Haber
2013-09-02 07:42:35
“Adalet Yerini Bulsun, Darbecilere İbret Olsun”

Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısı sonrası açıklanan bildiriyle siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen ‘postmodern darbe’nin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, açtığı tahribatın telafi edilemediğini ifade ederek, “Çağdışı kılık kıyafet dayatması kalkmadığı müddetçe 28 Şubat devam ediyor demektir. 28 Şubat’lar ve darbecilerle mücadelede güçlü irade, mağdurların haklarında toptan iade istiyoruz. 28 Şubatların, 12 Eylüllerin, 12 Martların ve 27 Mayısların bir daha yaşanmaması adına darbelerle millete bedel ödetenlerin de yaptıkları hukuksuzlukların ve derebeyliklerinin bedelini ödemelerini, mağdurların haklarının ve itibarlarının iadesini, darbe dönemi mevzuatının tamamının kaldırılmasını; milletin ortak beklentisi olan hak ve özgürlüklerin öne çıktığı, bireyin merkeze alındığı, vatandaşını tanımlayan değil, tanıyan yeni bir anayasanın bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi. 

Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu, Başkent Kadın Platformu Derneği, İlk-Der ve Ye-Kad temsilcileriyle birlikte, 28 Şubat davasının görülmeye başlandığı Ankara Adliye Sarayı önünde kitlesel basın açıklaması yaptı.

“Adalet Yerini Bulsun, Darbecilere İbret Olsun”, “Çevik Bir Hareketle Kurtulmasınlar Sakın”, “16 Yıllık Mağduriyetimiz 1000 Yıla Bedel, Haklarımızın Tamamı İade Edilsin” pankartlarının taşındığı ve “Paşaların Tankı Yıldıramaz Halkı”, “Darbeciler Halka Hesap Verecek” sloganlarının atıldığı eylemde ortak bildiriyi okuyan Safiye Özdemir, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Bugün, kendi vatandaşına zulüm etmiş, toplum mühendisliğine soyunmuş askeri vesayetin yargılandığına şahit oluyoruz. 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan MGK toplantısı sonrası açıklanan bildiriyle siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen ‘postmodern darbe’nin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, açtığı tahribat, ne yazık ki, telafi edilememiştir. Postmodern darbe, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon raporunun tespitine göre, millete 381 milyar dolarlık bedel ödetmiş, oluşturduğu etki nedeniyle kamu açıkları marifetiyle devlete 7 yılda 75 milyar dolar faiz yükü getirmiştir. Darbecilerin, dini inancının gereğini yerine getiren kamu çalışanlarına yaptığı zulümler milletimizin hafızasında hâlâ tazeliğini korumaktadır” şeklinde konuştu.

Milli Güvenlik Kurulu’nun dayatmasıyla gerçekleştirilen 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle imam hatip okulları ve meslek liselerinin ağır yaralar aldığını, üniversite sınavlarında meslek lisesi mezunlarına uygulanan haksız katsayı uygulamasıyla mesleki eğitimin baltalandığını, uygulanan başörtüsü yasağı nedeniyle üniversite kapılarının nizamiyeye, kampüslerin ise kışlaya dönüştürüldüğünü kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:

“Sadakat yarışına soktukları bilim adamlığından nasipsiz rektörler vasıtasıyla üniversitelerde ikna odaları adı altında imha süreçleri yaşatılmış, kendini paşa zannedenler eğitim müfettişlerine brifing vererek eğitimde başörtülü avı başlatmış, düzmece dosyalar marifetiyle binlerce öğretmen Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla meslekten ihraç edilmiş, Kur’an eğitimine yaş sınırı konularak kurslar kapatılmış, Milli Güvenlik derslerine giren bazı darbeciler eliyle okullarda terör estirilmiştir. Dönemin hükümetini istifaya zorlayan, yargıya müdahale eden, tüm toplumu denetim altına almaya çalışan, kamu kaynaklarını hortumlayan, temel hak ve özgürlükleri ihlal ederek, hukuku çiğneyerek yaptıkları fişlemeler ve dışlamalarla binlerce insanın hayatını zehir eden darbeciler ve suç ortaklarının millete ödettiği bedellerin unutulması asla mümkün değildir. Bin yıl sürecek diye müstağni ve mütekebbir bir edayla topluma tehdit savuranların halka ödettiği bedellerin karşılığı ödetilmeden, hortumlayarak batırdıkları bankaların ve iç ettikleri kamu kaynaklarının iadesi sağlanmadan, haksız elde ettikleri kazançlarla sürdükleri saltanatlar sonlandırılmadan, darbecilerin ‘pardon’ demesi masumiyet nişanesi olarak görülmemeli, ‘Çevik Bir’ hareketle salıverilmemeli ve yaptıkları zulümler mübah sınıfına asla sokulmamalıdır.”

Bugün gelinen noktada, katsayı engeli ve üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması, kesintisiz eğitimden kesintili eğitime geçiş, Milli Güvenlik Dersi’nin kaldırılması, Kur’an eğitimine yaş sınırının kaldırılması, inancı dolayısıyla YAŞ kararları ile meslekten ihraç edilenlerin ve kamu kurum ve kuruluşlarından atılanların görevlerine iadesi gibi önemli adımların atıldığını ve ‘bin yıl sürecek’ denilen darbenin izlerinin 16 yıl içerisinde önemli ölçüde temizlenmeye çalışıldığını dile getiren Özdemir, “Kamudan, çalışma hayatından dışlanan, mesleğinden atılan biz kadınlara 16 yıldır yaşadığımız mağduriyet adeta 1000 yıl gibi gelmiştir. Yaşadığımız sıkıntılar, ödediğimiz bedeller kitaplaştırılmış ve ciltler dolusu kitaplar haline gelmiştir. 28 Şubat’ın temel taşlarından biri olan ‘Başörtü yasağı’ bugün hâlâ yerli yerinde duruyor. Darbe ürünü kılık kıyafet yönetmeliğinin kaldırılmasını istiyoruz. Biz Memur-Sen olarak bu yönde ‘12 milyon 300 bin’imza toplayarak ‘Sivil İtaatsizlik’ eylemini başlattık. Hükümetin de bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz. Çağdışı kılık kıyafet dayatması kalkmadığı müddetçe 28 Şubat devam ediyor demektir. 28 Şubat’lar ve darbecilerle mücadelede güçlü irade, mağdurların haklarında toptan iade istiyoruz” diye konuştu.

Gelişmiş bir Türkiye için bireysel özgürlüklerin önünün açılması gerektiğini vurgulayan Safiye Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

“28 Şubatların, 12 Eylüllerin, 12 Martların ve 27 Mayısların bir daha yaşanmaması adına darbelerle millete bedel ödetenlerin de yaptıkları hukuksuzlukların ve derebeyliklerinin bedelini ödemelerini, mağdurların haklarının ve itibarlarının iadesini, darbe dönemi mevzuatının tamamının kaldırılmasını; milletin ortak beklentisi olan hak ve özgürlüklerin öne çıktığı, bireyin merkeze alındığı, vatandaşını tanımlayan değil, tanıyan yeni bir anayasanın bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.”

Özdemir’in ardından, Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Başkent Kadın Platformu Derneği Başkanı Nesrin Semiz, Ahde Vefa Platformu adına mağdur Tayyar Tercan, Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, 28 Şubat mağdurlarından Hüda Kaya, Yakup Köse ve müşteki avukatlarından Müşir Deliduman da birer konuşma yaptı.  

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen