Haber
2010-07-08 07:21:28
Anayasa Mahkemesi Degismese de Millet Anayasa’yi Degistirecek

Anayasa Mahkemesi, 12 Eylül 2010’da referanduma sunulacak Anayasa degisikligi paketine iliskin kararini sözlü olarak açikladi. Açiklanan kararin en olumsuz yönü, hiç kuskusuz Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’ya aykiri olsa da, anayasa degisikliklerini esastan inceleme aliskanligini devam ettirmesidir. Ne yazik ki, kanunlarin Anayasa’ya uygunlugunu denetlemekle görevli Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya uygun davranmamistir.

 

Sevindirici olan, Anayasa Mahkemesi’nin kismi iptal kararinin anayasa degisikligi paketinin içerdigi demokratiklesme iradesini ortadan kaldiracak nitelikte olmamasidir. Anayasa degisikligi paketi; daha fazla demokrasi, tarafsiz ve bagimsiz yargi, kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki, Anayasa Mahkemesi’nin ve HSYK’nin yapisinin degistirilmesi gibi, milletin sivillesme ve özgürlesme noktasinda kararli adimlar olarak gördügü hükümler korunarak, 12 Eylül 2010’da referanduma sunulacak.

 

Inaniyoruz ki, milletimiz 12 Eylül 1980’de demokrasisi üzerinde olusturulan kirli vesayetin ve iradesi üzerine konan velayetin sona ermesi için 12 Eylül 2010’da sandiga gidecek; daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, daha fazla sivillesme, daha güçlü ve daha zengin Türkiye için “Evet” diyecek.

 

Milletten yana taraf olan, daima özgürlüklerin, hukukun üstünlügünün, demokrasinin yaninda yer alan Egitim-Bir-Sen olarak,

 

-Kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki tanimasi,

-Kadinlara, yaslilara, çocuklara, özürlülere, gazi ve sehitlerimize yönelik pozitif ayrimcilik imkâni saglamasi,

-Kisisel verilerin korunmasina anayasal güvence saglamasi,

-Yurtdisina çikma hürriyetine iliskin sinirlama yetkisinin kapsamini daraltmasi,

-Vatandaslarin kamu hizmetleriyle ilgili basvuru ve sikâyetlerinin Kamu Denetçiligi Kurumu araciligiyla hizla sonuçlandirmaya imkân verecek olmasi,

-Yüksek Askeri Sûra kararlarina karsi yargi yoluna basvurma hakki saglamasi,

-Memurlara uygulanan uyarma ve kinama cezalarina karsi yargi yoluna basvurma yasagini kaldirmasi,

-Idari yarginin yerindelik denetimi yapma aliskanligina son verecek olmasi,

-Asker kisilerin belli suçlarda sivil mahkemelerde yargilanmasina zemin hazirlamasi,

-Anayasa Mahkemesi’nin yapisini degistirmesi ve Anayasa Mahkemesi’ne bireysel basvuru yapabilme hakki getirmesi,

-Genelkurmay Baskani ve kuvvet komutanlarinin görevleriyle ilgili suçlardan dolayi Yüce Divan’da yargilanmasini öngörmek suretiyle nasil yargilanacaklarina iliskin belirsizligi ortadan kaldirmasi,

-Hâkimler ve Savcilar Yüksek Kurulu’nun üye profilini, genis tabanli temsile imkân saglayacak sekilde düzenlemesi,

-12 Eylül 1980 darbecilerinin, destekçilerinin ve kararlarinin yargilanmasinin yolunu açmasi gibi, milletimizin demokratiklesme, özgürlesme ve sivillesme yönündeki talep ve beklentilerine cevap vermesi nedeniyle referandumda söz konusu pakete “Evet” diyecegiz.

 

Konu, demokrasi; amaç, demokratiklesme; muhatap, millet oldugu için “Evet” diyerek kenara çekilmeyecegiz, degisiklik paketini ve getirilerini milletimize anlatarak, ‘Evet’ demelerini de isteyecegiz. Ancak, referandumdan sonra da, 82 Anayasasi’nin bütünüyle yürürlükten kaldirilmasi ve yeni Anayasa talebimizi ifade etmeye devam edecegiz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen