Haber
2010-04-17 07:20:55
‘Masa’ Toplu Sözlesme Hakki ile Anlam Kazanacak

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, toplu sözlesme hakkinin, hak elde etme mücadelesine anlam kazan- diracagini belirterek, mevcut yasayla ricaci konumundan öteye geçemediklerini söyledi.

 

Gündogdu, Memur-Sen Yoz- gat Il Divan Toplantisi’na katilmadan önce bir basin açiklamasi yapti.

 

Yürürlükteki darbe anayasasinin bu ülkenin yükünü çekemedigini, degismesinin vaktinin geldigini kaydeden Gündogdu, 1982 Anayasasi’nin özgürlükler ve çalisanlarin haklari açisindan yetersiz kaldigini, degismesi için sivil toplum olarak bugüne kadar sürekli çagrida bulunduklarini dile getirerek, “Memur-Sen olarak 82 Anayasasi’nin mayinli bölümlerini tespit ettik ve bunu kamuoyuyla paylastik. Yasama, yürütme ve yargi erklerinin kuvvetler ayriliginin tam olarak yerine oturmadigi, devletin yapisinin tanimini yapan; laik, sosyal ve hukuk devleti terimlerinin tarifinde yasanan çeliskilere dikkat çektik” dedi.

 

Anayasa Degisikligi Paketi Yeterli Degildir

Gündemdeki anayasa degisikligi paketinin yeterli oldugunu söylemenin mümkün olmadiginin altini çizen Ahmet Gündogdu, söyle konustu:

“Ancak, pakette yer alan hangi maddeye ‘gerek yok’ diye bakarsaniz, böyle bir madde bulamazsiniz. Biz bu pakette özellikle iki hususu önemsiyoruz. Biri ülkemiz açisindan önemli, biri de sendikal hayatimiz açisindan. Darbecileri koruyan geçici 15. maddenin kaldirilmasini önemsiyoruz. Bundan sonra kimse darbeyi rüyasinda bile göremeyecek. Digeri de, sendikal çalismamizin bir sonucu ve basarisi olan toplu sözlesme hakkinin verilecek olmasidir.”

 

Yasamanin, yürütmenin gölgesinden kurtulmasini, yasama yetkisinin TBMM’de olduguna dair kesin hükümlerin yer almasini ve millet iradesinin TBMM eliyle kullanilacagi hükmünün gelmesini istediklerini ifade eden Gündogdu, HSYK kararlarinda, meslekten men disindaki uygulamalarin yargi denetimine açilmamasinin eksikligine dikkat çekti.

 

Toplu sözlesme hakkinin, hak elde etme mücadelesine anlam kazandiracagini vurgulayan Gündogdu, mevcut yasayla ricaci konumundan öteye geçemediklerini belirtti. Masada anlasilamamasi halinde gidilen Uzlastirma Kurulu kararlarinin uygulanip uygulanmamasinin da hükümetin inisiyatifinde oldugunu hatirlatan Gündogdu, sunlari söyledi:

“Toplu görüsme masasina hükümet adina oturan bakanlarin, verdigi sözleri yerine getirmedigi, altina imza attiklari mutabakat metinlerinin bile uygulanmadigi bir süreç yasadik. Artik toplu sözlesme hakkiyla, Uzlastirma Kurulu’nun kararlari da baglayici olacak. Grev hakkinin olmadigi, kamu çalisanlarina uygulanan siyaset yasaginin sürdügü paketi tam ve mükemmel olarak degerlendirmemiz mümkün degildir. Ancak, simdiye kadar yapilmayan birçok yenilik, degisiklik paketiyle gündemimize gelmis olacaktir.”

 

Ahmet Gündogdu, daha sonra Memur-Sen Yozgat Il Divan Toplantisi’na katildi. Gündogdu, Memur-Sen’in SBN Sigorta ve Sekerbank ile yaptigi Grup Ferdi Kaza Sigortasi hakkinda da bilgi verdi.

 

Toplantiya, Gündogdu’nun yanisira Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Sube Baskanimiz Yusuf Türkmen, Memur-Sen’e bagli sendikalarin baskanlari ve üyeler de katildi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen