. maddesinin asagidaki sekilde degistirilmesini arz ve teklif ederim.

 

Teklif:

“Degerler egitimi konusunda önemli islev gören Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin, Ilkögretim ve Ortaögretimin tüm siniflarinda; çogulcu bir anlayisla daha etkin olarak okutulmasi”

Ahmet Gündogdu

Egitim-Bir-Sen Genel Baskani

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen