Haber
2009-11-11 06:20:01
‘Toplu Görüsme Primi’nin Ödenmesine Devam Edilmesi Için Girisimlerimizi Sürdürüyoruz

Bilindigi gibi, 2005 yili toplu görüsmeleri sonucunda Kamu Isveren Kurulu ile kamu görevlilerini temsil eden sendika ve konfederasyonlar arasinda imzalanan Muta- bakat Metni’nin 4’üncü maddesindeki, sendika üyesi olan personele aylik 5 YTL ilave ödenmesini saglayacak kararin gereklerinin yerine getirilmesi amaciyla 375 sayili KHK’ye 5473 Sayili Kanun’la Ek 4’üncü madde eklenmistir. Sendika üyesi kamu görevlilerine, sendika üyesi olmalari amaç ve gerekçesiyle ilave ödeme yapilmasini öngören söz konusu maddede, 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu hükümleri uyarinca kamu görevlileri sendikasina üye olup üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anilan kesintinin yapildigi her ay için 5 YTL verilmesini hükme baglamistir. Anilan hükümle birlikte, sendika üyesi kamu görevlilerine 5 TL ödenmeye baslanmistir. Mezkur ödeme, 2008 yilinda 10 TL’ye çikarilmis, 2009 yilinda da 10 TL olarak sendika üyesi kamu görevlilerine maaslariyla birlikte ödenmeye devam edilmistir. 

Cumhuriyet Halk Partisi, bu ödemeye dayanak teskil eden 375 sayili KHK’nin -5473 sayili Kanunun 1’nci maddesiyle eklenen- Ek 4’üncü maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne basvurmus, Anayasa Mahkemesi de, 375 sayili KHK’nin -5473 Sayili Kanunun 1’nci maddesiyle eklenen- Ek 4’üncü maddesini iptal etmistir.

 

Anamuhalefet Partisi CHP’nin, kamu çalisanlarinin özlük haklarinin gelismesi, toplu sözlesme ve grev hakki kazanmasi için memur sendikalarina destek olmasi gerekirken, elindekinin alinmasi için girisimde bulunmasi düsündürücüdür, iyi niyetlilikten uzaktir.

 

Söz konusu yasal düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi de, CHP’nin basvurulari dogrultusunda karar alma teamülünü sürdürerek, memur konfederasyonlarindan görüs almadan kamu çalisanlarinin kazanimlarini iptal etmis ve magduriyete sebep olmustur.

 

Dünyada örnegi bulunmayacak bir sekilde sendikali çalisanin sendikasiz çalisandan daha az gelir elde etmesi çeliskisini ortadan kaldirmak ve toplu sözlesme hakkini fiilen kullanamamaktan kaynaklanan ücrete dair magduriyetleri gidermek ve bordro içeriginde yeni bir kalem olusturmak amaciyla, hayata geçirilen bu uygulama, kamu görevlileri sendikalarinin üyelerine sendika üyesi olmalari kaynakli olarak kazandiklari ilk mali haktir. Bir baska ifadeyle, toplu görüsme primi, sendika üyesi kamu görevlisi ile sendika üyesi olmayan kamu görevlisi arasindaki farkin maas bordrosu üzerindeki ilk yansimasidir.

 

Kamu isçilerinin toplu sözlesme yoluyla elde ettigi hakkin bir benzerinin memurlara çok görülmesi, hakkaniyet ölçülerine sigmamaktadir.

 

Memur-Sen olarak, gerek Maliye Bakanligi gerekse Basbakanlik nezdinde söz konusu ödemenin devamini saglayacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirme yolunda görüsmelerimiz devam etmektedir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen