Haber
2010-11-30 06:22:02
‘Toplu Sözlesme Yasasi Seçimden Önce Çikacak’

Kamu Personeli Danisma Kurulu, Devlet Bakani Hayati Yazici baskanliginda, Basba- kanlik’ta toplandi.

 

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu ile Kamu-Sen Genel Baskani Bircan Akyildiz’in katilip, KESK adina kimsenin katilmadigi Danisma Ku- rulu’nda, Devlet Personel Baskani Mehmet Tekinarslan’la birlikte bazi bürokratlar da hazir bulundu.

 

Danisma Kurulu’nda, 2010 Yili Toplu Görüsmeleri sonucu Konfederasyonumuz Memur-Sen ile Kamu Isveren Kurulu arasinda imzalanan Mutabakat Metni’nde yer alan hususlarda yapilan islemler ele alindi.

 

Imza altina alinan konularin hayata geçirilmesi için simdiye kadar uygulamaya konulan genelge, Kanun Hükmünde Kararname ve yasa çalismalari hakkinda bilgi veren Devlet Bakani Hayati Yazici, toplu görüsmeden toplu sözlesmeye geçisi saglayacak yasal düzenlemelerin seçimden önce yapilacagini söyledi.

 

Bakan Yazici, “Anayasa degisikligi çerçevesinde bundan böyle memurlarin artik toplu görüsme degil, toplu sözlesmeyle mali ve sosyal haklarinin belirlenmesine iliskin anayasa degisikligi de dikkate alinmak suretiyle 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda ya uyum degisikligi yapacagiz ya da yeni bastan bir kanun yapacagiz” dedi.

 

Memur sendikalari ile kamu isveren kurulu arasinda Devlet Personel Baskanligi’ndan da ilgili kisilerin katilimiyla bu senenin ikinci danisma kurulu toplantisini yaptiklarini belirten Yazici, toplantilarda, toplu görüsmelerde karara baglanan, listelenen konularin gerçeklesmesi ve takip süreçlerinin gözden geçirildigini söyledi.

 

Bugünkü toplantida, 28 Agustos 2010 tarihinde sonuçlandirilan toplu görüsme tutanaginda yer alan toplam 40 maddenin ve ayrica toplu görüsme tutanaginda oransal artislar, ek ödeme, aile yardimlari ve sendika üyelik ödentisi gibi konularin gerçeklesme durumlarinin gözden geçirildigini anlatan Yazici, söyle devam etti:

“Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bir sayili listede yer alan konularin tamami yasa çikarilmasi gerekmekte olup, bu konu daha önce Devlet Personel Baskanligi'nin çalismalari çerçevesinde 657 sayili kanunda düzenleme konusu yapilmis, Meclise sunulmustu. Bu torba kanun insallah cuma günü komisyonda görüsülmesine baslanacak ve Bütçe Kanunu Meclis’te görüsülmeden önce bu konulara iliskin düzenlemelerin yasalasmasini bekliyoruz. Toplu görüsmelerde yapmayi taahhüt ettigimiz 1, 2, 3 sayili listeler gözden geçirildi. Ve 5 ayri listenin hemen tamamini bu yasanin çikmasiyla yerine getirmis oldugunu görecegiz.”

 

Anayasa’da kamuda çalisanlara iliskin önemli düzenlemeler yaptiklarini belirten Yazici, “Anayasa degisikligi çerçevesinde bundan böyle memurlarin artik toplu görüsme degil toplu sözlesmeyle mali ve sosyal haklarinin belirlenmesine iliskin anayasa degisikligi de dikkate alinmak suretiyle 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nda ya uyum degisikligi yapacagiz veya yeni bastan bir kanun yapacagiz” seklinde konustu.

 

Bakan Yazici, sendikalarla birlikte çalismalar yaparak nihai bir metin olusturacaklarini bildirdi.

 

Kamu Personeli Danisma Kurulu toplantisini degerlendiren Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise, bu toplantinin asil amacinin toplu görüsme masasinda ele alinamayan, hizmet kollarina has sorunlarin ele alinacagi bir platform olmasina karsilik katildiklari iki toplantida da bunun gerçeklesmedigini söyledi.

 

Gündogdu, “Toplu görüsme masasinda görüsülmeyip, ‘Kamu Personeli Danisma Kurulu’na getirin’ denilen sorunlar, ilgili kurum yöneticilerinin de katilimiyla, Devlet Bakani Hayati Yazici’nin nezaretinde yapilacak toplantiyla çözüme kavusturulacakti. Bu toplantinin amaci buydu. Ancak, simdiye kadar bu gerçeklesmedi. Bu toplanti öncesinde, yetkili sendikalardan hizmet kollarina yönelik sorunlar istenmesine karsin, toplantinin gündem maddesi bile yapilmamistir” diye konustu.

 

Imza altina alinan 2010 Yili Mutabakat Metni’nin hayata geçirilmesi konusunda gösterdigi çabadan dolayi Bakan Yazici ve Devlet Personel Baskanligi’na tesekkür ettiklerini belirten Gündogdu, “2010 Yili Mutabakat Metni’nin uygulanmasina yönelik bir gayret görüyoruz. Bunlar, bizi memnun ediyor. Ancak, Sayin Bakanimizdan, 2008 yili ve öncesi yillara ait Mutabakat metinlerinin de uygulamaya konulmasina yönelik ayni hassasiyeti ve gayreti göstermesini bekliyoruz” dedi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen