Haber
2010-11-12 06:21:56
ABD Heyetinden Sendikamiza Ziyaret

Amerika Birlesik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiligi Iç Siyasi Isler Sefi ve Çalisma Atasesi Laura H. de Otalvaro, Politika Memuru Berna Keen ve Süheyla Tayla, sendikamizin egitimle ilgili görüslerini ög- renmek amaciyla Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’yu makaminda ziyaret etti.

 

ABD Heyetine ‘Furkan’ Sitemi

Ahmet Gündogdu, ziyaretten memnuniyet duydugunu ifade ederek, sözlerine basladi. Israil askerlerinin, Filistin’e insani yardim götüren Mavi Marmara Gemisi’ne yaptigi baskin sonrasinda sessiz kalan Obama yönetimine kirgin olduklarini belirten Gündogdu, gemide bulunan yardim gönüllülerinden biri olan 17 yasindaki ABD vatandasi Furkan’in vurularak sehir edildigini, ancak buna sessiz kalinmasina anlam veremediklerini söyledi.

 

Gündogdu, görüsmede, ülkemizde yasanan basta 28 Subat süreci olmak üzere egitimi etkileyen, egitimi ilgilendiren önemli konular ve buna bagli olarak 18. Millî Egitim Sûrasi’na katkilarimiz hakkinda açiklamalarda bulundu.

 

28 Subat Süreci Mesleki Egitime Büyük Zarar Verdi

Cumhuriyet öncesinden baslayarak egitim sisteminin kendini sürekli yeniledigini, gelistirdigini, ancak 28 Subat 1997 tarihli postmodern darbenin bu yenilesme ve gelismeye müdahale ettigini, egitimin yol haritasini çizmesi gereken bilim, akil ve pedagojinin bu sürecin etkisiyle hiçbir sekilde dikkate alinmadigini kaydeden Gündogdu, ögrenciler, üniversite giris sinavlarinda ayni sorulara tabi tutuldugu halde, üniversiteye yerlestirmede ögrencilere, okul türüne göre islem yapilarak meslek liselilerin önüne izahi mümkün olmayan bir katsayi engeli getirildigini ve adaletsiz bir uygulama ile çok sayida ögrencinin egitim hakkinin engellendigini dile getirdi.

 

Imam Hatip liselerinin önünü kesmek maksadiyla sekiz yillik kesintisiz egitimi dayatanlarin ve o dönemde YÖK’ün basinda bulunanlarin, bilimi ve bilim adamligini bir kenara koyarak, 28 Subat dayatmacilarina adeta ‘emredersiniz’ diyerek, sürecin maksadinin hasil olmasinin yani sira meslek liselerinin büyük zarar görmesine, çiraklik egitiminin tamamen bitirilmesine sebep olduklarini anlatan Gündogdu, sanayide hiçbir isyerinin 15-16 yasina gelmis bir genci çirak olarak almayacagini, almadigini, bu yasa gelen gencin bir ustanin yaninda meslek ögrenmesinin çok zor oldugunu vurguladi.

 

Egitimin Kesintili Olmasinin Yararli Olacagi Görüsündeyiz

Gündogdu, Egitim-Bir-Sen olarak, gençlerin ilgi ve yetenekleri dogrultusunda egitim almasindan yana olduklarini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bunun için ülkemizde halen sekiz yil olan zorunlu egitim, bir yil okulöncesi olmak üzere 13 yil olabilir diyoruz. Okulöncesi bir yildan sonra ilk dört yilda temel egitim, ikinci dört yilda yönlendirme ve ortaögretime hazirlik egitimi, son dört yilda ise ortaögretim verilmesi seklinde uygulanacak bir sistemin çok daha yararli olacagi görüsündeyiz. AB ülkelerindeki genel ve mesleki egitime denklik saglayacak bir yapilanmanin gerçeklesmesi, egitim sistemimiz açisindan çok önemlidir. 18. Milli Egitim Surasi’nda bu yönde vermis oldugumuz bir önerge, sûra delegelerinin büyük çogunlugunun destegiyle kabul edilmistir.”

 

Ögretmenlere Deger Veren Bir Anlayis Sergiledik

“Ben ve arkadaslarim Sûra Komisyonlari’na ve Sûra Genel Kurulu’na aktif olarak katilarak, gerek komisyonlarda gerekse Sûra Genel Kurulu’nda verdigimiz önergelerle, önergelerimizin gerekçelerini de ortaya koyarak birçok önemli kararin alinmasina katkida bulunduk” diyen Gündogdu, “Çok sayida karsi çiktigimiz, iptal edilmesini sagladigimiz komisyon kararlari da oldu. Elbette demokratik bir ortamda itirazlarimizin kabul görmedigi kararlar da olmustur ve bu da bize göre demokrasinin güzelliklerindendir. Tüm ögretmenlerin bir plan çerçevesinde sözlesmeli statüye geçirilmesi seklinde komisyon karari olarak Sûra Genel Kurulu’na gelen maddeye itiraz niteliginde verdigimiz bir önergeyle, ‘ögretmenligin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalismalara hiz verilmeli; ögretmen istihdaminda kadrolu, sözlesmeli, ücretli, vekil ögretmenlik gibi farkli uygulamalara son verilerek tüm ögretmenlerin kadrolu ögretmen olarak istihdami saglanmali, mevcut sözlesmeli ögretmenler kadroya geçirilmeli; ögretmen açigini kapatmak için 150 bin ögretmen atamasi yapilmali ve katki düzeyi yüksek ögretmenler ödüllendirilmelidir. Ayrica zorunlu hizmet alanlarindaki egitim kurumlarinda görev yapan egitim çalisanlarina zorunlu bölge hizmet tazminati ödenmelidir’ seklinde bir düzeltmenin yapilmasini sagladik.  Ortaögretimde Milli Güvenlik dersi diye bir dersimiz var ve bu ders, muvazzaf subaylar tarafindan verilir. Biz, ögretmenlerimizin bu dersi verebilecek yeterlilikte olduguna inaniyoruz. Sûranin ilgili komisyonunda, bu dersin Tarih, Sosyal Bilgiler veya Vatandaslik dersi ögretmenleri gibi brans ögretmenleri tarafindan verilmesinin daha dogru olacagini teklif ederek, kabulünü sagladik. Ögretmenlerimizi, egitim yöneticilerimizi incitecek kararlarin alinmasina elimizden geldigi kadar engel olmaya çalistik ve egitim çalisanlarinin maddi anlamda gözetilmesinden yana önemli kararlarin alinmasinin öncüsü olduk” seklinde konustu.

 

Degerler Egitimini ve Egitimde Degerleri Önemsiyoruz

Yüzde 99’u Müslüman olan ülkemizde Islam Dini açisindan bir kisim degerlerimiz oldugu gibi, önemsedigimiz ve egitimde dikkate alinmasi gereken evrensel bazi degerlerin de olduguna dikkat çeken Ahmet Gündogdu, “Bu degerlerin egitim programlarinda, egitim kurumlari araciligiyla verilmesi gerektigine inaniyoruz. Aksi halde bu boslugun ehil olmayan kisi veya kurumlarin eliyle doldurulmasi gibi bir durum söz konusu olacaktir. Anayasa’nin 24. maddesinde, ilkögretim ve ortaögretim kurumlarinda zorunlu ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkögretimin tüm siniflarinda, çogulcu bir anlayisla verilmesine yönelik verdigimiz önerge, Sûra Genel Kurulu’nda kabul edilmedi. Ögrenci velilerinin istegi dogrultusunda çocuklara seçmeli Din Egitimi dersi verilmesine yönelik verdigimiz önerge ise kabul edildi” dedi.

 

Egitim-Bir-Sen’in, egitimin niteliginin artirilmasina yönelik yaptigi bilimsel toplantilardan da örnekler veren Gündogdu, heyete, Memur-Sen’in ve Egitim-Bir-Sen’in yayinlarindan olusan bir set hediye etti. Hediye edilen kitaplari memnuniyetle inceleyen heyetten Berna Keen’in, verilen dokümanlardan Memur-Sen’in ve Egitim-Bir-Sen’in çok çalisan kurumlar oldugunun anlasildigini belirterek, ögrencilerin gerek ortaögretime gerek yüksekögretime geçiste hazirlik kurslarinin verildigi dershanelerin durumunun ne olacagini merak ettigini söylemesi üzerine Gündogdu, 18. Milli Egitim Surasi’nda yaptigi ilk konusmada, Türkiye’nin dershane sorunundan kurtulmasi gerektigini dile getirdigini hatirlatarak, “Egitim sisteminin merkezinde insan olmalidir. Egitim sisteminin temel amaci, arkadasini elemek degil, bunun aksine evrensel degerlere sahip iyi insan yetistirmektir” ifadelerini kullandi.

 

Etyemez: Sorunlarin Çözümü Egitim Sistemine Iliskin Önerilerden Geçmektedir

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez de, dershaneyi konusmanin sonucu konusmak oldugunu, oysa egitim sisteminin sorunlarinin çözümünün sisteme iliskin önerilerden geçtigini, bu nedenle egitim sistemindeki yönlendirmenin mercek altina alinmasi gerektigini dile getirerek, söyle konustu:

“Yönlendirme ve ortaögretim hazirlik sisteminin temel esprisi, sinavlari ortadan kaldirmak, egitim sistemindeki tikanmanin önünü açmaktir. Bu, tamamen bilimsel yaklasimlarla ortaya konulmustur ve egitim sisteminde birçok sorunu ve tartisma konusunu ortadan kaldiracaktir. Onun için egitimde kademelendirme sistemini önerdik.”

 

Etyemez, ikili ögretimden vazgeçilmesini, okullara genel bütçeden pay ayrilarak okul bütçelerinin olusturulmasini, okullardaki karar süreçlerine veli ve ögrencilerin etkin katiliminin saglanmasini savunduklarini sözlerine ekledi.

 

Sura’da Alinan Kararlarin Takipçi Olacagiz

ABD Ankara Büyükelçiligi Iç Siyasi Isler Sefi ve Çalisma Atasesi Otalvaro’nun, Sura’da alinan kararlarin hemen uygulamaya girmesinin mümkün olup olmadigina yönelik sorusu üzerine Ahmet Gündogdu, Sura kararlarinin tavsiye niteliginde oldugunu, yürürlüge girmesinin siyaset kurumunun, daha dogrusu Bakanligin tasarrufunda oldugunu ve bunun için bir kisim yasal düzenleme gerekebilecegini kaydetti.

 

Gündogdu, Sura kararlarinin uygulamaya konulmasinin takipçisi olacaklarini, çünkü söz konusu Sura’ya büyük bir emek ve kaynak harcayarak hazirlik yapildigini, 800 bin egitim çalisani ve 15 milyon ögrencisi ile birçok ülke nüfusundan daha fazla olan bir egitim sistemi için, alinan kararlari takip etmemelerinin mümkün olmadigini vurguladi.

 

Imamlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersine Girebilmeli mi?

Berna Keen’in, medyada laik-antilaik gibi çok tartisilan bir konu oldugu, okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmeni olmadigi zaman bu derse imamlarin girdigi, ancak imamlarin formasyonunun olmadigi yönündeki sorusuna karsilik Gündogdu, “Iki tür yeterlilikte imam var. Bunlardan birincisi Ilahiyat Fakültesi mezunu imamlar, ikincisi ise Imam Hatip Lisesi mezunu olanlar. Ilahiyat Fakültesi mezunu imamlar ayni zamanda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ögretmenligi formasyonuna sahip kisilerdir. Bu imamlarin aldiklari egitimde formasyon zaten vardir ve dolayisiyla bu derse girmelerinde herhangi bir sakinca yoktur. Imam Hatip Lisesi mezunu imamlarin zaten bu derse girmeleri söz konusu degildir” diye konustu.

 

Gündogdu, Otalvaro’nun, son zamanlarda gazetelerde yer alan ‘Kürtçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasi’ konusundaki Egitim-Bir-Sen’in görüsünü sormasi üzerine, “Egitim-Bir-Sen olarak, bilim dilinin, egitim dilinin Türkçe olmasini istiyoruz. Ülkemizin zenginligi ve güzelligi olarak bildigimiz tüm kültürel degerlerin korunmasini, gelistirilmesini istedigimiz gibi, seçmeli olmak kaydiyla bütün dillerin ögretilmesini de savunuyoruz” karsilik verdi.

 

Görüsmenin basinda Sehit Furkan için yapilan siteme karsilik veren Otalvaro, Kayseri’ye sik sik gidip Furkan’in ailesi ile görüstüklerini, Obama yönetiminin de hazirlanmakta olan raporu bekledigini belirtti.

 

Görüsmede, Memur-Sen Genel Egitim ve Dis Iliskiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ve Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas da hazir bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen