Haber
2011-03-04 06:22:42
‘Sarhos Ögretmen’ Model Olamaz

Ögretmenlik, saygin bir mes- lektir. Meslege sayginlik ka- tan, insanlarin beklentile- rinden çok ögretmenlerin davranislaridir. Ögretmenlerin siradan davranislari, meslegin itibarina gölge düsürürken, kendilerini de siradanlastirir. Toplum, ögretmenlerden; si- radan insanlardan beklenen- den daha fazla sorumlu davranis beklemektedir ve bu konuda haksiz da degildir. Ögretmenlik, meslek olarak belki en az kazanç getireni, fakat insani en çok ödüllendirenidir. Toplumun degisim, dönüsüm ve gelisiminde sorumluluk orani en yüksek olan kesim süphesiz ögretmenlerdir. Öyleyse ögretmenler adina hareket ettigini düsünen bazi sendikalar sorunlu degil, sorumlu davranmalidir. Çünkü ögretmenler, toplumun, gelecegi adina umut bagladigi ögrencilerin rol modelleridir.

 

Balikesir’in Bandirma Ögretmenevi’nde ‘alkol alamiyoruz’ diye bazi sendikalarin, yanlarinda ögretmen oldugu ifade edilen bir grupla alkol eylemi yapmalari sonucu basina yansiyan görüntüleri, ögretmenlik meslegi açisindan utanç verici görüntüler olarak degerlendiriyoruz. Okullarda ögrencilere “içki öldürür, sigara süründürür, kumar söndürür” diye ögüt veren ögretmenlerin sözleri ile davranislarinin ayni olmasi beklenir. Ögretmenler arasinda bagimlilik düzeyinde alkol alanlar olabilir, ancak bu durum, ögretmenevinde alkol ticaretini mesrulastirmaz.

 

Bandirma Ögretmenevi’nde Egitim-Sen ve Egitim-Is temsilcileri öncülügünde, aralarinda Ögretmenevi eski Müdürü Haci Akyaz’in da bulundugu bir grubun yaptigi alkol eyleminin, anne-babalari, “Çocuklarimiz bunlara mi emanet!” diye düsündürmemesi beklenemez. Okullararasi spor müsabakalarinda çogunlukla ögrencilerin konaklama merkezi olarak da kullanilan ögretmenevlerinde alkol ticareti, egitimcilerin bitirimhaneye düsmüs görüntü vermesi öteden beri elestirilen bir durumdur. Okullara 100 metre mesafede alkollü içecek bulunduran isyerlerine ruhsat verilmemesindeki mantik ile ögretmenlerin ailece gelip gittikleri yari kamu kurumu niteligindeki ögretmenevlerinde alkol ticaretine firsat veren uygulamalar çelismektedir. Bu, en hafifinden karikatür bir durumdur.

 

Ögretmenlerin sorunlarini dillendirme ve çözüm üretme noktasinda kisirlik yasayanlarin adlarini duyurmak için alkol eylemi yapmalari kendilerine hos gelebilir ama toplum tarafindan tepki ile karsilanmakta, aileler ve ögrencilerce ekranlardan ibretle izlenmektedir.  Yapilan is kepazeliktir. Sergilenen davranislar, sendikaciliktan öte ögretmenleri rencide eden ve ögretmenlik mesleginin itibarini düsüren davranislardir. Egitimcilerin tamamina yakini, ögrencilerin; ögretmenin parmak ucunu degil, ayak izlerini takip ettiginin bilincindedir. Unutulmamalidir ki, egitimciler ögretmenevlerinin pavyon havasina sokulmasina, bu tip provokatif ve ucuz taskinliklara prim vermeyecektir.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen