Haber
2012-09-14 07:31:51
Alan Degisikliginde Tüm Alternatifler Dikkate Alinmalidir

Milli Egitim Bakanligi, alan degisikligine iliskin kilavuzu yayimladi. MEB, egitim kurumlarinda görev yapan ögretmenlerden alanlarinda açik norm kadro olmamasi sebebiyle özür durumundan yer degisikligi gerçeklestiremeyenlerin, özür gereklerini karsilamaya yönelik olarak  14-17 Eylül tarihleri arasinda asagida belirtilen sekilde alan degisikligi ve bu degisiklige bagli olarak yer degisikligi yapabileceklerini duyurmustur.

Bu kapsamda 2012 yilina mahsus olmak üzere;

1- Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayili Karari ile 12/09/2012 tarihli ve 5110 sayili mütalaasi dogrultusunda sinif ögretmenleri;

1-a) Yüksek ögrenimleri diger alanlara atanmaya kaynak teskil edenler ögrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarinda yan alan yazili olanlar bu alana ya da ögretmen yetistiren iki yillik yüksekögretim kurumu mezunu olanlar lisans tamamladiklari alana, (örnegin; kimya ögretmenligi mezunu olup ta sinif ögretmenligi yapan bir ögretmenin kimya alanina ya da diplomalarinda yan alan mesela tarih yazili ise tarih alanina alan degisikligi yapabileceklerdir. Iki yillik yüksekögretim kurumu mezunu olup ta lisans tamamlayan ögretmenler ise lisans tamamladiklari alana alan degisikligi yapabileceklerdir.)

1-b) Zihin Engelliler Sinifi Ögretmenligi veya Teknoloji ve Tasarim alanina (örnegin; 4 yillik sinif ögretmenligi mezunu olup ta herhangi bir yan alani olmayan ögretmenler Zihin Engelliler Sinifi Ögretmenligi veya Teknoloji ve Tasarim alanina alan degisikligi yapabileceklerdir.) alan degisikligi suretiyle özür durumundan yer degistirmek üzere basvurabileceklerdir.

1-a kapsaminda basvuru yapacak olan sinif ögretmenleri dilerlerse 1-b kapsaminda da basvuru yapabileceklerdir. 

2- Diger alan ögretmenleri;

2-a) Yüksek ögrenimleri baska alana veya alanlara atanmaya kaynak teskil edenler bu ögrenimlerine göre atanabilecekleri alana veya diplomalarinda yan alan yazili olanlar bu alana ya da aylik karsiligi okutabilecekleri derslerin alanina, (örnegin; çocuk gelisimi ve egitimi ögretmenligi bölümü mezunu olup ta, çocuk gelisimi ve egitimi ögretmenligi alaninda görev yapanlar TTK’nin 80 sayili karari geregince yüksek ögrenimi okul öncesi ve eglence hizmetleri alanina kaynak oldugundan bu iki alandan birisine alan degisikligi yapabileceklerdir.

Baska bir örnek vermek gerekirse alani Imam Hatip Meslek Dersleri olanlar, yüksek ögrenimi din kültürü ve ahlak bilgisi alanina kaynak oldugundan din kültürü ve ahlak bilgisi ögretmenligi alanina alan degisikligi yapabileceklerdir.

Psikoloji mezunu olup ta, psikoloji ögretmenligi yapanlar, yüksek ögrenimi rehber ögretmenlige kaynak oldugundan rehber ögretmenlik alanina alan degisikligi yapabileceklerdir.

Yine alan ögretmeni olup ta diplomasinda yan alani bulunan örnegin cografya ögretmeni olup yan alani sosyal bilgiler olanlar, sosyal bilgiler alanina alan degisikligi yapabileceklerdir.)

Veya mezuniyeti itibariyla baska bir alana kaynak olmayan ve yan alani bulunmayanlar ise aylik karsiliginda okutabilecekleri alana alan degisikligi yapabileceklerdir. (Örnegin fizik, kimya, biyoloji ögretmenleri aylik karsiliginda okutabilecekleri ders olan fen bilimleri/fen ve teknoloji alanina, fen bilimleri/fen ve teknoloji ögretmenleri ise aylik karsiliginda okutabilecekleri ders olan fizik, kimya, biyoloji alanina, cografya ve tarih ögretmenleri aylik karsiliginda okutabilecekleri ders olan sosyal bilgiler alanina, sosyal bilgiler ögretmenleri ise aylik karsiliginda okutabilecekleri ders olan tarih ve cografya alanina alan degisikligi yapabileceklerdir.)

2-b) Teknoloji ve Tasarim alanina; (örnegin herhangi bir alan ögretmeni istemesi halinde teknoloji ve tasarim alanina alan degisikligi yapabilecektir.)alan degisikligi suretiyle özür durumundan yer degistirmek üzere basvurabileceklerdir.

2-a kapsaminda basvuru yapacak olan alan ögretmenler dilerlerse 2-b kapsaminda da basvuru yapabileceklerdir. 

Ögretmenler basvurularinda diploma ya da ögrenim belgesi ibraz edeceklerdir. Okul müdürlükleri tarafindan ögretmenlerin diploma ya da ögrenim belgeleri yukaridaki 1-a ve 2-a (yüksek ögrenimleri baska alan/alanlara kaynak olanlar, yan alani olanlar, lisans tamamlayanlar ve aylik karsiligi okutabilecekleri dersin alanina geçmek isteyenler) maddeleri kapsaminda olup olmadiklari yönünden degerlendirilecek, atanabilecekleri alana atanmak üzere basvurulari ve tercihleri bu alandan kabul edilecektir. Bu kapsama girmeyen ögretmenlerin basvuru ve tercihleri ise 1-b ve 2-b (sinif ögretmeni olup zihin engelliler sinifi ögretmenligi alanina geçmek isteyenler ile sinif ögretmenleri dahil tüm alan ögretmenlerinden teknoloji ve tasarim alanina geçmek isteyenler) maddeleri kapsaminda kabul edilecektir.

1-a ve 2-a maddeleri kapsaminda olan ögretmenler atanmak istedikleri ilde/yerde açik ilan edilen en çok 25 egitim kurumunu; 25’ten çok egitim kurumunun ilan edildigi hallerde ise bos kalan diger egitim kurumlarina atanmak isteyip istemediklerini de ayrica belirterek alan degisikligi yoluyla yer degistirme talebinde bulunabileceklerdir.

Tercihlerine atanamayan sinif ögretmenleri Zihin Engelliler Sinifi Ögretmenligi veya Teknoloji ve Tasarim alanlarinin her ikisinde ya da birinde, diger alan ögretmenleri ise Teknoloji ve Tasarim ögretmenliginde atanmak istedikleri il genelinde açik ilan edilen egitim kurumlarina atanmak isteyip istemediklerini belirteceklerdir. Yani 1-a ve 2-a kapsaminda basvuruda bulunan ögretmenler tercihlerine atanamamalari durumunda 1-b ve 2-b kapsaminda atanmak isteyip istemediklerini belirteceklerdir.

Basvurular 14-17 Eylül 2012 tarihleri arasinda http://mebbis.meb.gov.tr veya http://ikgm.meb.gov.tr adreslerindeki Alan Degistirme Elektronik Basvuru Formu doldurularak yapilacak ve yukaridaki öncelik siralamasina göre ögretmenlerin geçebilecegi alan kontrol edilerek, okul, ilçe ve il millî egitim müdürlüklerince ayni gün onaylanacaktir. 15 Eylül 2012 Cumartesi ve 16 Eylül 2012 Pazar günleri de islemlerin aksatilmamasi bakimindan il milli egitim müdürlüklerince gerekli tedbirler alinacaktir.

Alan ve yer degisiklikleri, basvuruda bulunan ögretmenlerin 1-a ve 2-a maddeleri kapsaminda geçebilecekleri alandaki tercihleri dikkate alinmak suretiyle hizmet puani üstünlügüne göre gerçeklestirilecektir. Bu maddeler kapsamindaki alana atanamayan ögretmenler ise 1-b ve 2-b maddeleri kapsaminda tercih ettikleri alanda/alanlarda atanmak istedikleri ilde bos kalan egitim kurumlarina atanmak üzere degerlendirileceklerdir.

Hizmet puanlarinin esit olmasi durumunda, ögretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilecektir.

Alan ve yer degisikligi islemi yapilan ögretmenlerin ayrilis/baslayis islemleri, egitim ve ögretimin 17 Eylül 2012 tarihinde basladigi da dikkate alinarak 19-21 Eylül 2012 tarihleri arasinda gerçeklestirilecektir.

Ögretmenlerin il iç alan degisikligi basvurularinin 10-13 Eylül 2012 tarihleri arasinda alinacagi ilan edilmisti. Ancak, iller arasi özür durumundan yer degisikligi alanlarinda açik norm kadro olmamasi nedeniyle atamasi gerçeklestirilemeyen ögretmenlerin taleplerinin karsilanmasi ve 40.000 yeni ögretmen alimi ve okullarin açilmasi sonrasinda dogabilecek yeni ögretmen ihtiyaçlari gözetilerek yapilan yeni degerlendirmeler üzerine il içi alan degisikliklerinin basvurulari 19-24 Eylül 2012 tarihleri arasinda alinacak il içi alan degisiklikleri 25 Eylül 2012 tarihinde tamamlanacaktir.

Bakanlik il içi özür durumunu da dikkate alarak özür durumuna bagli alan degisikligini il içinde de yapmalidir. Yayimlanan kilavuza göre suan alanlarinda özürlerinin oldugu ilde ihtiyaç olsa da branslarina basvuruda bulunup bulunmamasina iliskin bir açiklama olmamasi ise bir eksikliktir. Uygulamada böyle bir durum olursa bir ile tarih ögretmenligi alanindan mezun olmus ve sosyal bilgiler ögretmeni olarak görev yapan ögretmenin tarih ögretmeni olarak alan degistirebileceginden atamasi yapilabiliyorken, ayni ile tarih ögretmeni olan baska bir ögretmenin atanamamasi gibi garip bir sonuç olusmasi muhtemeldir. Oysa ögretmenler özür durumuna bagli alan degisikliginde özürlerinin oldugu ilde alanlarinda ihtiyaç varsa alanlarinda öncelikle tercih yapma imkâni sunulmaliydi.

Diger bir husus ise 19-24 Eylül tarihlerinde yapilacak alan degisikligi il içinde yapilacagi gibi özür durumuna bakilmaksizin iller arasina da açilarak alternatifler dikkate alinmalidir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen