Haber
2011-07-12 07:24:01
Anayasa Mahkemesi, çikarma cezasi verilen ögrencilerin baska bir yüksekögretim kurumuna alinmamasi hükmünü iptal etti

Anayasa Mahkemesi, 2547 sayili Yüksek Ögretim Kanunu’nun 54’üncü maddesinin (g) bendinde yer alan Yüksekögretim kurumundan çikarma cezasi verilen ögrenciler, bir daha herhangi baska bir yüksekögretim kurumuna alinamazlar. hükmünü anayasaya aykiri görerek iptal etti.

Mahkeme kararinda, ‘Anayasa’nin 42. maddesi ile 13. maddesi birlikte degerlendirildiginde; egitim ve ögrenim hakkinin kapsami belirlenirken, Anayasa’nin özüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun olarak yasayla bazi sinirlamalar getirilebilirse de, bunlar egitim ve ögretim hakkini tamamen ortadan kaldiracak nitelikte olamaz. Demokrasiler, temel hak ve özgürlüklerin en genis ölçüde saglanip güvence altina alindigi rejimlerdir. Temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunup tümüyle kullanilamaz hale getiren sinirlamalar, demokratik toplum düzeni gerekleriyle uyum içinde sayilamaz. Egitim ve ögretim kurumlarinca ögrenciler için egitim ve ögretim faaliyetleri süresince uygulanacak disiplin kurallari içerisinde agir disiplinsizlik eylemleri için egitim veya ögretim kurumundan ögrencinin çikarilmasini öngören düzenlemeler getirebilirse de hakkin kullanimi tümüyle engellenemez. Bir yüksekögretim kurumundan disiplin cezasi sonucu çikarilan ögrencilerin daha sonra baska bir yüksekögretim kurumunda ögrenimlerine devamini engelleyen düzenleme, yüksek ögrenim hakkindan yararlanmayi imkânsiz hale getirerek hakkin özüne dokunmaktadir’ denildi.

2547 sayili Kanun’un 54’üncü maddesinin (g) bendi su sekildeydi;  Yüksekögretim kurumundan çikarma karari bütün yüksekögretim kurumlarina, Yüksekögretim Kurulu, emniyet makamlari ve ilgili askerlik subelerine bildirilir. Yüksekögretim kurumundan çikarma cezasi verilen ögrenciler, bir daha herhangi baska bir yüksekögretim kurumuna alinamazlar.”

Karar metnine ulasmak için tiklayiniz;

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen