Haber
2013-09-26 07:43:13
Afyonkarahisar 2 No’lu Şube İl Divan Toplantısı Yapıldı

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar 2 No’lu (Üniversite) Şubesi, ilk il divan toplantısını ve üyelerle buluşma gecesini Gazlıgöl Hilal Termal’de geniş bir katılımla gerçekleştirdi.

Şube yönetimi, denetleme ve disiplin kurulu, kadınlar komisyonu ve üyeler, Memur-Sen’e bağlı sendikaların şube yönetim kurulu ve kadınlar komisyonu üyelerinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Teyfik Yağcı, üniversitelerin dünya ile rekabet edebilir hale gelmesi gerektiğini belirterek, “Üniversitelerimiz, ülkenin gelişmesi ve yükselmesinin lokomotifi olmalıdır” dedi.

Yunus Emre’nin “Her gün yeniden doğmalı” sözüne atıfta bulunan Yağcı, şöyle devam etti: “Biz de inşallah teşkilatımızla yeniden doğmaya, ülkemizin yeniden doğmasına çalışıyoruz. Bir kural vardır: ‘Ne verirseniz, onu alırsınız.’ Bu, hemen her iş için geçerlidir. Bizim için de bu böyledir. Bilindiği gibi üniversitelerimizde sendikalaşma hızı çok düşük, nerdeyse kaplumbağa hızı diyebiliriz. Ben inanıyorum, bu, yavaş da olsa istikrarlı bir şekilde giderek ivme kazanacak ve yükselecektir.”

Sendikacılığımızın Temel Esprisi

Hayatta bazı şeylerden şikâyet ediliyorsa, o şeylerin değiştirilmesi için çaba göstermek gerektiğini kaydeden Yağcı, “Üniversitede okurken, ‘Para ve Banka’ dersimizde bir ‘Grassom Kuralı’ diye bir şey vardı. Burada derki, ‘Piyasada kirli para temiz parayı kovar.’ Bu, şu demek: Pazara gittiniz, on liralık alışveriş yaptınız. Pazarcıya para vereceksiniz. Cüzdanınızdan beş adet onluk varsa, bunların içinde en fazla hangisi eski ve kirli ise onu pazarcıya verirsiniz. Bunu sen de öyle yaparsın, sen de. Ben de öyle yaparım. Ne olur o zaman, piyasada kirli ve eski paralar hâkim olur. O yeni ve temiz paralar ise cüzdanımızın dip köşesinde saklanır durur. Piyasanın kirli paralardan kurtulmasını istiyorsak, işte o zaman temiz paraların piyasaya çıkması lazım. Bizim sendikacılığa girmemizin, bu piyasada boy göstermemizin temel esprisi budur. Bunun böyle olduğunu da Eğitim-Bir-Sen, yıllardır yaptığı hizmetlerle göstermiştir ve göstermeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Sendikacılık, İnsanların Hakkını Korumada Önemli Bir Görev İfa Ediyor

Sendikacılığın, bir sivil toplum örgütü olarak, birlik olma, dirlik olma, bir olma ve diri olma hareketi haline gelmesi durumunda, insanların hak ve hukuklarını koruma ve muhafaza etmede önemli bir görev ifa ettiğini vurgulayan Teyfik Yağcı, şunları söyledi:

“Kendi çalıştığım üniversitede sendikal örgütlenmenin gücüyle promosyonlarda kaybolup gitmek üzere olan büyük bir meblağı tüm çalışanlara kazandırdık. Sivil toplum hareketi olarak sendikacılık, bilhassa üniversitelerde katılımcı olma konusunda yeterli özgüven ve girişime sahip değil. Bunun en büyük nedeni olarak, demokrasi kültürünün tam yerleşmemiş olmasını görmekteyiz. Maalesef demokrasimiz halen melez bir demokrasi olarak kalmaya devam ediyor.”

Ocak 2014’e Yetişecek Şekilde İyi Bir Sözleşme Yapmayı Umuyoruz

“Güçlü olabilmenin en büyük faktörü, eğitim sektöründe güçlü olmaktır. Çünkü mahiyet itibarıyla her şey ilme bağlıdır. İlmi elde eden, tekniği elde eder. Tekniği elde eden, gücü elde eder. Gücü elde eden, maddi ve manevi gelişmeyi sağlar ve sözünü dinletir. Bunun nirengi noktası ise ilimdir, fendir, sanattır. Bu ise, eğitimcilerin sayesinde olacaktır” diyen Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onun için biz diyoruz ki, eğitimcilerimizin maddi ve manevi olarak desteklenmesi çok çok önemlidir. Bu camianın ihmal edilmeye hiç mi hiç tahammülü yoktur. Toplu sözleşme süreci akademisyenlerimiz için henüz bitmedi. Biz son on yıldır en az iyileştirmenin öğretim elemanları için geldiğini her yerde rakamlarla ifade ediyoruz. İnşallah 1 Ocak 2014 tarihine yetişecek şekilde iyi bir sözleşme yapacağız.”

Kayıpların Telafi Edilmesi Lazım

Önce, üniversitelerin eleman alımındaki başlangıç ücretlerinin diğer meslek gruplarıyla rekabet edebilir seviyeye getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yağcı, “Ancak o zaman, fakülteden mezun olan öğrenci, akademisyenliği de tercih edebilir. Yoksa ilk etapta ekmek kazanma yeri ve ilk fırsatta kaçılan yer durumuna gelmiş olur üniversiteler. Birçok üniversite yöneticimizden dinliyoruz, ‘bir yıl önce 20 asistan aldım, şimdi beş kişi kaldı, on kişi kaldı’ diyorlar. Bunun önlenmesi gerekiyor. Öbür yandan, son yıllarda hak kayıpları var, onların telafi edilmesi lazım. İyileştirmeler yapılmalı ki, üniversitelerimiz, dünya ile rekabet edebilecek bir misyonu ve vizyonu yüklenebilsin” diye konuştu.

Bizler Sorumluluk Yüklenmek Zorundayız

Sorumluluğunun idrakinde olan eğitimli ve eğitimci insanlar olarak, geleceği inşa edecek gençleri yetiştirmede ve etraflarında olan bitenlerle ilgilenmede özen göstermeleri gerektiğini ifade eden Yağcı, “Biz sorumluluk yüklenmek zorundayız. Şikâyetçi olan insanın teşebbüste bulunması lazımdır. Olumsuzlukların düzelmesi için müdahale etmemiz, mücadele etmemiz gerekir. İşte biz sendikacılığa bu gözle bakıyoruz. İnsanımızın ve milletimizin her sorunu bizim zorunlu olarak sorumluluk almamızı gerektirmektedir. Bundan kaçamayız. Kimse de bizim nemize lazım demek lüksünde değildir, olamaz” dedi.

Kendilerine düşenin, başta milletin dirliği ve devletin birliğini daha da muhkemleştirecek faaliyetlerin içinde yer almak olduğunu kaydeden Yağcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Diğer yandan ise, medeniyet değerlerimizi yeniden ihya ve inşa etme sorumluluğumuzun idrakinde olarak çalışmak, çabalamak.”

İşbilir: Bu Bir Başlangıçtır

Eğitim-Bir-Sen Afyonkarahisar 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa İşbilir ise, göreve geldikleri Eylül 2012 başından itibaren üye sayılarını artırarak bugünlere geldiklerini ancak üniversite personelinin tayin ve benzeri nedenlerle sürekli değişiklik içinde olması ve 2012 yılsonu itibarıyla Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi ile döner sermaye saymanlıklarında meydana gelen hizmet kolu değişikliği nedeniyle meydana gelen üye hareketlerinin neredeyse üye sayının yüzde 50’si civarında bir azalmaya neden olduğunu, bu tür üye hareketlerinin ilk bakışta üye potansiyelinin artmadığı yönünde bir görünüm arz ettiğini söyledi.

Bundan sonra da, yönetim kurulu ve temsilcileriyle birlikte daha iyi işler başarmanın azminde olacaklarını ifade eden İşbilir, başta şube yönetim kurulu üyeleri olmak üzere kendilerine verilen destekten dolayı tüm temsilci ve üyelere teşekkür etti.

Üyeleri ve üniversite personeline yönelik olarak düzenledikleri sosyal, kültürel faaliyetler hakkında bilgiler veren İşbilir, bu alanda yapacakları diğer çalışmalarda üyelerin desteğini beklediklerini kaydetti.

İşbilir, toplantının bir başlangıç olduğunu, tüm üyelere ulaşıncaya kadar ilçelerden başlamak üzere merkeze doğru gelen bir silsile içinde çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen