Haber
2011-08-09 07:24:11
Afrika’ya Yardimlarimizi Sürdürüyoruz

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, iftar davetlerine son verilmesi çagrisina destek vererek, “Türkiye’de ortalama ücret ödeyerek yaptigimiz bir iftar ile Afrika’da 17 kisi hiç degilse bir ögün bayram edebiliyor” dedi.

 

Kizilay Genel Baskani Tekin Küçükali ise, Afrika’da 90 günde 29 bin çocugun açliktan öldügünü belirterek, “Insanlarin güzellesmek için bir yilda harcadigi para 160 milyar dolar. 100 tane Somali’yi ayaga kaldirir” diye konustu.

 

Ahmet Gündogdu, toplanan 40 bin TL’lik yardim çekini, Kizilay Genel Baskani Tekin Küçükali’ye makbuz karsiligi teslim etti. Düzenlenen törende konusan Gündogdu, Memur Sen’in genel merkez ile il ve ilçelerindeki iftarlarini iptal ederek, ‘Insanlik Ölmedi, Yardimlar Afrika’ya kampanyasi baslattigini hatirlatti. Gündogdu, “Ilk olusturdugumuz 80 bin TL’lik yardimi IHH ve Kimse Yok Mu vakif ve derneklerimize bagislayarak kampanyanin startini vermistik. Bugün de 40 bin TL’lik yardimi temsili olarak Sayin Genel Baskanimiza takdim edecegiz. Genel merkezler olarak 200 bin TL’lik bir iftar maliyeti ile baslattigimiz Afrika’ya yardim kampanyasi, il ve ilçelerimizden gelen haberlerle su anda 450 bin TL’yi geçmis durumdadir” seklinde konustu. Gündogdu, bu rakamin bayrama kadar 1 milyon TL’nin üzerine çikmasini beklediklerini dile getirdi.

 

 

Kizilay’in olumsuz imajinin yok oldugunu, basarili yardim kampanyalarina imza attigini kaydeden Gündogdu, son olarak Afrika için toplanan yardimlarin bölgeye ulasmasi ile bir bayram havasi yasandigini söyledi. Afrika ile tarihsel iliskilere de deginen Gündogdu,  “Emperyalistler sömürmek için ülkelere yolculuk ederken, ecdadimiz o gün de yardim için, baris için oralara ulasmislar. O zaman bugün Türkiye’nin soyundugu bu erdemli hareket, mirasa  sahip çikmaktir. Insanligin ölmedigini, insanlik ailesinin fertleri olarak ortaya koymaktir” ifadelerini kullandi.

 

Memur Sen’in bu hareketinin, diger sivil toplum kuruluslari için örnek teskil ettigini belirten Gündogdu, “Siyasetçilerimizin ‘iftarlar hala neden yapiliyor, neden iptal etmiyorsunuz?’ diye iftar yapan kuruluslara en üst perdeden çagrilarda bulunmasi gibi yaklasimlar bu yolumuzun dogrulugunu gösteriyor” dedi.

 

Yardim çagrisinda bulunan Gündogdu, “Türkiye’de ortalama ücret ödeyerek yaptigimiz bir iftar ile Afrika’da 17 kisi hiç degilse bir ögün bayram edebiliyor” diye konustu. Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi: “Bizim bir kararimiz da, oralarda yetimhane ve okullar açilmasina öncülük etmekti. Ama yetimhane ve okul açmak için önce çocuklari ve yetimleri yasatmak lazim. Simdi yetimleri ve çocuklari yasatmak zamani.”

 


Küçükali: Evcil Hayvanlar Için Harcanan Para 30 Tane Somali’yi Ayaga Kaldirir

Kizilay Genel Baskani Tekin Küçükali ise, Afrika’da, özellikle de Somali’de yasanan açlik sikintisinin boyutlarina dikkat çekti. Somali’nin inandigimiz degerler açisindan da önemli oldugunu dile getiren Küçükali, “Hicretten evvel Müslüman olan bir ülke. Ama bugün hem açlikla karsi karsiya  hem de iç kargasadan dolayi bir can korkusu yasiyor” seklinde konustu. Bölgede, özellikle çocuklarin ölüm riski ile karsi karsiya olduguna isaret eden Küçükali, söyle konustu:

“Biz 2008 yilinda Dünya Gida Örgütü’ne alarm vermistik. Ama gördük ki, Somali’yi Afrika’nin disinda tutmuslar. Simdi ‘Somali’yi yanlis planladik’ diye de ‘pardon’ diyorlar. Bu, 90 günde 29 bin çocugun öldügü gün söyleniyor. Bu, insanligin kendi vicdanini tekrar sorgulamasi demektir. Ilgililerin bu konuda kendi kendilerinin ne kadar hasimane davrandiklarinin net bir ölçüsüdür. Burada pardon yoktur, kasit vardir.”

 

Kendini dünya devi olarak ilan eden ülkelerden sadece birinin yilda evcil hayvanlar için harcadigi paranin 40 milyar  dolar oldugunu vurgulayan Küçükali, “Bu para, 30 tane Somali’yi ayaga kaldirir. Insanlarin bir yilda sadece güzellesmek için salonlarda harcadigi para 160 milyar dolar. Bu, 100 tane Somali’yi ayaga kaldirir. Dünya bir taraftan bunu yasarken, ülkemizde de bu var, diger tarafta Allah’in yarattigi kullar açliktan ölüyor” degerlendirmesinde bulundu.

 

Küçükali, bu nedenle Memur-Sen’in iftarlarini iptal ederek Somali’ye yardim kararini da yürekten kutladigini söyledi.

 

 

Agustos ayinin 15’inde bölgeye yardim için bir gemi kaldirilacagini kaydeden Küçükali, “Tüm insanlarimiza duyuruyoruz. Buradaki insanlar Anadolu’daki insanlarimiz gibi. Anadolu’daki insanlar ne yiyorsa, bu insanlar da onu yiyorlar, balik hariç” diye konustu. Ayni yardimlar konusunda Kizilay’in 168 yardim hattindan her  türlü bilginin alinabilecegini ifade eden Küçükali, hesap numarasina para yatirmak isteyenlerin de bir hesap numarasina gerek olmadan, ‘Kizilay’in Somali’deki hesabina para yatirmak istiyorum’ demesinin yeterli olacagini dile getirdi.

 

Küçükali, konusmasinin sonunda salonda bulunanlardan cep telefonlarini çikararak, 2868’e mesaj atmalarini istedi, ardindan,  “Somali’deki bir yoksulun iftarina katki sagladiniz. Allah hepinizden razi olsun” dedi.

 

Konusmalardan sonra Ahmet Gündogdu, 40 bin TL degerindeki çeki, “Büyüsün, yüzlerce milyon olsun insallah” diyerek Küçükali’ye teslim etti. Küçükali ise, çek karsiligi makbuzunu Gündogdu’ya takdim etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen