Haber
2012-10-04 07:32:10
Alan Degistiren Sinif Ögretmenlerinin ILKSAN Kesintilerini Ödememek Için Yapilanlar Hukuki Degildir

2012 yili ögretmenlerin il içi alan degisikligi sürecinde yaklasik 25 bin sinif ögretmeni alan degistirerek degisik branslara geçmis bulunmaktadir. Söz konusu alan degisikligi islemi neticesinde bu sinif ögretmenlerinin zorunlu ILKSAN üyeliklerinin de hukuken sona ermis bulundugu açiktir. Bu itibarla alan degisikligi tarihinden itibaren ILKSAN üyeligi sona eren sinif ögretmenlerine, bu tarihe kadar ödemis bulunduklari aidatlarinin, basvurularini müteakiben emeklilige hak kazananlara uygulanacak usul ve esaslar çerçevesinde ödenmesi gerekmektedir.

ILKSAN, 4357 sayili Kanun hükümleri dogrultusunda kurulmus bir sandiktir. Yine Sandiga üyelik gönüllülük esasina degil, aksine zorunluluk esasina dayanmakta olup kimlerin üye olabilecegi 4357 sayili Kanun’da tahdidi olarak sayilmistir. Buna göre, Milli Egitim Bakanligi bütçesinden maas alan “ilkokul ögretmenleri”, ilkokul yardimci ve stajyer ögretmenleri, milli egitim müdürleri, ilkögretim müfettis ve denetmenleri, uygulama okulu ögretmenleri, Ilkögretim Umum Müdürlügü ve milli egitim müdürlüklerinde vazifeli memurlar ile Sandik çalisanlari zorunlu olarak ILKSAN üyesidirler. Kanun hükmünden hareketle, bu sayilanlarin haricindeki egitim çalisanlarinin ILKSAN üyesi olmalari istekleri halinde dahi mümkün olmadigi gibi, bu sayilanlardan ölüm, emeklilik, istifa, çekilme, çekilmis sayilma, atama, alan ve sinif degisikligi gibi nedenlerle bu sifatlarini kaybetmeleri halinde de üyeliklerinin sona erecegi süphesizdir.

“…4357 sayili Kanun’un 11’inci maddesi uyarinca kurulan Sandiga, 4306 sayili Kanunla getirilen düzenlemeler ‘ilkokul’ ve ‘ortaokul’ ibareleri ‘ilkögretim okulu’ olarak degistirildiginden ilkokul kurumu ve ilkokul ögretmenligi kavramlarindan söz etmek olanaksiz bulundugundan ve de sinif ögretmenligi unvaninin eski ilkokul ögretmenligi unvani anlamina geldigi konusunda herhangi yasal bir düzenleme bulunmadigi anlasildigindan yeni bir düzenleme yapilincaya kadar ilkögretim okullarinda görevli ögretmenlerin Sandiga zorunlu üye yapilmalarina yasal bir olanak bulunmadigi…” yönündeki Danistay 1. Dairesi’nin 14.04.1999 tarihli ve 1999/56 esas, 1999/70 sayili kararindan sonra mevcut üyelerin dahi üyeliklerinin tartismali hale geldigi bir noktada, alan degisikligi suretiyle sinif ögretmenligi unvanlari sona eren ögretmenlerin zorunlu ILKSAN üyeliklerinin, brans atama kararnameleri tarihi itibariyla sona ermis oldugu kuskusuzdur.

Son olarak ILKSAN’in sandik üyesi iken Bakanlik bünyesinde üyelik kapsami disinda bir göreve atananlarin istemleri halinde üyeliklerini sürdürebilmeleri yönünde ILKSAN Ana Statüsü’nde degisiklik talep ettigi görülmüstür. Burada, ILKSAN’dan mevcut üyelerinin de üyeliklerinin istege bagli hale getirilmeleri yönünde düzenleme yapmasini beklerdik. Ancak ILKSAN'in bu talebi, zorunlu üyelik sorununu çözmedigi gibi, bunun hukuken sakincali sonuçlari da olacaktir. En basta toplu sözlesme hükümlerindeki 01.06.2012 tarihinden sonra zorunlu üyeligi gerektirir bir kadroya atananlarin üyeliklerinin istege bagli hale getirilmesi yönündeki hükümle paralellik kurulmasi hatadir. Zira toplu sözlesme hükümleri Anayasa’nin 53 ve 128. maddeleri geregi kanun hükmü niteligindedir. Bu yönüyle 4357 sayili Kanun’un üyelige iliskin hükümlerinin zimnen kanun hükmü yoluyla degistirilmesi söz konusudur. ILKSAN’a üyelik kanunla düzenlenmis bulundugundan, sandik üyesi iken Bakanlik bünyesinde üyelik kapsami disinda bir göreve atananlarin istemeleri halinde üyeliklerini sürdürebilmeleri ILKSAN Ana Statüsü’nde degisiklik yapilmasiyla degil, ancak ve ancak 4357 sayili Kanun’un 11. maddesinin degistirilmesiyle mümkündür.

Bu itibarla, ILKSAN'in yapmasi gereken, zorunlu olarak üye yapilanlarin alin terlerinin daha fazla istismar edilmesi için gerekli ortami saglamak degil, 4357 sayili Kanun’un 11. maddesinin esasli bir sekilde degistirilerek, üyeligin zorunlu olmaktan çikartilarak istege bagli hale getirilmesi ve mevcut zorunlu üyelere istege bagli ayrilma hakkinin verilmesi olmalidir.

Yine, ILKSAN Sosyal Yardim Yönetmeligi’nin özellikle emeklilik yardimina ve aidat iadesine iliskin 10 ve 12. maddesi hükümleri, üyeligin emeklilik üzerine ve diger bir sebeple sona ermesi halinde, hak kayiplarina sebebiyet vermeyecek sekilde emeklilik müktesepleri dikkate alinmak suretiyle ödenebilmesi yönünde degistirilmelidir. Bakanliktan beklentimiz, çalismalarini, hak kayiplarini ve magduriyetleri önlemek açisindan bu alana yönlendirmesidir.

Gelinen noktada, alan degisikligi suretiyle sinif ögretmenligi unvani sona eren ögretmenlerin ILKSAN üyesi sayilmalari imkâni bulunmayip, bu durumdaki ögretmenlerin bu tarihe kadar ILKSAN’a ödemis bulunduklari aidatlari, ILKSAN Sosyal Yardim Yönetmeligi hükümleri kapsaminda basvurulari üzerine derhal ve tek seferde ödenmelidir.

Bu itibarla, üyelik sürelerine bakilmaksizin brans degisikligi neticesi üyeligi sona eren ögretmenlerimiz; ILKSAN Sosyal Yardim Yönetmeligi’nin 12. maddesi hükmü çerçevesinde, brans atama kararname tarihini müteakip 60 gün içinde ILKSAN Genel Müdürlügü’ne dilekçe ile basvurmalari halinde ödemis olduklari aidatlari yasal faizleriyle birlikte geri alabileceklerdir.

Ödenmis bulunan aidatlarin sadece yasal faizleriyle birlikte iadesinin açik bir hak kaybi oldugu ortadadir. Bu nedenledir ki, ILKSAN Sosyal Yardim Yönetmeligi’nin ilgili hükümlerinin aidat iadelerinin emekli yardimi için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde ödenmesi yönünde degistirilmesi gerekmektedir.

ILKSAN Kesintilerini Talep Etmek Için Dilekçe Örnegi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen