Haber
2010-01-01 06:20:15
Açilimlar, 2010 Yilinda Atilim ve Kazanima Dönüssün

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, 2009 yilinda bas- layan açilimlarin 2010 yilinda atilim ve kazanimlara dönüs- mesini istediklerini söyledi.

 

2009 yili degerlendirmesi ve 2010 yilina ait beklentileriyle ilgili bir açiklama yapan Ahmet Gündogdu, 2009 yilinin ekonomik kriz, Ergenekon Terör Örgütü Davasi, Islak Imza, Kafes Plani, Domuz Gribi, ‘Parti kapatma’ davalari, Demokratik Açilim gibi tartismalarin esliginde geride birakildigini bildirdi.

 

Gündogdu, 2009 yilindaki gelismelerin, ekonomik krizden etkilendigini iddia eden bankalarin aksine, kamu çalisanlari için özellikle mali haklar yönüyle kayiplara sebep oldugunu ifade etti.

 

2009 yili toplu görüsmelerinde, temel talep olarak toplu görüsme masasina getirdikleri ‘Toplu Sözlesme ve Grev Hakki’nin siyasi iktidar ve Kamu Isveren Kurulu’nun olumsuz tutumlari sebebiyle gerçeklesmedigini hatirlatan Gündogdu, “Bu duruma karsilik olarak, toplu sözlesme imzalanmasi için gereken zemin olusturulmadigi takdirde, 2010 yilindaki toplu görüsmelere katilmayacagimizi deklare ettik. Bu anlamda 2009 yili, Konfederasyonumuzun toplu görüsme masasina son kez oturdugu yil olacaktir. 2010 yilinda mali ve özlük haklarini toplu sözlesmeyle belirlemek disindaki hiç bir seçenegi kabul etmeyecektir” dedi.

 

Açilimlar, Atilima Dönüstürülmeli

2009’un, açilimlarin her zeminde yogun olarak tartisildigi, raporlarin hazirlandigi, görüslerin yüksek sesle dile getirildigi yil oldugunu kaydeden Gündogdu, bütün açilimlarin TBMM merkezli olmasiyla basari saglanacagina dikkat çekti.

 

Kamu görevlilerine siyaset hakki taninmadikça, demokratiklesme sürecinin açilim asamasinda kalacaginin altini çizen Gündogdu, “Memur-Sen olarak,  2010 yilinin, kamu görevlilerinin projeleriyle, önerileriyle ve birikimleriyle siyasi partileri ve siyaset kurumunun çözüm üretme özelligini zenginlestirecekleri gerçegine dayanarak siyaset hakkina sahip oldugu yil olmasini istiyor ve bekliyoruz” seklinde konustu.

 

Toplu Görüsme Primi Magduriyeti Giderilmeli

Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmeden kaynaklanan güçleriyle sendika üyesi kamu görevlilerine mahsus ilk kazanimi olan toplu görüsme priminin CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptigi basvuru sonucu iptal edildigini hatirlatan Gündogdu, siyasi iktidarin, toplu görüsme priminin iptalinin olusturdugu magduriyetin giderilmesine yönelik olarak sunduklari seçenekleri dikkate alarak yeni bir düzenleme yapmasini istedi.

 

Saglikta Katilim Payi Kaldirilmali

Hükümetin, ekonomik krizin faturasini kamu çalisanlarina çikarmaya çalistigini ifade eden Gündogdu, tedavi katilim payi uygulamasinin da bunun örneklerinden oldugunu bildirdi. Memur-Sen olarak, tedavi katilim payi uygulamasinin iptali için dava açtiklarini anlatan Gündogdu, iktidarin da, yargi sürecinin tamamlanmasini beklemeksizin katilim payi uygulamasina son vermesini talep etti.

 

Ek Ödemede Artis Yapilmali

‘Esit ise esit ücret’ anlayisiyla hayata geçirilen ek ödeme uygulamasinda hükümetin taahhütlerine uymasi çagrisinda bulunan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, 2008 yili Mutabakat Metni geregince, 2012 yilinin ilk alti ayinin sonuna kadar ek ödeme oranlarinda hangi tarihlerde ve ne miktarda artis yapilacagina yönelik bir takvim açiklanmasini istedi.

 

4/B ve 4/C’liler Kadroya Geçirilsin

Kamuda farkli türdeki istihdamlarin sona ermesi taleplerini tekrarlayan Gündogdu, kamu görevlisi istihdaminda asil ve temel olanin 4/A, yani kadrolu memur statüsü oldugunu dile getirerek, bu kapsamda, halen 4/B ve 4/C statüsünde istihdam edilen bütün kamu görevlilerinin 4/A statüsüne geçirilmesini talep etti.

 

Asgari Ücret ve Issizlik

Açiklanan 577 TL’lik asgari ücretin hayal kirikligina sebep oldugunu söyleyen Gündogdu, “Memur-Sen’in 2009 Kasim arastirmasina göre açlik siniri 873 TL, yoksulluk siniri ise 2.343 TL’dir. Belirlenen asgari ücret, açligi gidermeye yetmeyecektir” dedi.

 

Ekonomik kriz sonrasi artan issizlige karsi, daha önce de gündeme getirdikleri istihdam konusunda hükümete çagrisini yineleyen Gündogdu, sunlari kaydetti:

“Açiklanan yüzde 13,4’lük issizlik orani, bizim gibi genç nüfusa sahip ülkeler açisindan bir risk olusturmaktadir. 2010 yili istihdam yili ilan edilmelidir. Bütçe Kanunu’yla kamu kurum ve kuruluslarina getirilen istihdam sinirlamalari kaldirilmali, bütçe ve mali disiplin gibi gerekçeler üretilerek ihtiyaç duyulan kadrolara atama yapilmasinin önüne geçilmemelidir.”

 

2010 Yilindan Umutlu Olmak Istiyoruz

Memur-Sen olarak, yasanilan bütün sorunlara ragmen gelecege umutla baktiklarini dile getiren Gündogdu, 2010 yilina iliskin beklentileriyle ilgili sunlari söyledi:

“Inancimiz ve istegimiz, 2010 yilinin ülkemiz açisindan devlet kurumlari arasinda uyumun saglandigi, çifte standartli ve siyasallasmis yargidan kurtuldugu, milli egemenligin tam anlamiyla hayat buldugu, demokrasinin bütün kurum ve kurallariyla hayata geçirildigi; sivil, demokratik, sosyal hukuk devletinin bütün unsurlariyla milletine hizmet ettigi, terörün sona erdigi ve kardesligin hâkim oldugu bir yil olmasidir. Bu isteklerin gerçeklesmesi için yapilmasi gereken, sivil ve demokratik bir Anayasa yapmaktir. Bu duygularla yeni yilin, ülkemiz ve insanlik için baris, sevgi, huzur ve hosgörü getirmesini diliyoruz.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen