Haber
2012-09-24 07:31:55
Alan Degisikligi Kilavuzundaki Noksanliklar ve Bakanliga Önerilerimiz

Milli Egitim Bakanligi, 20.09.2012 tarihinde 2012 Yili Ögretmenlerin Il Içi Alan Degisikligi Kilavuzu’nu yayimlamistir. Kilavuz incelendiginde pek çok konunun eksik birakildigi ve yeni magduriyetlere sebebiyet verecek pek çok konunun yer aldigi görülmüstür.

Bu nedenle, kilavuzda eksik ve hatali gördügümüz hususlarla yine kilavuzda yer almasi ve alan degisikligi sürecinde dikkate alinmasi ve degerlendirilmesi gereken görüs ve önerilerimizi Milli Egitim Bakanligi’na ilettik:

-Norm kadrolarinin alan degisikligi süreci tamamlanmadan güncellenerek, olusan yeni bos yerlere de basvuru imkâni saglanmali, gerekirse alan degisikligi basvuru süreci uzatilmalidir.

-2012 yilinda herhangi bir nedenden dolayi (istege bagli, özür durumuna bagli vs.) yer degisikligi yapan ögretmenlere alan degisikligine basvuru imkâni verilmelidir.

-Sinif ögretmeni olup mezuniyet alani fizik, kimya ve biyoloji olan ögretmenlerin liselerde fizik, kimya ve biyoloji ögretmenliklerine basvurulari kabul edilmekte ancak ortaokullarda fen ve teknoloji ögretmenligine basvurulari kabul edilmemektedir. Yine sinif ögretmeni olup mezuniyet alani tarih ve cografya olan ögretmenlerin liselerde tarih ve cografya ögretmenliklerine basvurulari kabul edilmekte ancak sosyal bilgiler ögretmenligine basvurulari kabul edilmemektedir. Diger yandan liselerde fizik, kimya ve biyoloji ögretmeni olanlar ortaokullara fen ve teknoloji ögretmeni olarak, tarih ve cografya ögretmenleri ise sosyal bilgiler ögretmeni olarak basvuruda bulunabilmektedir. Bu çeliskili durumun giderilerek sinif ögretmeni olup fizik, kimya, biyoloji, tarih ve cografya alanlarindan mezun olan ögretmenlerin ortaokullara da alan degisikligi basvurusunda bulunmalarina imkâni saglanmalidir.

-Alan degisikligi kilavuzunun 1.7 maddesinde, “Egitim kurumu yöneticileri, ögrenimleri itibariyla geçebilecekleri alanda ders yükü bulunmasi halinde kadrolarinin bulundugu egitim kurumunu tercih etmek suretiyle alan degisikligi isteginde bulunabileceklerdir. Bu yöneticilerin görevli olduklari egitim kurumunda alan degisikliklerinin yapilmasi halinde yöneticilik görevleri üzerlerinde kalacaktir” hükmüne yer verilmis, ancak bazi okullarda ders yükü olmasina ragmen alan degistirmek isteyen okul yöneticilerine kendi okullarini tercih imkâni verilmemistir. Ders yükü olup sistemde kendi okullari açilmayan yöneticilerin okullarina da basvuru hakki verilmelidir.

-Yeni egitim sistemi ile birlikte ilkögretim okullari; ilkokul veya ortaokul olarak dönüstürülmüstür. Ancak köy ve kasabalar basta olmak üzere birçok egitim kurumu bünyesinde hem ilkokul hem ortaokul bulunmaktadir. Bu okullarda sinif ögretmeni olan yöneticilerin önemli bir kisminin normu ilkokul ile iliskilendirilmistir. Söz konusu yöneticiler egitim kurumunun bünyesindeki iki okulda da yöneticilik görevini yürütmektedir. Bu durumda olan yöneticilerin ayni egitim kurumu bünyesinde bulunan ortaokula alan degisikligi talebinde bulunmasi halinde yöneticiliginin devam etmesi saglanmalidir. Özellikle bazi egitim kurumlarinda ilkokul kisminda yönetici normu fazlasi iken ayni kurumun ortaokul kisminda ise yönetici normunda ihtiyaç mevcuttur. Bu durumda olan yöneticilerin ortaokul kismina alan degisikliginde bulunmalari halinde yöneticilik görevleri üzerlerinden alinmamalidir.

-Egitim kurumlari yöneticileri brans degisikliginde atandiklari kurumda yönetici bos normu varsa, atandiklari egitim kurumlarina yöneticilikleri korunacak sekilde atamalari yapilmalidir.

-Ögretmenlikte adayligi kaldirilan genel idare hizmetleri sinifinda çalisanlara da (il egitim denetmenleri ve sube müdürleri) mevcut kadrolari korunmak kaydiyla alan degisikligine basvuru imkâni saglanmalidir.

-Yüksek Islam Enstitüsü mezunlarinin (3 veya 4 yillik mezunlar) Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmenliginden IHL Meslek Dersleri ögretmenligine, IHL Meslek Dersleri ögretmenliginden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmenligine alan degisikligi yapma imkâni verilmelidir.

-Sinif ögretmeni mezunu olup yan alani matematik olanlarin ilkögretim matematik ögretmenligine, yan alani Türk Dili ve Edebiyati olanlarin ise Türkçe ögretmenligine atanmalarina imkân verilmelidir.

-Almanca, Fransiz ve Arapça bölümlerinden mezun olup sinif ögretmeni olarak atanan ögretmenlere Türk Dili ve Edebiyati veya Türkçe ögretmenligi alanlarina geçis imkâni saglanmalidir.

-Halk Egitim Merkezleri ve ögretmenevleri yöneticileri için kendi kurumlarinda kalacak sekilde alan degisikligi imkâni saglanmalidir.

MEB Il Alan Degisikligine Ait PDF'i Görüntülemek Için Tiklayiniz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen