Haber
2011-03-23 06:22:53
“Sorusturmaci ile Cezayi Veren Kisi Ayni Olamaz”

Ankara 12. Idare Mahkemesi, üyemizin 1/30 oraninda ayliktan kesme cezasinin iptali için açtigimiz davayi karara baglayarak, dava konusu cezayi iptal etti.

 

Mahkeme, sorusturmaci ile dava konusu disiplin cezasini veren kisinin ayni olmasinin tarafsizlik ilkesini zedeledigine, bu yönüyle dava konusu islemde hukuka uyarlik bulunmadigina hükmetti.

 

Ankara 12. Idare Mahkemesi’nin kararinda su ifadeler yer aldi:

“…Idari yargi yerlerinin görev alani içerisinde bulunan ve özellikle disiplin hukukunda ilgililerin suçlandiklari hususlarda tanik ifadeleri alinip bunlarin olaya iliskin olarak temin edilebilen delillerle somutlastirilmasi sorusturma yöntemi ile mümkün olmaktadir. Yazililik ilkesinin geçerli oldugu Idari Yargilama Usulünde açilan bu sorusturmalar sonrasi düzenlenen sorusturma rapor ve raporlari idari yargi yerleri açisindan en önemli yargisal malzemeler arasinda bulunmaktadir. Bu yargisal malzemelerin yargilama süresinde dikkate alinabilmesi ve yargilamayi yapan yargi yerlerinin sorusturma raporuyla saptanan hususlari kararina dayanak yapabilmelerinin temel kosulu ise bu raporlarin tarafsiz olarak hazirlanmis olmasina baglidir…

 

Davacinin savunmasini alarak disiplin cezasi verilmesini öneren sorusturmaci ile dava konusu disiplin cezasini veren kisinin ayni kisi oldugu anlasilmakta oldugundan, bu durumun yukarida deginilen tarafsizlik ilkesini zedeledigi açik olup, bu yönüyle dava konusu islemde hukuka uyarlik bulunmadigi gibi, kademe ilerlemesi gerektiren bir fiilin sübuta erip ermedigi ve sübuta ermesi halinde bir alt ceza verilmemesi hususlarinda karar verme yetkisi disiplin kuruluna ait oldugundan, bu yetkinin disiplin amiri tarafindan kullanilmasinda da isabet görülmemistir…”

 

 Ilgili mahkeme karari için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen