Haber
2011-01-04 06:22:18
Akif Inan’in En Büyük Mirasi Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’dir

“Kudüs Sairi” olarak da bilinen Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in kurucu genel baskani sair ve yazar Mehmet Akif Inan, ölüm yildönümünde Sanliurfa’da düzenlenen gecede anildi.

 

Gecede konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Gündogdu, Mehmet Akif Inan’in sendikaciligini anlatarak, Inan’in bugün için biraktigi en büyük mirasinin Memur-Sen oldugunu söyledi.

 

Akif Inan’in vefatinin 11. yili dolayisiyla Sanliurfa Belediyesi, Memur-Sen ve Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Sanliurfa Subesi tarafindan Sanliurfa Belediyesi Nikâh ve Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen “Sair Mehmet Akif Inan ve Sendikacilik” paneline, Sanliurfa Valisi Nuri Okutan, AK Parti Istanbul Milletvekili Güldal Aksit, Sanliurfa Belediye Baskan Yardimcisi Mahmut Kirikçi, Hak-Is Genel Baskani Saim Uslu, TYB Onursal Baskani D. Mehmet Dogan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ibrahim Halil Mutlu ile Inan’in sevenleri ve yakinlari katildi.

 

Etkinligin baslangicinda Inan’in kisiligi ve edebi yönü, sinevizyon sunumu esliginde anlatildi.

 

Inan, Her Alanda Öncüydü

Açilis konusmasini yapan Memur-Sen Il Temsilcisi Mahmut Atçi, Mehmet Akif Inan’in sanat-düsünce hayatinda ve özellikle sendikacilikta öncü ve önemli bir isim oldugunu belirtti. Atçi, gerek kisiligiyle gerek yasantisiyla ve gerekse ileri görüslülügüyle her kesime örnek olan Inan’in inandigi ve olmasi gerektigini düsündügü sendikaciligin, biraktigi mirasa, anlamina uygun sahip çikilarak yapildigina degindi.

Vali Nuri Okutan, Mehmet Akif Inan’in dogdugu bir sehirde mülki amir olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Sanliurfa’nin bir de insan boyutu var ki, Sanliurfa’da sik sik söylenir: Peygamberler kenti, Halililer kenti. Öyle bir damar var ki, Sanliurfa’da insan unsuru ve o damarlar bizi ta kendi kimligimize, benligimize götürüyor ve bu damari, bu tadi, bu aromayi bize tattiran Urfa beyefendileri var. Zannediyorum Akif Abi bu tanimi gerçekten örten Urfa beyefendiligini hem sahsinda hem çevresinde hem yazisinda, kimliginde, kisiliginde ortaya koyan bir hemsehrimizdir” dedi.

 

Belediye Baskan Yardimcisi Mahmut Kirikçi, Akif Inan’in, Sanliurfa’nin yetistirdigi bir fikir, sanat adami olarak çok güzel eserler ortaya koydugunu söyledi.

 

Mehmet Akif Inan ve Sendikacilik

Açilis konusmalarinin ardindan ‘Sair Mehmet Akif Inan ve Sendikacilik’ konulu panele geçildi.

 

Egitimci-Yazar Mehmet Sarmis’in yönettigi panelde konusan TYB Onursal Baskani D. Mehmet Dogan, Akif Inan’i tam olarak anlayabilmek için 19 ve 20. yüzyillardaki durumla Islam dünyasinin içerisinde bulundugu durumu iyi bilmek gerektigini ifade etti.

 

En Büyük Emaneti Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen

Panelde konusan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, Mehmet Akif Inan’in sendikaciligini anlatarak, Inan’in bugün için biraktigi en büyük mirasinin Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen oldugunu söyledi.

 

Gündogdu, sendikal kavramlara yabanci ve uzak bir topluma, her türlü imkânsizliga ragmen Memur-Sen’i kazandiran Mehmet Akif Inan’in basarisindaki en büyük payin ikna yetenegi ve örgütlenme basarisinda olduguna dikkat çekti. Mehmet Akif Inan’in biraktigi sendika anlayisini anlatan Gündogdu, “Çerçevesini devletin çizdigi sendikaciliga da hayir, çerçevesi devlete karsi çizilen sendikaciliga da hayir diyerek yolculuk yapiyoruz” seklinde konustu.

 

Akif Inan’in, ‘gelecege yatirim yapmanin en iyi yolu insan yetistirmektir’ anlayisi ile hareket ettigini belirten Gündogdu, “Sik sik gençlerle bir araya gelmeye önem verdi. O günün üniversite ögrencileri Memur-Sen ve bagli sendikalar basta olmak üzere devletin tüm kademelerinde bu güzel ülkeye ve milletimize hizmet etmenin, yön vermenin mücadelesini canla basla yürütüyorlar” ifadelerini kullandi.

 

Akif Inan’in yetistirdigi neslin, özellikle Memur-Sen semsiyesi altinda devrim niteliginde hizmetlere imza attigini dile getiren Ahmet Gündogdu, söyle konustu: “Akif Inan’in birlestirici kimligi ve vizyonu Memur-Sen çatisi altinda güçlenerek büyümeye devam ediyor. Akif Inan, sagliginda insan yetistirmenin önemini anlatmis ve bunun geregini yapmisti. Bizlerin de 2030’lari, 2040’lari ve 2050’leri yönetecek nesilleri yetistirmemiz gerekir.”

 

“Artik sadece yakinan degil, yazan, yasayan, yasatan, yayan bir Memur-Sen var” diyen Gündogdu, Memur-Sen’in geldigi noktayi ise su sekilde özetledi: “Uluslararasi Egitim Felsefesi Kongresi, Uluslararasi Demokrasi Kongresi’yle disa açilan, hazirladigi taslak, rapor ve görüslerle yasamaya, yürütmeye yol gösteren bir konfederasyon var.”

 

Mescid-i Aksa sairinin Kudüs’ün öksüzlügüne son verme telasinda oldugunu hatirlatan Gündogdu, Memur-Sen’in bu sorumlulukla Filistin’e, Filistin devletine, Filistin halkina, Gazze’ye, Gazzeli çocuklara, kadinlara destek adina yapilmasi gereken ne varsa yapma heyecani içerisinde oldugunu vurguladi.

 

Akif Inan Haftasi Olmali

Hak-Is Genel Baskani Uslu ise, Inan’in hem sair yazar hem de sendikaci kimliklerine sahip oldugunu dile getirerek, Inan’in çok yönlü bir insan oldugunu ifade etti. Akif Inan’i anma törenlerinin daha etkin olarak kutlanmasi gerektigini kaydeden Uslu, Ocak ayinin ilk haftasinin “Mehmet Akif Inan Haftasi” olarak kutlanmasi ve Harran Üniversitesi’nde Inan adina bir kürsü ya da enstitü açilmasi önerisinde bulundu.

 

Son olarak söz alan Mehmet Akif Inan’in kardesi Dr. Ahmet Inan, agabeyinin bazi anilarini anlatti. Mehmet Akif Inan’in torunu Nisa Nur Inan da dedesinin siirini okudu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen