Haber
2009-05-09 07:19:12
Annelere Hak Ettikleri Degeri Vermek Borcumuzdur

Kültürel beslenmesi hangi düzeyde olursa olsun “anne” sözcügü, isiten herkesin içinde bir sicakligin olusmasini saglayan tilsimli bir sözcüktür. Hiçbir temel ihtiyacini karsilayamaz halde dünyaya gelen varligi, hiçbir güdülemenin yönlendiremeyecegi üstün fedakârliklarla yetistiren, el içine katan duygu, annelik duygusudur.

 

Bir ferdin kisiliginin olusumunda, yetenek ve hassasiyetlerinin gelismesinde annesiyle geçirdigi bebeklik ve çocukluk yillarinin önemli bir yer tuttugu asikârdir. Bir milleti millet yapan degerlerin her birimizde hayat bulmasinda, yasatilmasinda en çok annelerin payi vardir. Yine tarih boyunca milletine yol gösteren önderlerin, kahramanlarin yetismesinde de anneler çok ayri bir yere sahiptir.

 

Bizleri hiçbir karsilik beklemeden özveri ile yetistiren annelerimizin, saglikli ve bilinçli bir topluma katkisi inkâr edilemez bir gerçektir. Ailenin ve toplumun temel tasi olan annelerimize hak ettikleri degeri vermemiz her seyden önce bir vefa borcudur. Çünkü anneler, çocuklari doguran degil, aslinda toplumu doguran, dolayisiyla yarinlarimizi sekillendiren en saygideger varliklarimizdir. Dayanisma ve sorumluluk duygusunu, zorluklarla mücadele etme bilincini; sefkati, merhameti, ahlaki ve mutlulugu egitim-ögretim hayatimizin ilk ögretmenleri olan annelerimizden ögrendik.

 

Baris toplumunun, annelerin söyledigi sevgi dolu ninnilerle ve kulaga fisildadigi küçük uyarilarla temellendirilecegini akildan çikarmamak gerekir. Aileyi, bilhassa anneyi ihmal eden, toplumun insasinda annenin rikkat ve esirgeyiciligini gözden kaçiran toplumlar gelecegini tehlikeye atmaktadir.

 

Anneler Günü, adina gün ihdas edilmis aziz varliklarimizin günleri gibi tüketim toplumunun, gerçek baglamindan kopararak tüketimi artirma vesilesi biçiminde ele aldigi bir gün olmasi hasebiyle kültürel zeminimizde igreti durmaktadir. Cennetin annelerin ayaklarinin altinda oldugunu kabul etmis bir toplumda 365 gün anneler günüdür. Ailevi baglarin koptugu toplumlarda ise anneler günü, babalar günü gibi ritüeller palyatif köprüler olarak aslinda vicdanlari sizlatmalidir.

 

Anneler Günü’nü, çalisan annelerin sorunlarini bir kez daha dillendirme ve baslara taç annelerin çalisma hayatinda yasadigi sikintilardan arindirilmasi için sürdürdügümüz mücadeleyi tazeleme vesilesi olarak kabul ediyoruz.

 

Devletin her isyerine kres ve bebek bakim üniteleri açmasini, emzirme izni süresini artirmasini, çalisma sartlarini ve sürelerini annelik durumuna göre düzenlemesini, izinde geçen sürelerinin emekli keseneklerinin devlet tarafindan ödenmesini ve emeklilikten sayilmasini talep ediyoruz.

 

Annelerimize bu günde güzel hediyeler alalim ancak en fitri ve en anlamli hediye olan sevgimizi vermeyi de unutmayalim.

 

Bu vesileyle bütün annelerin Anneler Günü’nü kutluyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen