Haber
2009-07-02 07:19:25
Agustos’tan Sonra Sözlesmeli Ögretmen Alimi Yapilmayacak

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Milli Egitim Bakanligi’nda yetkili sendika olarak bundan sonraki dönemde Bakanligin resmi muhatabinin Egitim-Bir-Sen oldugunu ifade ederek, “Sayin Bakanimiz göreve basladiginda, ‘hayirli olsun’ ziyaretine geldigimizde bütün egitim çalisanlarinin sorunlari ve çözüm önerileri raporunu sunmustuk. Raporumuzun dikkate alinarak, sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalismanin baslatilmis olmasi bizleri memnun etmistir. Simdi ise, raporumuzda sundugumuz diger sorunlarin da çözümünü görüsmek üzere ziyarete geldik. Yetkili sendika olarak, bundan sonra egitim çalisanlari adina Ekim ve Nisan aylarinda Kurum Idari Kurullari’na katilacagiz. Daha önce çözümün tarafi oldugumuz gibi, aldigimiz yetkiyle daha etkili bir sekilde sorunlarin çözümüne katki saglayacagiz” dedi.

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu ve Yönetim Kurulu üyelerimiz, Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu ile makaminda görüstü.

 

Egitim çalisanlarinin acilen çözüm bekleyen sorunlarini Bakan Çubukçu’ya ileten Gündogdu, Mevcut sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçisinin saglanmasiyla birlikte bundan sonraki dönemlerde hiçbir sekilde sözlesmeli ögretmen aliminin yapilmamasi, kadroya geçis sürecine iliskin bir takvim belirlenmesi, kadroya geçisleri saglanan ögretmenlerin sözlesmeli olarak çalistiklari hizmet bölgeleri ve çalisma süreleri dikkate alinarak hizmet puani verilmesi, sözlesmelilikte geçen süreler dikkate alinarak adaylik sürecinden muaf tutulmalari,  derece ve kademe intibaklarinin saglanmasi, zorunlu hizmet bölgelerinde görev yaptiklari sürelerin Millî Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde ön görülen zorunlu çalisma sürelerinden düsürülmesini istedi.

 

Tedavi ve Geçici Görev Yolluklari Acilen Ödenmelidir

Egitim çalisanlari veya bakmakla yükümlü olduklari yakinlari hastalandiklarinda, bulunduklari yerlesim yerleri disindaki donanimli hastanelerde de tetkik ve tedavi görebildiklerini hatirlatan Gündogdu, “Ancak yolluk tahakkuklari yapilmasina ragmen birçok egitim çalisaninin, ‘ödenek olmadigi’ gerekçesi ile yolluklari ödenememektedir. Bu sorunun çözüme kavusturulmasini istiyoruz” dedi.

 

Ek Ders Uygulamasinda 2006 Öncesine Dönülsün

Gündogdu, Yönetici ve Ögretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Kararda yapilan degisikligin motivasyonu bozdugunu ifade ederek, bu konuda 2006 yilindan önceki ek ders uygulamasi sekline dönülmesini, dini bayramlarda ve resmi tatillerde, egitim-ögretim yilinin basinda ve sonunda ek derslerin kesilmesiyle olusan magduriyetlerin sona erdirilmesini ve yöneticilerin 6 saat derse girme zorunlulugunun kaldirilmasini talep etti.

 

Kariyer Basamaklarinda Yükselme Sinavi Yapilsin

Gündogdu, 2005 yilinda yapilan Kariyer Basamaklari Sinavi’nda basarili olanlarin magduriyetinin giderilmesini ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararina bagli olarak, yasanin iptal edilen maddelerinin biran önce düzenlenerek, Kariyer Basamaklarinda Yükselme sinav sürecinin baslatilmasini istedi.

 

Yardimci ve Genel Idari Hizmetler Sinifinin Sorunlari Çözülmelidir

Yardimci Hizmetler ve Genel Idare Hizmetleri Sinifi çalisanlarinin sorunlarina da dikkat çeken Gündogdu, sunlari kaydetti: “Ögretmenlerde oldugu gibi, il içi ve iller arasi yer degistirme islemlerinin bir sisteme baglanmasi için gerekli düzenleme yapilmalidir. 2006 yilindan beri yardimci hizmetler sinifi çalisanlarina görevde yükselme sinavi yapilmadi. Lisans mezunu olup halen yardimci hizmetler sinifinda çalisanlar var. Yardimci Hizmetler Sinifi çalisanlarinin Genel Idari Hizmetler sinifina geçislerinin saglanmasi için görevde yükselme sinavi yapilmalidir. Ayrica, Giyim Yardim Yönetmeligi çerçevesinde Yardimci Hizmetler Sinifi çalisanlarina verilen giyim yardiminin ayni degil, nakdi olarak ödenmelidir.”

 

ILKSAN’da Zorunlu Üyelige Son Verilsin

Görüsmede ILKSAN konusunu gündeme getiren Gündogdu, Sandigin su andaki hali ile misyonunu tamamlamis bir görüntü sergiledigini, zayif ve yetersiz bir kadro ile idare edildigini, islerin kalifiye olmayan personelle yapildigini belirterek, “Uygulamada çok ciddi aksakliklara rastlanmaktadir. Yapilan degisikliklerle yasal dayanagi ortadan kalkan ILKSAN’da zorunlu üyelik dayatmasina son verilerek, Sandik üyeliginden ayrilmak isteyen egitim çalisanlari, magdur edilmeden aidatlari tek seferde Sosyal Yardimlar Yönetmeligi’nin emeklilik yardimini esas alan hükümleri çerçevesinde ödenmelidir” seklinde konustu.

 

Yönetici Atama Yönetmeligi Biran Önce Çiksin

Egitim Kurumlarina Yönetici Atama Yönetmeligi’nin kariyer, liyakat ve sinav esasli olmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, ayni okulda 5 veya 8 yil çalisan okul müdürlerinin zorunlu yer degistirme ile ayni ilde üç yildan fazla okul müdürlügü görevini yürütenlerin iller arasi yer degistirmesi için düzenleme yapilmasi gerektigini söyledi.

Gündogdu, ögretmenlerin özür duruma bagli yer degistirmelerinde yasanan sikintilarin çözülmesi gerektigini vurguladi.

Adrese dayali e-okul kayit sistemi ile birlikte egitim çalisanlarinin bir kisminin çalistiklari okul/kurumlara ya da durumlarina uygun egitim kurumlarina kendi çocuklarini kaydedemedigini dile getiren Gündogdu, “Bu durumda olan ögretmenlerin bazilari da ikamet ettigi ilçe disinda çalistiklari için çocuklarinin okula devami konusunda sikinti yasanmaktadir. Ögretmenler, çocuklarini adrese dayali kayit yapma imkâni verilmesiyle birlikte çalistiklari egitim kurumlarina ya da durumlarina uygun egitim kurumlarina kayit yapma imkâninin verilmesi yönünde düzenleme yapilmasi gerekmektedir” diye konustu.  

 

Bakan Çubukçu: Sözlesmeli Ögretmen Alimi Yapmayacagiz

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu ise, bundan sonra kurumumuzda yetkili olan Egitim-Bir-Sen ile egitim çalisanlarinin sorunlarini görüseceklerini, egitim çalisanlarinin temsilcileri olarak sorunlarin aktarilmasi ve çözümünde Egitim-Bir-Sen’den yararlanacaklarini söyledi.

 

Çubukçu, Egitim-Bir-Sen’in daha önceki taleplerini de dikkate alarak, sözlesmeli ögretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda karar aldiklarini belirtti. Sözlesmeli ögretmenler ile kadrolu ögretmenler arasindaki yapilanma farkinin çalisma barisini bozdugunu, ayrica sözlesmeli ögretmenin kendini kötü hissettigini ifade eden Çubukçu, “Aidiyet duygusunun en fazla hissedildigi bir meslektir, ögretmenlik. Onun için ögretmenlikte sözlesmelilik olmamalidir. Dolayisiyla sözlesmeli ögretmenlerimizin kadroya geçirilmesine yönelik çalismamizi sürdürüyoruz. Ben olumlu anlamda sonuçlanacagina, yasal hazirliklarin kisa zamanda Meclis’e sevk edilecegine inaniyorum. Ama bundan sonra tutum olarak da herhangi bir sekilde sözlesmeli ögretmen talebinde bulunmayacagiz. Bütün ögretmenlerimizi kadrolu olarak istihdam edecegiz” dedi.

 

Çubukçu, geçen yil duyurusu yapilan Agustos ve Kasim aylarinda sözlesmeli ögretmen alimlari ile ilgili ise, “10 bin ögretmen bizim için çok acil, ivedi. Karar önceden verildigi için Agustos’takini alacagiz ama yetistirebilirsek, Kasim’dakini almayacagiz, kadroluya çevirecegiz” degerlendirmesinde bulundu.

 

Sözlesmelileri Kadroya Geçirecek Düzenleme Kasim’a Kadar Çikacak Bakan Çubukçu, Kasim ayinda yapilacak atamalara kadar söz konusu düzenlemeyi uygulamaya koymayi planladiklarini anlatarak, konu ile ilgili çalismanin bitirilmesinin ardindan açiklama yapilacagini ifade etti. Çubukçu, “Görev yerlerine göre onlarin mecburi hizmet yöresi olarak adlandirilan yerlerde yaptiklari hizmetleri gözetecegiz. Sözlesmeyi ögretmenlerimizin hizmet puanlarini, bulundugu süreyi gözetecegiz. En adil, en dogru sekilde sonuçlandiracagiz” ifadelerini kullandi. Çubukçu, Maliye Bakanligi ile kadrolara yönelik görüsmeleri sürdürdüklerini bildirdi.

 

Tedavi ve Geçici Görev Yolluklari Için Temmuz’da 26 Milyon TL Ödenecek

Tedavi ve geçici görev yolluklari meselesinin de önemli oldugunu ifade eden Çubukçu, yolluklarin ödenmesinin çok önemli oldugunu kaydetti. Maliye Bakanligi tarafindan Milli Egitim Bakanligi’na tahsis edilen ödeneklerden önemli bir kisminin serbest birakilacagini açiklayan Çubukçu, 26 milyon TL’lik ödenegin, yolluklarin ödenmesi için gönderilecegini söyledi. Ikinci kismin ise Ekim ayinda serbest birakilacagini bildiren Bakan Çubukçu, bundan sonra yolluklar konusunda sikinti yasanmayacagini düsündügünü belirtti.

 

Sendika olarak ilettigimiz bazi konularin da üzerinde çalisilacagi sözünü veren Bakan Çubukçu, olumlu haberleri egitim camiasina vermeyi istediklerini ifade etti.

 

Kariyer Basamaklarinda Yükselmede Yasanan Sikintiyi Giderecegiz

Kariyer basamaklarina iliskin bazi maddelerin yargi tarafindan iptal edildigini hatirlatan Çubukçu, yeni bir düzenleme hazirladiklarini ve yeni yasama döneminde bunu Meclis’e sevk edeceklerini kaydetti. Çubukçu, yönetici atamalari konusunda da adil ve liyakati esas alan bir düzenleme getirerek, bu konuda yillardir süren sikintiyi gidermeyi hedefledikleri müjdesini verdi.

 

Okul Yöneticilerini Rotasyona Tabi Tutacagiz

Okul idarelerini güçlendirmeyi amaçladiklarinin altini çizen Bakan Çubukçu, okullarda bütçe kullanma açisindan daha etkin ve yeterli olmasini amaçladiklarini bildirdi. Okul yönetiminde uzun dönem çalisan idarecilerin yipranmasini da göz önünde bulundurarak, 5 ya da 8 yildan fazla ayni okulda çalisan yöneticilerin rotasyona tabi tutulmasi için düzenleme yapacaklarini açiklayan Çubukçu, konuyla ilgili çalismayi da yakin zamanda Basbakanliga göndereceklerini söyledi.

 

Hizmetlilerin Görevde Yükselme Sinavi Yapilacak

Çubukçu, hizmetlilerle ilgili düzenlemenin de gelecek yil uygulamaya konulmasini planladiklarini belirterek, hizmetlilerin Genel Idari Hizmetleri Sinifi’na geçisi için görevde yükselme sürecini baslatacaklarini dile getirdi.

 

Ögretmenlerde oldugu gibi, il içi ve iller arasi yer degistirme islemlerinin bir sisteme baglayacaklarini, giyim yardiminin ise nakdi olarak ödenmesi için düzenleme yapacaklarini vurguladi.

 

Bakan Çubukçu, ILKSAN ile ilgili olarak da bir degerlendirme süreci olacagini, konunun gündemlerinde bulundugunu sözlerine ekledi.

 

 Egitim Çalisanlarinin Sorunlarina Dair Bakan Çubukçu'ya Sundugumuz Rapor

 

 03.07.2009 Ses Tv • Genel Baskan Ahmet Gündogdu Haber Bülteni Konugu
 02.07.2009 Kanal A • Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu Ile Görüsme
 02.07.2009 Haber Türk • Sözlesmeli Ögretmenlere Müjdeli Haber

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen