Haber
2010-02-13 06:19:45
’70 Bin Sözlesmeli Ögretmenden 70 Bin Dilekçe’ Kampanyasi Baslattik

Bir önceki Milli Egitim Bakani Hüseyin Çelik ve simdiki Bakan Nimet Çubukçu’nun, ‘söz- lesmeli ögretmen görev- lendirmeyecekleri ve mevcut sözlesmelileri de kadroya geçirecekleri’ seklindeki açik- lamalariyla hakli bir beklenti içerisine giren sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçi- rilmesi için, “70 Bin Sözlesmeli Ögretmenden 70 Bin Dilekçe” kampanyasi baslattik. Bu çerçevede, 70 bin ögretmene ulastirmak üzere subelerimize 70 bin dilekçe gönderdik.

 

Sözlesmeli ögretmenlerin imzalayip subelerimiz kanaliyla Genel Merkezimize ulastiracaklari dilekçeler Milli Egitim Bakanligi’na sunulacak.

 

Verilen Sözler Yerine Getirilmedi

Eski Bakan Hüseyin Çelik ve simdiki Bakan Nimet Çubukçu, “sözlesmeli ögretmen görevlendirmeyecekleri ve mevcut sözlesmelilerin de kadroya geçislerinin saglanmasi” ile ilgili görsel ve yazili basina yansiyan demeçlerinde, taahhütlerde bulunmustur. Fakat geçen süre zarfinda sözlesmeli ögretmenlere iliskin vaatler yerine getirilmemis, böylece kuruma duyulan güven sarsilmistir.

 

Hüseyin Çelik, 26/12/2008 tarihinde belli bir plan dahilinde sözlesmeli ögretmenleri kadroya geçireceklerini belirterek, “Türkiye’de 3 hizmet bölgesi siniflandirmasi bulunuyor. 3. hizmet bölgesinde 3 yil araliksiz çalisan, olumsuz sicil almayan, herhangi bir disiplin suçu islemeyen sözlesmeli ögretmenleri bir sinava, degerlendirmeye tabi tutmadan kadroya geçirecegiz” demistir.

 

Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz, 02/07/2009 tarihinde Bakan Nimet Çubukçu’yu makaminda ziyaret etmis, Çubukçu, görüsme sirasinda, “Bundan sonra herhangi bir sekilde sözlesmeli ögretmen talebinde bulunmayacagiz. Bütün ögretmenlerimizi kadrolu olarak istihdam edecegiz” ifadelerini kullanmistir.

 

Sözlesmeli Ögretmenler Hakli bir Beklenti Içine Girdi

Sözlesmeli ögretmenler; önceki Milli Egitim Bakani Hüseyin Çelik ve simdiki Bakan Nimet Çubukçu’nun taahhütlerine güvenmis, lehlerine olacak bir sonuca ulasacaklari yönünde hakli bir beklenti içine girmislerdir.

 

Hakli beklenti, idarenin üzerine düsen bir görevi yerine getirerek bir kimseye belirli bir fayda saglayacagi taahhüdünde bulunmasi halinde, ilgilinin söz konusu taahhüdünün idarece yerine getirilecegini ummasidir. Hakli beklentide, belirli çikarlardan yoksun birakilan birey söz konusudur. Kazanilmis hak gibi, elde edilmis bir hak da mevcut olmadigindan, idarenin insafi devreye girmektedir.

 

Ingiltere, Fransa, Hollanda, Almanya, Isviçre gibi gelismis ülkelerde hakli beklentiler korunmaktadir. Avrupa Birligi’nde, divan, bir kimsenin önceki ya da degistirilen bir düzenlemeye dayanarak elde etmeye çalistigi esasli çikarin kamu yararina asiri derecede zarar vermemesi ve hakli beklentilerin varliginin ispatlanmasi kaydiyla bu beklentileri korumaktadir. Idari makamlarin bir mahkeme karariyla, aksi öngörülmedikçe, hakli beklentiyi bir “hak” varmis gibi korumasi gerekmektedir.

 

Kamu hizmetlerinin olagan isleyisi içinde umulabilecek bir durum vardir ve kamu görevlilerinin geçmisten bugüne, Hüseyin Çelik ve simdiki Bakan Nimet Çubukçu’nun taahhütleriyle hakli beklentiler içine girmesi hizmetin geregidir. Yönetim, yönetim olmaktan kaynaklanan gücünü ve imkanini kullanarak vaatleri yönünde kamu görevlilerinde olusturdugu makul beklentiyi karsilayabilir.

 

“Esitlik Ilkesi”

Bir Anayasa buyrugu niteliginde olan “esitlik ilkesi”, devlet organlarini, özellikle yasama organi ve idari makamlari muhatap almaktadir. Bütün islemlerinde kanun önünde esitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olan devlet organlari, hiçbir zümreyi imtiyazli hale getirip sinifsal ayrimlar olusmasina müsaade edemez. Kanun koyucuya da, kanun uygulayiciya da hitap eden bu ilkeye göre, esitlik ilkesine aykiri düzenlemeler Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edilmistir.

 

Hüseyin Çelik ve simdiki Bakan Nimet Çubukçu’nun söz verdigi gibi, Milli Egitim Bakanligi’nin bünyesine sözlesmeli ögretmen alimindan biran önce vazgeçilmesi ve mevcut sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi için artik gereginin yapilmasini istiyoruz.

 

Kampanyamiz 26 Subat’a Kadar Devam Edecek

Sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda simdiye kadar onlarca basin açiklamasi yaptik, yetkililer nezdinde birçok girisimde bulunduk. Simdi de dilekçe kampanyasi baslatmis bulunmaktayiz. Bu amaçla, 70 bin dilekçeyi, 70 bin ögretmene ulastirmak üzere subelerimize gönderdik. Subelerimiz, dilekçeleri 70 bin sözlesmeli ögretmene ulastiracak. Sözlesmeli ögretmenler tarafindan imzalanacak dilekçeler, Genel Merkezimiz vasitasiyla Milli Egitim Bakanligi’na sunulacaktir. Bakanligin dilekçelerimize olumlu cevap vermemesi durumunda dava açacagiz.

 

’70 Bin Sözlesmeli Ögretmenden 70 Bin Dilekçe’ kampanyamiz 26 Subat 2010 tarihine kadar devam edecektir.

 

 Dilekçe için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen