Haber
2010-03-24 06:20:45
Anayasa Degisikligi Paketini, ‘Ruhunu Milletten Alacak Yeni Anayasa’nin Ilk Adimi Olarak Görüyoruz

Basbakan Yardimcisi ve Devlet Bakani Cemil Çiçek, AK Parti Grup Baskanvekili Bekir Bozdag ve TBMM Adalet Komisyonu Baskani Ahmet Iyimaya, ana- yasa degisiklik taslagi uzlasi görüsmelerinde Konfederas- yonumuz Memur-Sen’i ziyaret etti.

 

Ziyarette konusan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, hükümetin hazirladigi Anayasa Degisikligi Paketi’nde memura toplu sözlesme hakki verilmesinin önemli oldugunu söyledi. Memura grev hakkinin verilmemesini ise büyük bir eksiklik olarak gördüklerini belirten Gündogdu, “Grev hakkinin, siyaset yasaginin kaldirilmasinin pakete girmesini özellikle istiyoruz” dedi.

 

Gündogdu, söyle konustu: “Emegimizin ve özgürlüklerimizin anayasanin teminati altinda olmasini arzu ettik. Paketin derde deva olacak sekilde olmasini istiyorduk. Çok önemli maddeler içerdigini görüyoruz. Ancak bazi ciddi eksikliklerinin de oldugunu görüyoruz.”

 

Anayasa Degisikligi Paketi’ne konulan toplu sözlesme hakkini degerlendiren Gündogdu, “Artik hükümetlerle toplu görüsmeyi terk edecegiz. Toplu sözlesme yapacagiz. Bunun için hükümete tesekkür ediyorum. Toplu sözlesme hakki verilirken, grev hakki verilmemesi demokratik eksikliktir. Grev hakkinin da eklenerek, bu paketin yürürlüge girmesini önemsiyoruz. Memurun siyaset yasaginin kaldirilmasi gerekiyor” seklinde konustu.

 

Gündogdu, Anayasa Degisikligi Paketi’nde, kamu görevlilerinin toplu sözlesme hakkina sahip olmasinin ve Uzlastirma Kurulu kararinin baglayici olacagi hükmünün yer almasinin, yillardir gerçeklesmesi için mücadele ettikleri bir talebin kazanima dönüsmesi açisindan önemli oldugunu söyleyerek, sendikal örgütlenme özgürlügünün diger ayrilmaz parçasi olan “grev hakkinin” kamu görevlileri sendikalari açisindan halen yasak alaninda kalmasinin da büyük bir eksiklik oldugunu kaydetti. Paketin önemli bir eksiginin de, kamu görevlilerine uygulanan siyaset yasagini kaldirmamasi olduguna dikkat çeken Gündogdu, bu eksikligin de müzakere sürecinde giderilecegini ümit ettiklerini dile getirdi.

 

Pakette gördükleri en önemli eksikligin, ‘egemenlik yetkisini millet adina sadece TBMM kullanabilir’ seklinde bir degisikligin öngörülmemesi oldugunu vurgulayan Ahmet Gündogdu, egemenlik yetkisinin millet adina kullanilmasindaki çok basliligin giderilmesini saglamak amaciyla bu maddenin pakete girmesini önemsediklerini ifade etti.

 

Gündogdu, Anayasa Degisikligi Paketi’yle ilgili tespitlerini ise söyle siraladi:

-Anayasanin Baslangiç Bölümü, ya Anayasa’dan tamamen çikarilmali ya da demokratik devleti var etme adimlarini destekleyecek ifadeler içerecek biçimde yeniden yazilmalidir. Daha net bir ifadeyle, Baslangiç Bölümü’nün Anayasa’nin Anayasasi olma niteligine son verilmelidir.

 

-Milletin egemenlik yetkisini kullanmasina engel olmalarina karsin “Anayasal kurum” sifatiyla dokunulmaz ilan edilen YÖK ve MGK ile ilgili hükümler Anayasa kapsamindan çikarilmalidir. YÖK bütünüyle kaldirilmali, MGK’nin kurulus yapisi ve isleyisi, inisiyatifin bütünüyle sivil iradede ve sivil idarede olacak biçimde kanunla düzenlenmelidir.

 

-Sivil-askeri çift yargi sistemine son verecek bir hüküm, degisiklik paketi içeriginde yer almalidir.

 

-Egitimde imkan ve firsat esitligine aykiri uygulamalarin dayanagini teskil eden Anayasa hükümleri, egitimde firsat ve imkan esitligini bütün unsurlariyla ve her birey açisindan var edecek sekilde yeniden düzenlenmelidir.

 

-Degisiklik paketinin önemli ve kabul edilemez eksikliklerinden biri, yüksekögretimdeki basörtüsü yasagi ve katsayi adaletsizligi uygulamalarina dayanaklariyla birlikte son verecek bir hükmün bulunmamasidir. Bu eksikligin giderilmesini saglayacak sekilde Anayasa’nin ilgili hükümlerinde degisiklik yapilmasini öngören bir hükme ya da hükümlere paket içeriginde yer verilmelidir.

 

-Temel hak ve özgürlükleri “ödev ve görev vurgusuyla” düzenleyen Anayasa hükmü, özgürlüklerin hak yönünü önceleyecek bir içerige kavusturulmalidir.

 

-Anayasa’nin, laiklik ilkesinin inançlarini ibadete dönüstüren insanlar üzerinde baski kurma araci olarak kullanilmasina imkan saglayan 14’üncü ve 24’üncü maddelerinin, din ve vicdan hürriyetini gerçek anlamiyla var edecek içerige kavusturacak sekilde degistirilmesi gerekmektedir.

 

-Anayasa Mahkemesi üyeleri arasinda sivil toplum temsilcisine de yer verilmesi saglanmalidir. (Örnegin, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi sivil toplum örgütleri tarafindan gösterilecek adaylar arasindan Meclis tarafindan yapilacak seçimle üye belirlenmesi)

 

-Siyasi parti kapatma davalarina iliskin Anayasa’nin 69’uncu maddesine yönelik düzenleme, uygulamada sorunlar çikartabilecek niteliktedir. Bu nedenle;

 

-Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi tarafindan dava açma talebine izin verilmesine yönelik olarak TBMM bünyesinde yeni bir Komisyon kurulmasi yerine TBMM Anayasa Komisyonu’nun bu görevi yürütmesinin öngörülmesi,  

 

-Mutlak surette yeni bir komisyon olusturulacaksa, Komisyonun üye sayisina madde içeriginde yer verilerek Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin komisyona gönderecekleri üye sayisinin, milletvekili sayisi esas alinarak belirlenmesi yerinde olacaktir.

 

-Diger taraftan, söz konusu Komisyonun inceleme ve degerlendirme komisyonu olarak görev yapmasi, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi’nin dava açma talebine izin verme yetkisinin Meclis Genel Kurulu’nca kullanilmasinin öngörülmesi yerinde olacaktir. Bu sekilde bir düzenleme,  temsil ve kararin mesruiyeti açisindan daha uygun düsecektir. Izin kararinda, Meclis üye tamsayisinin üçte iki çogunlugunun aranmasi ve oylamanin gizli yapilmasi hükmü aynen korunmalidir.

 

Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Cemil Çiçek ise, anayasa degisikliginde memurlara toplu sözlesme hakkini verdiklerini belirtti. Kamuda çalisan memurlarin disiplin suçlariyla ilgili kararlari yargi denetimine açtiklarini ifade eden Çiçek, vatandasin hak arama yollarinin sonuna kadar açik tutulmasini amaçladiklarini kaydetti. Kisisel verilerin korunmasiyla ilgili hüküm koyduklarini aktaran Bakan Çiçek, hak ve özgürlükleri daha fazla genisleten taslagi kamuoyunun önüne koyduklarini sözlerine ekledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen