Haber
2009-06-06 07:19:18
‘SBS Ögrencileri Dershaneye Yönlendiriyor’

Ögretmenler, Seviye Belirleme Sinavi’nin (SBS) ögrencileri dershanelere yönlendirdigini düsünüyor.

 

Egitim-Bir-Sen Stratejik Arastirmalar Merkezi (EBSAM), SBS’nin degerlendirilmesine yönelik bir anket çalismasi yapti. SBS uygulamasinin ilkögretim ögretmenleri tarafindan degerlendirilmesine yönelik gerçeklestirilen ankete 1103 kisi katildi.

 

Ankete katilanlarin yüzde 28’i SBS uygulamasinin kesinlikle gerekli oldugunu, yüzde 21.3’ü gerekli oldugunu, yüzde 21.2’si kismen gerekli oldugunu, yüzde 10.8’i gerekli olmadigini ve yüzde 18.7’si kesinlikle gerekli olmadigini düsünüyor.

 

Arastirmaya katilanlarin yüzde 20.7’si SBS’nin ögrencilerin bilgi düzeylerini kesinlikle ölçmeye yönelik bir uygulama oldugunu, yüzde 29.6’si ölçmeye yönelik bir uygulama oldugunu, yüzde 24.1’i kismen ölçmeye yönelik bir uygulama oldugunu, yüzde 10.3’ü ölçmeye yönelik bir uygulama olmadigini ve yüzde 15.3’ü kesinlikle ölçmeye yönelik bir uygulama olmadigini ifade ediyor.

 

Ögretmenlerin yüzde 6.5’i SBS’nin egitim sistemimize katkisi bakimindan okul disi kurumlara bagimliligi azaltacagini, yüzde 12.6’si okula yönelmeyi artiracagini ve devamsizligi azaltacagini, yüzde 26.8’i ögrencilerin çalisma performansini artiracagini, yüzde 15.5’i bunlarin hepsinin olacagini, yüzde 38.5’i ise hiçbir katkisinin olacagini düsünmedigini belirtiyor.

 

Sinav Stresi Yasiyorlar, Sosyal Yönleri Zayifliyor

Ankete katilanlarin yüzde 34.3’ü SBS’nin ögrenciler üzerinde birakacagi etki bakimindan daha basarili olacagini, yüzde 4.7’si hiçbir etkisinin olmayacagini, yüzde 38.3’ü daha çok sinav stresi yasayacaklarini, yüzde 22.7’si ise sosyal yönlerinde zayiflamaya neden olacagini söylüyor.

 

‘Bu Kadar Çok Sinav Dogru Degil’

Ankete çalismasina katilan ögretmenlerin yüzde 12.4’ü ögrencilerin bu kadar çok sinava tabi tutulmasini kesinlikle dogru buldugunu, yüzde 15.8’i dogru buldugunu, yüzde 23.3’ü kismen dogru buldugunu, yüzde 20.7’si dogru bulmadigini ve yüzde 27.8’i kesinlikle dogru bulmadigini ifade ediyor. Ögretmenler, ilkögretim çagindaki ögrencilerin bu kadar çok sinava tabi tutulmasini dogru bulmuyor, bir kismi ise kismen dogru buluyor.

 

Arastirmaya katilanlarin yüzde 58.1’i SBS’nin ögrencileri kesinlikle dershanelere yönlendirdigini, yüzde 16.6’si dershanelere yönlendirdigini, yüzde 14.3’ü kismen dershanelere yönlendirdigini, yüzde 11’i ise yönlendirmedigini ve kesinlikle yönlendirmedigini düsünüyor. Buna göre, SBS’nin ögrencileri dershanelere yönlendirdigini düsünen ögretmenlerin orani 74.7’dir. Kismen düsünenlerin orani da dikkate alindiginda, ögretmenlerin yüzde 89’u SBS’nin ögrencileri dershanelere yönlendirdigine inaniyor.

 

Ögretmenlerin yüzde 20.3’ü dershaneye gitmeyen ögrencilerin SBS’de kesinlikle basarili olabilecegini, yüzde 26’si basari olabilecegini, yüzde 26.7’si kismen basarili olabilecegini, yüzde 14.3’ü basarili olamayacagini ve yüzde 12.6’si kesinlikle basarili olamayacagini düsündüklerini kaydediyor.

 

Arastirmadaki ögretmenlerin yüzde 19.1’i SBS’nin özel okullara kesinlikle ragbeti artiracagini, yüzde 21.1’i ragbeti artiracagini, yüzde 19’u kismen ragbeti artiracagini, yüzde 30.5’i ragbeti artirmayacagini ve yüzde 10.2’si kesinlikle ragbeti artirmayacagini düsündüklerini dile getiriyor.

 

Ögrenciler SBS Için Dershaneye gidiyor

Yapilan anket çalismasinda ögretmenlere yöneltilen “Sinifinizdaki ögrencilerin yüzde kaçi SBS için dershaneye gidiyor” seklindeki soruya verilen cevaba göre, 6. siniftaki ögrencilerin yüzde 33’ü, 7. siniflarin yüzde 39.3’ü ve 8. siniflarin yüzde 49.3’ü SBS için dershaneye gidiyor. Milli Egitim Bakanligi’nin 2008 yilinda ögrenciler üzerinde yaptigi bir arastirmada, 6. siniflarin yüzde 22.9’u ve 7. siniflarin yüzde 31.3’ü SBS için dershaneye gittikleri ortaya çikmisti. Bu sonuçlara göre, 6. siniflarda yüzde 10.1’lik ve 7. siniflarda yüzde 8’lik bir artis söz konusu. Arastirmaya göre, 2008-2009 örgün egitimdeki 6, 7 ve 8. siniflardaki ögrencilerin yüzde 40.2’sinin SBS için dershaneye gittigi ortaya çikti.

 

SBS’nin Ögrenciler Üzerinde Birakacagi Etkiyi En Aza Indirgemek Için Çalismalar Yapilmalidir

Egitim-Bir-Sen olarak, SBS’nin ögrenciler üzerinde birakacagi etki bakimindan ögretmenlerin düsüncelerinin önemsenmesi gerektigini düsünüyoruz. Ögretmenler SBS’nin ögrencileri daha basarili yapacagini ama bunun yaninda daha çok sinav stresi yasayacaklarini ve sosyal yönlerinde zayiflamaya yol açacagini düsünmektedir. Ögretmenler ögrencilerin bu yasta bu kadar çok sinava tabi tutulmasini dogru bulmamaktadir. Bunlar çok önemlidir. Çünkü ögrenciler gelecekte stresle mücadele eden ve sosyal yönü olmayan yetiskinler olarak toplumda yer alacaklardir. Bu konuda okullardaki rehberlik bölümlerine ve Psikolojik Danisma ve Rehberlik ögretmenlerine çok is düsmektedir. SBS’nin ögrencilerde birakacagi etkiyi en aza indirgemek için çalismalarin ilgili kurumlarca baslatilmasi gerekmektedir.

 

Ögretmenlerin büyük bir çogunlugunu SBS’nin ögrencileri dershanelere yönlendirdigini düsünmektedir. Bu vahim bir durumdur. Veliler çocuklarini dershanelere göndermeye mecbur birakilmaktadir. Ögretmenler arasinda dershaneye gitmeyen ögrencilerin SBS’de basarili olabilecegi görüsü hâkimken, bu kadar çok ögrencinin dershaneye gitmesinin sebeplerinin irdelenmesi gerekir. Bu uygulamanin katsayilari düsürülebilir ya da daha orantili paylastirilabilir.

 

2008-2009 ögretim yilinda örgün egitimdeki 6, 7 ve 8. siniflardaki ögrencilerin yüzde 40.2’si dershaneye gitmektedir. Bu orani rakama dökecek olursak, Türkiye’de 6, 7 ve 8. siniflarda okuyan ögrenci sayisi 4.118.312’dir. Dershanelere giden ögrenci sayisi 1.655.218’dir. Bu rakam geçen yila oranla (sadece 6 ve 7. siniflar için) artmistir ve her yil artarak devam edecektir. Bunun önüne geçmek için acilen önlem alinmasi gerekmektedir. Velilerin sirtina ekstradan dershane ücreti yükü bindirilmemelidir.

 

 Anket Raporunu Görmek Için Tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen