Haber
2010-09-15 07:21:45
Anayasa’daki Yazisal Degisim, Yapisal Degisime Dönüsmelidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, referandumda ‘evet’ çikmasinin ardindan, yazisal degisikligin tamamlandigini, sirada yapisal degisimin oldugunu söyledi.

 

Gündogdu, “Milletimiz, refe- randumdaki karariyla 30 yillik militarist dayatmayi sona erdirmis, millete ragmen karar verenleri millet adina karar vermeye davet etmis, demokrasi ve özgürlük istedigini beyan etmis, kisaca ‘ben milletim, egemenlik benim’ demistir” seklinde konustu.

 

Referandum sonuçlarini degerlendirmek üzere, Memur-Sen Genel Merkezi’nde bir basin toplantisi düzenleyen Ahmet Gündogdu, sekli olarak bakildiginda, Anayasa’nin bazi maddelerinin degistigini, esas açisindan bakildiginda okunmasi gereken farkli bir tablo oldugunu kaydetti.

 

Milletin, Anayasa degisikligine “evet” diyerek kendisinin ve ülkesinin gelecegini degistirdigini ifade eden Gündogdu, “Millet, gelecegin yol haritasini çizme ehliyetinin de, yetkisinin de kendisinde oldugunu bir kez daha deklare etmistir. Millet, ‘Egemenlik, kayitsiz sartsiz milletindir’ sözünü gerçek anlamiyla yine ve yeniden tezahür ettirmistir. Milletimizin olusturdugu bu tablo kendisini özgür, devleti ve erklerini demokratik kilacak ‘yeni ve sivil Anayasa’ karari olarak algilanmalidir” dedi.

 

Degerlendirme Süreci Çabuk Atlatilmalidir

Referandum süreci ve sonuçlarinin birçok açidan ele alinabilecegini belirten Gündogdu, bu asamanin en kisa sürede geçilerek tercihleri anlamlandirmaktan çok milletin tercihini anlamli hale getirmenin önemine dikkat çekti.

 

Anayasa metnine iliskin yazisal degisikligin demokrasiye ve özgürlüklere iliskin yapisal degisiklige dönüstürülmesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, söyle konustu:

“Bunun yöntemi de bellidir; Anayasa degisikliginin gerektirdigi kanuni düzenlemeleri bir an önce yapmak. Milletin vekaletini elinde bulunduran ve 1 Ekim’de açilacak olan TBMM’nin en büyük ve en öncelikli sorumlulugu budur. Millet sorumlulugunu 12 Eylül’de yerine getirdi, milletin vekilleri de 1 Ekim’den itibaren milletin talimatinin geregini yapma azmiyle hareket etmelidir.”

 

Ikincil Mevzuat Çalismalarina Hemen Baslanmalidir

Anayasa degisikligi paketinde kamu görevlilerine toplu sözlesme hakki verilmesini saglayan hükmün kendileri açisindan önemine dikkat çeken Ahmet Gündogdu, bu konuda yapilmasi gerekenleri ise su sekilde açikladi:

“Konfederasyonumuz, 2011 yilinda toplu sözlesme yapmak istek ve kararliligindadir. Bunun için yapilmasi gereken, kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerini toplu görüsme sürecine mahkum eden 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari Kanunu’nu bütünüyle degistirmek, örgütlenme ve toplu sözlesme haklarini ayri ve münhasir kanunlarla düzenlemektir. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, tarafsiz kalabilecek ve bagimsiz bir sekilde karar verebilecek nitelikte bir üye yapisiyla teskil edilmelidir. Toplu sözlesmenin konusunu teskil edecek mali ve sosyal haklarin neler oldugu, toplu sözlesmenin daha fazla alani etkilemesine imkan verecek sekilde belirlenmelidir. Emekli kamu görevlilerinin toplu sözlesmeden yararlanmasina yönelik düzenleme, gerçekten toplu sözlesmenin kazanimlarindan emeklilerin de yararlanmasini saglayacak sekilde kurgulanmalidir. Aksi tavir ve düzenlemeler, Anayasa degisikligi paketiyle ilgili açiklamalarda ve referandum sürecinde ortaya konulan beyanlarin samimiyetsiz oldugu algisi uyandiracaktir.”

 

2011’de Toplu Sözlesme Yapmak Istiyoruz

Toplu sözlesme hakkinin degisiklik paketinde yer almasinin Memur-Sen’in israrli çaba ve girisimlerinin sonucu gerçeklestigini dile getiren Gündogdu, toplu sözlesme hakkinin fiilen kullanilmasi için yasal düzenleme yapilmasinin gerekliligine dikkat çekti.

 

Gündogdu, bu öngörüye dayali olarak 2010 yili toplu görüsmelerinde, Kamu Isveren Kurulu ile imzaladiklari Toplu Görüsme Tutanagi’nda, mevcut mevzuatin toplu sözlesme sürecine uyumuna yönelik mevzuat çalismasi yapilmasi kararina yer verildigini hatirlatarak, “Toplu sözlesme hakkinin kapsami, istisnalari, toplu sözlesmeden kimlerin yararlanacagi, toplu sözlesmenin nasil yapilacagi, toplu sözlesme hükümlerinin emeklilere nasil yansitilacagi, kanunla yani TBMM tarafindan düzenlenecektir. Yine, toplu sözlesmenin anlasmazlikla sonuçlanmasi halinde devreye girecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun üyeleri, yapisi ve karar alma sekli de kanunla belirlenecektir. Toplu sözlesmeyle ilgili yasal düzenleme çalismalarinda mutlaka aktif rol alacagiz” diye konustu. 

 

12 Eylül’ün Kirleri Temizlendi

Referandum sonuçlarin geneline yönelik degerlendirmelerde de bulunan Gündogdu, 12 Eylül 2010’da geçmis dönemlerin kirlerinin temizlendigini, bundan sonra da ülkenin geleceginin birlikte sekillendirilmesi çalismasina yönelinmesi gerektigini vurguladi.

 

Bunun ilk adiminin, Anayasa degisikligi paketinin gerektirdigi ikincil mevzuat çalismalariyla es zamanli olarak yeni Anayasa çalismalarina baslamak oldugunu söyleyen Ahmet Gündogdu, Anayasa degisikliginin hayatimiza somut sekilde yansimasini saglayacak yasal düzenlemelerin ivedilikle yürürlüge konulmasi çagrisinda bulundu. Gündogdu, bu degisikliklerin hayata geçirilmesinin, yeni bir Anayasa’nin yapilmasini hem kolaylastiracagini hem de hizlandiracagini ifade etti.

 

Darbecilerin Ördügü Kozadan Çikildi

Ülkenin, 27 Mayis 1960 ve 12 Eylül 1980’de içine hapsedildigi demokrasi fakiri ve özgürlük yoksulu kozadan, 12 Eylül 2010’da milletin iradesiyle kurtuldugu görüsünü dile getiren Gündogdu, darbelerin ve darbecilerin yasal dayanagi haline getirilen TSK Iç Hizmet Kanunu hükmünün de yürürlükten kaldirilmasi istegini tekrarladi.

 

Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütü ve yetkili kamu görevlileri sendikalari Konfederasyonu sifatlariyla Anayasa degisikligi paketinin tamamini önemli ve gerekli gördüklerine yönelik açiklamalarini hatirlatan Gündogdu, ülkemiz ve milletimiz için son derece önemli olan Anayasa degisikligi paketine “evet” demekle yetinmeyip “evet” için çalisan Memur-Sen ailesinin mensuplarina da tesekkür etti.

 

Kamu-Sen Ve KESK’e Çagri

Ahmet Gündogdu, konusmasinin sonunda Kamu-Sen ve KESK’e de çagrida bulunarak, “Toplu Sözlesme Çalistayi’nda bizi yalniz biraktilar. Toplumsal sözlesmeye katilmadilar. Bu sefer ayni hataya düsmeyin. Toplu Sözlesme Çalistayi’nda ayni hataya düsmeyin, ikincil mevzuat çalismalarina katilarak destek verin” seklinde konustu.

 

Siyasi Partilere Çagri

Gündogdu, Anayasa degisikligine karsi çikan siyasi partilerin çikan tabloyu iyi okumasini isterken, AK Parti’nin de sorumlulugunun bilincinde, toplumun tamamini kucaklayici yeni anayasa çalismasina hemen baslamasi çagrisinda bulundu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen