Haber
2012-05-15 07:30:44
Ahi Evran Üniversitesinin Parmak Iziyle Mesai Takibi Uygulamasina Itiraz Ettik

Ahi Evran Üniversitesinde bir süre önce baslatilan parmak iziyle mesai takibi yapilmasina iliskin Personel Devam Kontrol Sistemi (PDKS)  uygulamasina, evrensel hukuk ilkelerine, kisilik haklarina, mevcut hukuk kurallarina ve yargi kararlarina aykiri olmasi nedeniyle son verilmesi talebiyle birlikte itiraz ettik.

Üniversiteye itiraz yazimizda, parmak izinin kisisel veri niteliginde olup kisisel veri niteligindeki tüm bilgilerin özel hayata iliskin oldugu belirtilmistir. Bu sebeple gerek ulusal ve gerekse de uluslar arasi düzenlemeler incelendiginde özel hayata müdahale niteligindeki tüm uygulamalarin ancak belli sartlarin varligi halinde kanunda öngörülen usullerle yapilabilecegi ifade edilmistir.

Zira, Anayasamizin 20’nci maddesi, AB Temel Haklar Sartinin 8’inci maddesi, Birlesmis Milletler Insan Haklari Evrensel Beyannamesinin 12’nci maddesi ile Avrupa Insan Haklari Sözlesmesinin 8’nci maddesi hükümlerine göre,  kisisel veriler ve bu verilerin kisinin rizasi haricinde gizliligi, temel insan ve vatandaslik haklari kapsaminda degerlendirilmistir. Yine Danistay 12. Dairesinin 2005/6811 Esas, 2006/1959 Karar ve 15.05.2006 tarihli karari basta olmak üzere muhtelif idari yargi kararlarinda “parmak izinin kisisel veri olduguna vurgu yapilarak kisini rizasi haricinde kayit altina alinmasinin ve kullanilmasinin özel hayatin gizliligi ilkesi basta olmak üzere anayasal haklarin ve uluslar arasi hukuk kurallarinin ihlali olduguna” hükmedilmistir.

Görüldügü üzere parmak izi kisisel veri olup, kisinin özel hayatina iliskindir. Kisinin özel hayatina müdahale, ancak kaynagini anayasadan almak suretiyle Kanunla verilen yetkiler dâhilinde yapilabilir. Mevcut kanunlar kapsaminda bu yetki Cumhuriyet Savcilarinin emri ile kolluk kuvvetlerine aittir. Kaynagini Kanundan almayan hiçbir yetki kullanilamaz. Bu itibarla özel hayata müdahale niteligi tasiyan parmak izi alinmasi yöntemiyle personel devam takip sistemi uygulamasina son verilmesini ve sonucunun Sendikamiza bildirilmesini Ahi Evran Üniversitesi Rektörlügünden talep ettik.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen